Kosttilskud

viser 1 til 48 af 1830 (39 sider )

 

Hvad er kosttilskud?

Kosttilskud er som navnet antyder, et tilskud til din kost, altså den mad du hver dag spiser. Som regel dækker kosttilskud over pulver, tabletter, kapsler og mikstur med indhold af vitaminer, mineraler, urter eller andre plantedele. Du kan vælge mellem mange forskellige kosttilskud – også veganske. Det er ikke alle kosttilskud som er veganske, da kapsler kan indeholde ingredienser udvundet af dyr, mens f.eks. fiskeolien kommer fra fisk. Derudover kan selve kapslen være fremstillet af gelatine fra grise og kvæg.

Et kosttilskud er ikke bare tilfældigt sammensatte ingredienser. For at et kosttilskud må kaldes et kosttilskud, skal det indeholde vitaminer, mineraler, stoffer eller ingredienser, som har en ernæringsmæssig eller fysiologisk effekt på kroppen i en acceptabel grad. I Danmark registreres alle kosttilskud hos Fødevarestyrelsen. 

Det vigtigste at huske på når du tager kosttilskud er, at det er et tilskud til din kost. Husk, at et kosttilskud aldrig kan erstatte en sund og varieret kost. Du bør derfor også holde dig til de dagligt anbefalede doser, som står beskrevet på det enkelte produkt. Ved tvivl kan du altid kontakte din læge, inden du begynder at tage et kosttilskud – særligt hvis du i forvejen tager medicin. 

 

Hvilke kosttilskud skal man tage?

Der findes ikke en gylden regel for, hvilke kosttilskud du skal eller bør tage. Vi er alle forskellige og det samme er vores behov for bl.a. vitaminer og mineraler. Nogle af de årsager som gør at folk vælger at tage kosttilskud er, hvis de gerne vil vedligeholde huden, håret, negle eller understøtte deres bevægeapparat. Årsagen kan også være hvis overgangsalderen er begyndt. Her kan nogle kosttilskud og deres indhold af f.eks. salvie hjælpe mod symptomer som hedeture og søvnløshed. Hvis du er gravid, kan det også være en grund til at du tager kosttilskud, bl.a. folsyre som bidrager til vævsvæksten hos den gravide. 

Herunder kan du, forhåbentligt, blive klogere på hvilke kosttilskud, forskellige grupper af mennesker bør være opmærksomme på.


Kosttilskud til fysisk aktive personer

Uanset om du løber, styrketræner, cykler eller noget fjerde, kan du i nogle tilfælde vælge at supplere din kost med et kosttilskud. Det kan være et kosttilskud som proteinpulver eller visse vitaminer og mineraler, men hvilket bør du vælge og hvad gør et kosttilskud egentligt i forbindelse med fysisk aktivitet?

Et omega-3 kosttilskud indeholder fedtsyrerne EPA og DHA, som i rette mængde bidrager til en normal hjertefunktion (ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA). Hvad omega-3/fiskeolie er, samt hvad forskellem på omega-3, -6 og -9 er, kan du læse vores guide til fiskeolie her.

Mineralet magnesium har flere fordelagtige egenskaber i forbindelse med sport og motion. Magnesium bidrager nemlig bl.a. til at mindske træthed og udmattelse, til en normal muskelfunktion og til at vedligeholde normale knogler. Bliv klogere på magnesium og alt hvad det bidrager til i kroppen.

C-vitamin bidrager til at vedligeholde immunforsvarets normale funktion under og efter intensiv fysisk træning (ved et dagligt indtag på 200 mg).

Aminosyrer er fyldt med proteiner og til opbygningen af muskler, skal du bruge aminosyrer. Vi tilbyder forskellige slags aminosyrer, herunder L-argininL-carnitin og L-glutamin.
 


Kosttilskud til gravide

Er du gravid eller går du med planer om at blive det snart? Så er det en god idé, at du ved hvilke vitaminer og mineraler du bør tage, men også hvilke du skal undgå i for store mængder. 

Allerede inden du bliver gravid er det vigtigt at tage vitaminet folat – også kaldet folsyre, folinsyre og folin. 

Folinsyre er et B-vitamin og bidrager til dannelsen af fosteret og anbefales gravide at tage det allerede fra graviditetens planlægning og 12 uger ind i graviditeten. 

Gravide skal sørge for at tilføre kroppen alle de essentielle vitaminer, mineraler og sporstoffer, så både mor og barn ikke kommer til at mangle. Det gøres primært ved at spise sundt og varieret.

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Derudover bør gravide være opmærksom på, at de får nok calcium/kalk gennem kosten eller ved at supplere med et calcium tilskud. Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage et dagligt tilskud folsyre 400 mcg, 40-50 mg jern, 10 mcg D-vitamin og 500 mg calcium.

Hvis du gerne vil have et kosttilskud som indeholder alle essentielle vitaminer og mineraler, som gravide behøver, kan du vælge et kosttilskud sammensat specielt til gravide


Kosttilskud til børn

Som udgangspunkt er det vigtigt at dit barn får en sund og varieret kost. Det er nemlig gennem kosten vi tilfører kroppen vitaminer og mineraler, men hvis dit barn enten er kræsen, veganer eller andet, kan det være nødvendigt at give barnet et kosttilskud. 

Kender du Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til børn og D-vitamin? Hvis ikke, så læs lige med her. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig at børn i alderen 2 uger – 4 år får et dagligt tilskud D-vitamin på 10 mcg. Små børn fra 0-1 ½ år bør få D-vitamin i dråbeform, mens de lidt større børn kan få tyggetabletter.

Børn over 4 år anbefales at tage D-vitamin, 5-10 mcg, i vinterhalvåret. Det vil sige i månederne oktober til og med april. 


Kosttilskud til ældre

Ældre har især godt af at tilføre ekstra kalk/calcium til kroppen, da det bl.a. indgår i knoglernes opbygning og vedligeholdelse. Sammen med calcium er D-vitamin et optimalt vitamin at tage. D-vitamin bidrager, som tidligere nævnt, til en normal optagelse og udnyttelse af calcium. Normalt får vi D-vitamin fra solens stråler, men i perioder hvor solen ikke er fremme, eller hvor vi ikke er meget ude, må vi tilføre D-vitamin ad en anden vej. Hvis du ønsker calcium og D-vitamin i ét og samme produkt, kan du f.eks. vælge UniKalk Plus Calcium + D-vitamin. 

 

Populære kosttilskud

Udvalget af kosttilskud er stort og der findes mere eller mindre kosttilskud til ethvert behov. Nogle af de mest populære kosttilskud er multivitaminer og fiskeolie. Se de 5 populæreste kosttilskudskategorier her:

I vitaminkategorien finder du alle vitaminer og multivitaminer. Derfor kan du nemt vælge kosttilskud med indhold af ét enkelt vitamin, eller flere vitaminer i ét og samme kosttilskud. Vitaminer findes i form af tabletter, kapsler, tyggetabletter, gummies, spray, pulver og dråber.

Calcium, jern og magnesium er bare tre af de mange mineraler du finder her i kategorien. Vil du have flere mineraler, så er det også her du finder sammensatte mineral kosttilskud. Ofte indgår mineraler også i multivitamintilskud. Et mineraltilskud findes bl.a. som kapsel, tablet, pulver og i flydende form.

Fiskeolie i kapsler, som gummies/tyggetabletter og i flydende form. Se hele udvalget af fiskeolie kosttilskud til børn og vokse her. De varianter som tygges eller som er i flydende form, er i de fleste tilfælde tilført smag af bl.a. citrus eller frugt for at kamuflere smagen af fisk. 

Har din mave brug for ekstra opmærksom? Mave og fordøjelseskategorien indeholder alle de kosttilskud, som med deres indhold kan understøtte en normal mave og fordøjelse. 

Med overgangsalderen følger symptomer som hedeture, uro i kroppen og søvnforstyrrelser som regel. Kosttilskud med bl.a. rødkløver og salvie kan bidrage til en behagelig overgangsalder.  

 

Hvad er vitaminer?

Der er to typer af vitaminer: Fedtopløselige og vandopløselige. Der er stor forskel på hvordan de optages i kroppen og om det er muligt at indtage for meget af de forskellige vitaminer. Alt dette kan du blive meget klogere på herunder.

Fedtopløselige vitaminer: Fedtopløselige vitaminer (A-, D-, E- og K-vitamin) findes hovedsageligt i fedtholdige fødevarer, såsom animalske fedtstoffer, herunder smør og svinefedt, vegetabilske olier, mejeriprodukter, lever og fede fisk.

Mens din krop har brug for disse vitaminer hver dag for at arbejde ordentligt, behøver du ikke at spise fødevarer, der indeholder dem, hver dag.

Dette er fordi din krop gemmer disse vitaminer i din lever og fedtvæv til fremtidig brug. Disse lagere kan bygges op, så de er der, når du har brug for dem. Men hvis du har meget mere end du har brug for, kan fedtopløselige vitaminer være skadelige.

Vandopløselige vitaminer: Vandopløselige vitaminer (B- og C-vitamin) bliver ikke lagret i kroppen, så du skal have dem oftere. Hvis du har mere end du har brug for, skiller din krop sig af med de ekstra vitaminer gennem urinen. Da kroppen ikke lagrer vandopløselige vitaminer, er risikoen for overdosering ikke så stor.

Vandopløselige vitaminer findes i frugt, grøntsager og korn. I modsætning til fedtopløselige vitaminer, kan de blive ødelagt af varme eller ved at blive udsat for luft. De kan også være tabt i det vand, der anvendes til madlavning. Det betyder, at ved tilberedning af mad, især kogning, mister vi mange af disse vitaminer. Den bedste måde at holde på så mange af de vandopløselige vitaminer som muligt, er at dampe eller grille fødevarer, snarere end at koge dem.

 

Hvad er mineraler?

Mineraler er nødvendige af tre hovedårsager: Vedligehold af knogler og tænder, kontrol af kropsvæsker i og uden for cellerne og at omdanne den mad du spiser, til energi. Mineraler findes i fødevarer såsom kød, korn (herunder kornprodukter såsom brød), fisk, mælk og mejeriprodukter grøntsager og frugt. Mineralerne er calcium, fosfor, jern, jod, magnesium, kobber, krom/chrom, mangan, molybdæn, selen og zink.

 

Køb de bedste kosttilskud på mecindo.dk

Vi fører et komplet udvalg af kosttilskud til ethvert behov. Køb dine kosttilskud hos Mecindo til gode, stærke og billige priser. Vi forhandler kosttilskud fra alle populære mærker, bl.a. Biosym, Berthelsen, KAL, Mivi Total, Natur Drogeriet, Natures Own og Solaray.
På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. 

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice.