Uren Hud

Døjer du med bumser & fedtet hud?

Bumser er irriterende, ubehagelige og slet ikke pæne. Faktisk kan røde knopper og synlige hudorme virke nærmest hæmmende for os, fordi vi går rundt og tænker på dem konstant.  

Bumser teenager?

Når man rammer puberteten øges kroppens produktion af det mandelige kønshormon androgen hos både mænd og kvinder. Det stimulerer talgkirtlerne i huden. Talgkirtlerne producerer hudfedt. Ved at disse stimuleres øges produktionen af hudfedt. Ikke nok med det, så forsnævres talgkirtlernes udgange, således at hudfedtet også har svært ved at komme ud. Hvis ens urene hud, eller akne hæmmer én, anbefales det altid at opsøge egen læge.

Bumser gravid?

Når kvinder bliver gravide, sker der store hormonelle ændringer i kroppen, som desværre ofte kan betyde væsentligt urenere hud end før graviditeten. Se de 7 tips til en sund hud længere nede i teksten.

Hvordan undgår man bumser?

Da bumser kan opstå af mange grunde, kan det være svært at sige præcist hvordan man undgår dem, men her kan du se, et par bud på hvad der giver dig FLERE bumser end ønsket:

 • Arbejde i fugtigt miljø med fedt, olie og andre kemikalier. 
 • At man er stresset, det vil sige, at man ikke har det godt med sig selv. 
 • Hvis man kradser i sine bumser eller klemmer dem ud. 
 • Menstruation. 
 • Nogle medikamenter og kemikalier. 

Tilbagevendende bumser eller konstante udbrud bør dog ikke holde dig tilbage, for de kan afhjælpes og forsvinde med den rette behandling.

Herunder får du 7 tips til en sund hud :

 

 1. Skyl med koldt vand efter hvert bad. Lige efter du har været i et varmt bad, skal du vaske dit ansigt med koldt vand.Koldt vand får blodkarrene under huden til at trække sig sammen, så irritationen og inflammationen mindskes. 
 2. Sund kost og motion. Verdens ældste trick. Kost og motion er nemlig vigtigt, når du vil bekæmpe uren hud. Skær derfor ned på sukker og kulhydrater fra eksempelvis brød og pasta.  Spis gerne mange grønsager, da grønsager renser dit blod for de toksiner, som forårsager uren hud. 
 3. Giv din hud masser af fugt. Find en god naturlig ansigtscreme som heller ikke udtørrer din hud. Når huden er meget tør, kan den revne og give anledning til yderligere irritation som kan resultere i urenheder. 
 4. Drop unaturlige cremer og makeup. Hvis du bruger rensecremer, ansigts creme eller makeup, som ikke er naturlige bør du straks stoppe med disse produkter. Mange af produkterne giver dig mere uren hud, end de hjælper. I stedet bør du bruge naturlige produkter, som ikke giver dig uren hud. 
 5. Drik masser af vand. Vand er med til at fugte din hud, så den ikke dehydrerer. Vandet er dermed med til at holde huden sund og frisk, og er god til at skylle toksiner ud. Derfor anbefales det at du drikker 2L væske dagligt. 
 6. Pres ikke dine bumser. At klemme sine bumser ud er en kortsigtet tilfredsstillelse, og er ikke godt for dig i det lange løb. Akne er en bakterie, der lever i dine porer. Ved at klemme bumserne ud giver du aknen mulighed for at sprede sig til andre områder af din hud. Hvis du klemmer dine bumser ud øger du risikoen for betændelse og ardannelse. 
 7. Vask dit ansigt med mild rens 2-3 gange om dagen . Lider du meget af fedtet hud, bør du vaske dit ansigt flere gange om dagen med lunkent vand. Brug ikke varmt vand, da det vil forårsage irritation og kan give udtørring, som blot vil forværre din akne. Du skal huske, at sørge for dine hænder er rene inden du vasker dit ansigt. Tør herefter dit ansigt med et blødt håndklæde. 

 

Bumserne fortæller en historie

Nogle mener også at bumserne kan fortælle dig en historie om hvordan din krop har det. Afhængigt af hvorhenne bumserne sidder, skal du kunne tyde hvad din krop mangler ( eller får for meget af).

Øjenområdet(især under øjnene): siger noget om dine nyrer. Hvilken væske drikker du, hvor meget, hvornår?

Kinderne: Trækker du vejret ordentligt? Eller ryger du? Så kan det typisk ses på dine kinder. Ligesom astma og allergi (der påvirker luftvejene) afspejles på kinderne.

Mellem øjnene sidder lever-furen (mellem brynene, lige over næsen): Hvor meget overarbejde er din lever på? Hvad er din indtagelse af fed mad, sukker, alkohol, medicin?

Furen fra mundvigen og ned hedder labialis: Den sladrer om din tyktarm, altså den del af din fordøjelse, der handler om at komme af med affaldsstofferne igen. Hvor dyb er din fure, og hvor ofte går du på toilettet?

Hagepartiet: Fortæller om hormonsystemet. Vidste du, at de fleste kvinder kan aflæse, hvilken side de har ægløsning i? Og hvornår? Det typiske tegn er en urenhed/bums på enten højre eller venstre side af hagen, under mundvigene.