Druesukker

Til hurtig energi.

Hvad er druesukker?

Druesukker er et vandopløseligt kulhydrat der også er kendt som glukose, dekstrose samt monosaccharid kulhydrat.

Druesukker er den reneste form af blodsukker som kroppens celler benytter til at opbygge glykogen som er kroppens primære kilde til energi.

Rent druesukker dannes i planter ved fotosyntese og kan i kosten typisk findes i søde frugter som vindruer samt i honning i små mængder.

Den primære kilde til druesukker i vores kost vil i de flestes tilfælde bestå af andre sukkerkilder som rørsukker eller mælkesukker som kroppen naturligt udleder glukose fra.

Hvad bruger man druesukker til?

De færreste personer har behov for at supplere deres kost med druesukker, da de fleste for rigelige mængder af almindeligt rørsukker og lignende til at dække deres behov for glykogen opbyggende glukose.

Der kan dog være flere årsager til at spise druesukker tabletter/pulver:

  • Til ekstra energi:  Når du spiser en ren druesukker tablet giver du dig selv et næsten øjeblikkeligt energiløft da du med det samme giver kroppen den reneste form for energi muligt at arbejde med. Druesukker giver energi meget hurtigere end f.eks. almindeligt sukker da det ikke først skal omdannes fra rørsukker til druesukker men blot kan omdannes direkte til glykogen i kroppens celler. 
  • Ved diabetes: Druesukker tabletter bæres af de fleste personer der lider af diabetes hele tiden, da det er en god og nem måde hurtigt at behandle lavt blodsukker, som kan opstå ganske hurtigt for personer der lider af sukkersyge. 
  • Ved hård træning: Druesukker er populært blandt professionel atleter såvel som blandt udøver af hård træning ved høj intensitet. Druesukker kan her hjælpe både ved at give ekstra og vedvarende energi samt ved at bidrage til den efterfølgende muskelopbygning ved styrketræning.  

Hvad er forskellen på ”almindeligt sukker” og druesukker?

Mange er af den holdning at sukker vel bare er sukker, men dette er ikke altid tilfældet:

  • Hvidt sukker: Almindeligt sukker, også kendt som sukrose der udvindes sukkerroer som giver det hvide sukker der er meget populært i Danmark. Dette sukker indeholder både vandopløselig druesukker som kan bruges til energi og ikke vandopløselige polysakkarider som ikke kan anvendes som energi. 
  • Brunt sukker: Også kendt som rørsukker, da dette sukker udvindes fra netop sukkerrør. Dette sukker indeholder både vandopløselig druesukker som kan bruges til energi og ikke vandopløselige polysakkarider som ikke kan anvendes som energi. 
  • Druesukker: Ren glukose som derfor optages utroligt hurtigt i kroppen. Indeholder nogenlunde samme mængde kalorier som almindeligt sukker men har en lavere relativ sødeevne på typisk omkring 0,6 i forhold til 1,0 for både hvidt og brunt sukker. 

Druesukker og diabetes

Personer der lider af diabetes kan komme ud for både for højt blodsukker (hyperglykæmi) og for lavt blodsukker (hypoglykæmi).

Hvornår bør druesukker tages?

Ved tilfælde af for lavt blodsukker er det vigtigt hurtigt at indtage sukker for at få blodsukkeret op på et normalt niveau. Til dette er druesukker tabletter eller pulver ofte det foretrukne produkt da disse opløses utroligt hurtigt og derfor også hurtigt afhjælper de ubehagelige symptomer der ses ved for lavt blodsukker som hjertebanken, svedudbrud og i mere alvorlige tilfælde hvor det lave blodsukker føre til insulinfølese, forvirring og taleforstyrrelser.

Hvornår må det ikke indtages?

Druesukker, og sukker i større mængder generelt, bør indtages med forsigtighed af diabetikere i perioder med normalt blodsukker og bør aldrig tages hvis der foreligger mistanke om at man oplever for højt blodsukker.

Ved højt blodsukker opleves typisk symptomer som tørst, tør mund, træthed og kløe. Hvis du er diabetiker og oplever disse symptomer bør du i disse perioder være meget forsigtigt med at indtage druesukker.

Hvor meget skal man tage?

Hvis dit blodsukker kommer under ca. 3,9 mmol/l er det så lavt at symptomer ved insulinføling kan opleves.

I disse tilfælde anbefales det generelt at tage omkring 15 gram druesukker øjeblikkeligt. Dette druesukker kan indtages i form af almindelig frugtjuice eller som druesukker tabletter.

15 gram druesukker vil kunne opnås fra de produkter du finder her på siden ved at spise druesukker tabletter – disse findes bl.a. fra mærket Dextro.

Druesukker og børn?

Børn der lider af diabetes bør altid have en hurtigt kilde til kulhydrater på sig til brug ved for lavt blodsukker.

Det er særligt vigtigt at være sikker på at ens barn fuldt ud forstår hvordan, hvor meget og hvornår druesukker skal tages hvis barnet vurderes gammelt nok til selv at kunne varetage dette.