Paranødder

Stor sydamerikansk nød.

Der er ingen produkter til listen i denne kategori.

Økologiske paranødder for din sundheds skyld

Økologiske paranødder dyrkes i Sydamerika. Paranødderne sælges kun afskallede i Danmark, da skallen kan indeholde en form for skimmelsvamp; men ser du en paranød med skal ude i verden, vil du kunne genkende den på dens trekantede facon og brune farve.

Paranødde-træet kan blive op til 40 meter højt og stammer fra Sydamerika, hvor det hovedsageligt vokser i Brasilien og Bolivia.

Egentlig er paranødden ikke en nød, men et frø, som findes inde i paranød-frugten. Frugten ligner en kokosnød og indeholder 8-24 paranødde-frø.

Hos Mecindo finder du et stort udvalg af paranødder. Vi forhandler økologiske paranødder fra mærkerne Biogan og Biofood. Se hele vores udvalg af nødder og tørrede frugter her.

Økologiske paranødder er et fornuftigt alternativ, når du skal have stillet den lille sult. Bland f.eks. knuste paranødder med andre hakkede nødder og brug dem som et friskt drys på din skyr eller yoghurt.

Hvordan spises paranødder?

Paranødder kan, ligesom de fleste andre nødder, spises på mange forskellige måder. De kan spises som en velsmagende snack, eller hakkes og drysses udover din morgenmad.

Paranødder kan desuden med fordel anvendes i gryderetter, salater og i desserter.

Man bør dog være opmærksom på, at paranødder indeholder en hel del fedt. Selvom paranødderne hovedsageligt indeholder det umættede, sunde slags fedt, besidder nødderne fortsat et højt fedtindhold og dermed et højt kalorieindhold, hvorfor det generelt ikke anbefales at spise mere end 30-50 gram paranødder dagligt.

Hvis du køber stort ind af nødder, er det en god idé at fryse dem ned. Nøddernes høje fedtindhold medfører nemlig, at de hurtigt harskner – fryses de, holder de sig dermed længere.

Forskellige fedtsyretyper

Der findes tre forskellige fedtsyretyper: mættede, monoumættede og flerumættede. Kroppen har bedst af at få lidt af de gode fedtstoffer fra hver af de tre fedtstoftyper hver dag.

Mættet fedt findes især i kød, mælkeprodukter og olier som kokosolie og palmeolie. På trods af at mættede fedtsyrer har et ry for at påvirke kolesterolniveauet negativt, er det i højere grad et højt indhold af sukker og raffinerede olier som omdannes til det dårlige kolesterol LDL.

Gode essentielle fedtsyrer kan faktisk være en fordel, når det handler om balance i kolesteroltallene. Moderater mængder mættet fedt kan derfor gavne kroppen, hvorimod større mængder kan have en negativ effekt.

Det anbefales at indtaget af mættet fedt højest bør udgøre 10% af den daglige energi, hvilket svarer til 20-25g.

Monoumættet fedt kaldes også enkeltumættet fedt og findes især i olie som olivenolie og rapsolie, nødder som mandler og valnødder, samt i f.eks. avocado. Denne type fedt er kendt for dens gunstige indvirkning på kolesteroltallet, samt på andre fysiologiske tilstande i kroppen.

Det anbefales at indtaget af enkeltumættet fedt bør ligge på 10-15% af den daglige energi, hvilket svarer til 25-35g.

Flerumættet fedt inddeles i to grupper: Omega 3 og Omega 6. Flerumættet fedt kan have en positiv indvirkning på kolesteroltallet - især omega-3-fedtsyrerne vurderes til at være gunstige for kroppen. Dog kan store doser omega-6-fedtsyrer have den modsatte effekt.Det anbefales derfor at fokusere på at indtage nok omega-3 fedtsyrer og holde lidt igen med indtaget af omega-6-fedtsyrerne.

Det anbefales at indtaget af flerumættet fedt bør ligge på 5-10% af den daglige energi, hvilket svarer til 12-25g.

Ønsker du at udnytte paranøddernes indhold af selen bedst muligt, så er det en god idé at sikre en optimal optagelse af det spiste selen. Dette kan gøres ved at spise frugt eller grønt sammen med nødderne, da selenoptaget dermed fremmes af c-vitaminerne og kostfibrene i frugten. På denne måde frigøres selenet fra nødderne og det bliver dermed lettere optaget i tarmen.

Du kan desuden se vores udvalg af selen kosttilskud her.