Kaffe

Lækker kaffe i mange varianter.

Hvad er kaffe?

Er der noget bedre end en kop dejlig, varm kaffe om morgenen, på arbejdet, til kaffen eller på et hvilket som helst andet tidspunkt i løbet af dagen? Kaffe stammer fra kaffebønner og findes i et væld af varianter. Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad forskellen på kaffe er og hvilken du skal vælge. Derfor kan du her på siden blive klogere på, hvad der kendetegner de forskellige typer kaffe og hvilken der måske er noget for dig og din smag.

Kaffebønnerne er kaffetræets frø, som høstes og bruges i fremstillingen af bl.a. filterkaffe og instant kaffe. Helt naturligt indeholder kaffe, koffein. Koffein er et naturligt stof som findes i mange forskellige planter – herunder kaffe. Det særlige ved koffein er, at det har en opkvikkende virkning på kroppen, da både puls og blodtryk øges efter indtagelse.


Hvordan laver man kaffe?

Der ligger en lang proces bagved fremstillingen af kaffe. Kaffetræerne dyrkes i plantager hvor det enkelte træs liv begynder i en krukke. Når kaffeplanten har en alder på 8 måneder, plantes den ud i plantagen hvorefter planten langsomt bliver til et stort og flot træ. Et kaffetræ kan ikke gro eller dyrkes hvor som helst. Træerne tåler ikke meget regn eller nattefrost. Derudover skal skadedyr og fugle holdes væk, da de hurtigt kan ødelægge træet og dets frø (kaffebønner). Kaffetræet får hvide blomster som senere bliver til små grønne bær, men først når bærrene er store og røde, er de klar til at blive høstet. Indeni det røde bær fra kaffetræet findes kaffebønnen og det er netop denne der skal ud af samtlige frø, før kaffen kan laves. 

Kaffebønnerne tages ud af de mange bær ved at sprede bærrene ud over et stort område dækket af cement. Her skal de røde kaffebær ligge i flere uger, hvor solens stråler tørrer bærrene grundigt. Det er vigtigt at kaffebønderne sørger for at vende bærrene løbende. Når kaffebærrene er tørre tærskes de i et tærskeværk som fjerner skallerne så kun kaffebønnerne er tilbage. 

Herfra transporteres kaffebønnerne til de virksomheder som køber bønnerne for at kunne male og videresælge dem. Kaffeproducenterne sælger kaffebønnerne hele eller malede (filterkaffe). Det er også hos kaffeproducenterne at kaffebønnerne blandes og smages til, så de får den helt rigtige smag. Derefter ristes kaffebønnerne ved 180-200 grader for til sidst at blive malet (pulveriseret). 

Når kaffen har den smag kaffeproducenten ønsker, pakkes kaffen i poser ved hjælp af vakuum. På denne måde beholder kaffen sin aroma og smag. Som sagt er det ikke alle kaffebønner der males. Nogle sælges også som hele bønner så forbrugeren kan male dem selv og få en utroligt frisk kaffesmag og duft derhjemme.

Hvis du gerne vil se billeder af kaffefremstillingen, kan du nederst på denne side se en video af kaffefremstillingen. 


Kend forskel på kaffe sorterne

Der findes rigtigt mange forskellige kaffesorter, men der er især tre som er ualmindeligt populære. Det er også disse tre du oftest finder på hylderne i supermarkedet eller hos din lokale købmand.

 • Arabica stammer fra Etiopien og omtales som den kaffe der har den bedste smag. Arabica kaffe udgør hele 70 % af verdens samlede kaffeproduktion. Desværre er arabica træet meget sårbar overfor skadedyr og parasitter.
 • Robusta stammer fra Central- og Vestafrika og er særdeles hårdfør. Robusta kaffens smag er noget mere kraftig og besk end arabica kaffen, hvilket også betyder, at mange fravælger denne sort. Ca. 25 % af verdens kaffeproduktion består af robusta, som desuden er noget billigere end arabica.
 • Liberica er ikke særligt populær blandt de fleste. Det skyldes dens beske og kraftige smag. Liberica kaffen dyrkes i Vestafrika og udgør ca. 1 % af verdens samlede kaffeproduktion. 

Hvor meget koffein er det i en kop kaffe?

Hvor meget koffein der findes i én kop kaffe er der ikke et entydigt svar på. Det afhænger nemlig både af hvilken kaffe der er tale om, samt hvor stor en kop der måles ud fra. Alligevel siger man, at en almindelig kop filterkaffe, ca. 125 ml., indeholder 100 mg koffein.

85 mg koffein er faktisk ret meget – især hvis du drikker flere kopper i træk eller fordelt over dagen. En liter energidrik indeholder til sammenligning omkring 320 mg koffein, mens coca cola indehlder 100 mg koffein pr. liter.


Hvad er instant kaffe?

Instant kaffe er frysetørret kaffe som ikke behøver løbe igennem et filter, før det kan drikkes. I stedet blandes instant kaffe op i en kop varm vand. Frysetørret kaffe, altså instant kaffe, fremstilles af kaffekoncentrat og nedfryses til minus 50 grader. Derefter kværnes det frosne kaffekoncentrat til granulat (større kaffestykker) og til sidst fjernes overskydende fugt. 


Koffeinfri kaffe 

Hvis du gerne vil nyde en kop kaffe om aftenen uden at skulle gå på kompromis med din søvn, kan du med fordel vælge en koffeinfri kaffe eller en kaffe erstatning. Koffeinfri kaffe smager af kaffe, men indeholder ikke det opkvikkende koffein. En kaffe erstatning, f.eks. cikorie, er fremstillet af cikorieplanten og indeholder ikke det mindste kaffe eller koffein.

Koffeinfri kaffe drikkes også af mange gravide samt af personer der ikke tåler koffein pga. dets påvirkning på puls og blodtryk.


Fordele ved at drikke kaffe

Der er flere fordele ved at drikke kaffe end du går og tror. Mange tror, at kaffe er skadeligt at drikke. Det er det som sådan også, men kun hvis det indtages i meget store mængder, eller hvis du har en bagvedliggende sygdom som påvirkes af kaffens koffeinindhold. Ellers kan du herunder se de mange fordele ved at drikke en kop kaffe eller tre hver dag:

 • Virker opkvikkende
 • Bidrager til væskebalancen
 • Virker forebyggende på bl.a. type2-diabetes 

Ulemper ved at drikke kaffe

Ligesom der er fordele ved at drikke kaffe, er der også nogle ulemper ved den varme, sorte drik.

 • Indholdet af koffein kan påvirke din søvn
 • Meget kaffe på tom mave kan give mavesmerter og diarré
 • Din krop vender sig til koffein og du kan opleve milde abstinenser hvis du ikke får kaffe
 • Koffeinindtag på maksimalt 300 mg pr dag har ingen skadelig virkning hvis du er gravid

Sjove facts om kaffe

Hvor mange kopper kaffe drikker gennemsnitsdanskeren? Hvem drikker mest kaffe – kvinder eller mænd? Og er kaffe i det hele taget sundt? Læs de spændende facts, som du måske ikke kendte, her:

 • En dansker drikker i gennemsnit 3-4 kopper kaffe hver dag
 • Mænd drikker i gennemsnit en kop kaffe mere end kvinder
 • Indtaget af kaffe stiger med alderen
 • En kop kaffe indeholder ca. 100 mg koffein
 • Kaffe nedsætter risikoen for at udvikle type 2-diabetes 
 • Kaffe kan øge præstationsniveauet 
 • 52 % danskerne foretrækker filterkaffe
 • 16 % af danskerne maler selv deres kaffebønner
 • De tre bedst kendte kaffemærker i Danmark er Nescafé, Gevalia og Merrild

Køb kaffe på mecindo.dk

Nyd en varm kop kaffe når du vil, hvad enten det er om morgenen, til fest på arbejdet eller på farten, finder du kaffe af høj, økologisk og velsmagende kvalitet hos os. Vi forhandler kaffe fra mærker som bl.a. Biogan, Clipper, Destination og Naturata. 

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan kontakte os på telefon og mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af kun 24 timer i hverdagene.