Arbehandling

Effektiv behandling af ar fra f.eks akne.

Hvad forårsager ar?

Når huden udsættes for et fysisk angreb eller væv i kroppen beskadiges, producerer kroppen et protein som modsvar. Proteinet kaldes kollagen og er med til at styrke kroppens naturlige helingsproces. Kollagenen ophober sig i det område hvor vævet er blevet beskadiget, og hjælper med at hele og styrke såret.

Kroppen producerer nyt kollagen i 8 til 12 uger og i denne periode øger kroppen desuden blodtilførslen til området, hvilket får arret til at rejse sig, blive ujævnt og rødt. Efterhånden som kollagenen begynder at blive nedbrudt i det beskadigede område, reduceres også blodtilførslen så arret med tiden bliver glattere, blødere og blegere.

Selvom ar kan efterlade et permanent mærke, kan de i visse tilfælde også blegne til et punkt hvor de næsten er usynlige. Et ar blegner som regel hen over en periode på op til to år. Efter denne periode sker det kun sjældent, at de blegner yderligere.

Der er visse områder på kroppen der har en tendens til at være mere følsomme overfor dannelsen af arvæv. Som regel er der her tale om brystet, ryggen, øreflipperne og skuldrene.

Typer af ar

Der findes fire overordnede typer af ar:

  • Hypertrofisk. Dette er den mest almindelige form for ar, som langt størstedelen af mennesker oplever. Det er et rødt, hævet ar der dannes langs et sår og kan forblive uforandret i adskillige år.
  • Keloid. Disse ar er langt tykkere og mere synlige. Artypen skyldes dannelsen af overskydende arvæv omkring såret, og den vokser ofte ud over det oprindelige sår og endda efter såret er helet. Patienter med mørk hud, eller bleg og fregnet hud og rødt hår har en større tilbøjelighed til at danne denne type ar. I sjældne tilfælde kan huden midt på brystet spontant danne keloid ar uden nogen form for observeret skade.
  • Hullet. Disse ar er små, dybe huller i hudens overflade der får huden til at se ud som om, at den er blevet punkteret med en skarp genstand. Hullede ar forbindes ofte med omfattende akne.
  • Kontraktur. Denne type ar skyldes som regel betydelige forbrændinger og kan medføre sammentrækning og stramning af huden. I særligt alvorlige tilfælde kan denne type ar endda begrænse patientens bevægelighed.

Hvordan behandles ar?

Størstedelen af de hypertrofiske ar behøver ingen, egentlig behandling, da de som regel modnes og blegnes automatisk. Selvom ar som regel aldrig forsvinder helt, vil langt de fleste blegne over tid og til sidst ikke være særligt synlige.

For at undgå alvorlig ardannelse bør du altid undlade at pille i sårskorper og bumser og i stedet dække alle sår med en blødgørende creme eller salve. Mecindo.dk fører en række fugtighedsprodukter der kan være med til at gøre arvævet blødere og mere smidigt, så det hurtigere blegner og ikke bryder op igen. Bio Oil er vores mest populære produkt til dette formål. Se også produkter til arbehandling fra A-Derma og Beaute Pacifique.

Også silikone-gel'er og silikonestykker kan bruges til at reducere ar. Ved at danne en hinde over arret kan produkter som Cica Care Gel Sheet og Cica Care Silicone Gel Shee skabe det fugtige og rolige miljø som kroppen har brug for, for at kunne hele arrene igen.

Ved voldsommere ar der giver ubehag og hæmmer bevægelse kan medicinsk eller kirurgisk indblanden være nødvendig. I disse tilfælde bør du derfor konsultere din læge.