Vælg Kategori

Halsbrand

Hvad er halsbrand?

Halsbrand er en ubehagelig lidelse der opleves som typisk brændende eller sviende fornemmelse i halsen og bag brystbenet.

Denne følelse opstår ved at mavesyre fra mavesækken presses op igennem ens esophagus (spiserør) hvorved de sarte slimhinder bliver irriterede og ømme.

I nogle tilfælde af halsbrand vil man kunne oplever en sur og grim smag i munden hvilket er et tegn på at mavesyren er blevet presset helt op i mundhulen.

Dette fænomen kendes også som mavesyrerefluks og sure opstød, og er en type af halsbrand.

Halsbrand ikke en sygdom i sig selv, men nærmere et symptom på andre lidelser som f.eks mavesår og dårlig fordøjelse. som Læs videre og lær om hvorfor halsbrand opstår, og om hvordan det kan behandles med det udvalg af medicin mod halsbrand som du finder her på siden.

 

Hvorfor får man halsbrand?

Der kan er mange årsager til halsbrand. Blandt de mest hyppige er livsstils relaterede; for lidt motion , stress og rygning er blandt de mest udbredte årsager til halsbrand. Især motion er vigtigt, da for lidt motion kan bevirke en svækket lukkemuskel som gør det nemmere for mavesyren at træne op igennem spiserører. Rygning, stress og alkohol kan føre til en øget produktion af mavesyre som i kombination med for lidt motion i visse tilfælde kan føre til ganske hyppige tilfælde af halsbrand.

Halsbrand er i sig selv ikke en farlig lidelse, og er faktisk ganske normal, men hvis det opleves hyppigt kan det være til stor gene. Endvidere kan halsbrand også være et symptom på alvorlige lidelser som spiserørsbrok og mavesår.

 

Hvad kan man gøre mod halsbrand ?

Halsbrand kan bekæmpes med to forskellige tilgange, enten ved forebyggelse ved hjælp af livsstilsændringer eller med akut behandling med medicin. Her på siden finder du et stort udvalg af håndkøbsmedicin til brug ved akut behandling af halsbrand.

 

Forebyggelse af halsbrand

Hvis årsagen til at man oplever halsbrand skyldes livsstilsfaktorer, er den mest effektive måde at forebygge yderligere halsbrand at ændre de livsstilsfaktorer der mistænkes at forårsage ens halsbrand.

 De mest hyppige livsstilsfaktorer der kan forårsage halsbrand er:

  • Overvægt: Hvis man lider af overvægt eller fedme opleves det ofte at bughulen oplagrer store fedtdepoter. Dette medfører at der ikke er ”plads” til overskydende mavesyre som derfor i stedet vil blive presset op igennem spiserøret. Rigelige mængder motion, sund kost og hjælp fra en ernæringsvejleder kan anbefales til at forebygge halsbrand, især motion er vigtigt da for lidt dagligt motion også er en mulig kilde til halsbrand i sig selv. 
  • For lidt motion: Personer der rører sig meget lidt i løbet af dagen kan risikere at lukkemusklen mellem spiserøret og maven bliver svækket hvilket vil gøre det nemmere for mavesyre at blive presset op igennem spiserøret. Det anbefales at få minimum 30 minutters dagligt motion hvor pulsen kommer op. 
  • Rygning: Ligesom for lidt motion kan cigaret- og anden tobaksrygning fører til en svækkelse af lukkemusklen, og det kan derfor anbefales at forsøge at kvitte rygning hvis man ønsker at forebygge yderligere halsbrand. 
  • Dårlige kostvaner: Kosten kan spille en rolle for halsbrand. Det kan anbefales ikke at spise meget store portioner af gange, da en udspilning af mavesækken kan fører til både en øget risiko for sure opstød såvel som forstoppelse. Forstoppelse i sig selv fører også til en øget risiko for sure opstød så en balanceret og fiberrig kost kan hjælpe med at fjerne to mulige årsager til halsbrand på en gang. 
 

Medicin mod halsbrand

Den ideelle løsning er altid at forebygge at halsbrand opstår, men når det alligevel opstår kan det være ganske ubehageligt. Dette ubehag kan fjernes ved hjælp af en lang række forskellige håndkøbsmedicin til brug mod halsbrand og sure opstød.

Vores udvalg af håndkøbsmedicin mod halsbrand består af to forskellige typer:

  • Flydende mikstur:  Mange foretrækker en flydende mikstur med natrium og calcium, som hurtigt og effektivt neutraliserer overskydende mavesyre og samtidigt danner en beskyttende hinde der forebygger irritation i op til 4 timer efter indtagelse.Vi fører flydende mikstur mod halsbrand af mærket Gaviscon hos Mecindo.dk
  • Tyggetabletter: Halsbrand kan også behandles med tyggetabletter som langsomt frigiver deres indhold. Dette er især at foretrække hvis man syntes at smagen ved flydende mikstur er for kraftig. Virkningen ved tyggetabletter er den samme som ved flydende mikstur, men det kan tage en smule længere tid før det virker da tabletter først skal opløses i munden. Vi fører tyggetabletter mod halsbrand fra mærkerne Gaviscon og Balancid.
  • Magneisa (magnesiumklorid): Magnesia er et meget populært produkt, som tages imod generelt mavebesvær og halsbrand/sure opstød. Produktet indeholder magnesiumhydroxid som har en syreneutraliserende virkning.
 

Andre midler mod halsbrand

Der findes en lang række ”husråd” omkring hvordan man kommer af med halsbrand. Mange af disse er der dog ingen videnskabelig forskning som understøtter.

Der findes dog flere typer af fødevarer der har en let syreneutraliserende virkning og som derfor i teorien bør have en vis positiv effekt på mavesyre og eller sure opstød. Af disse kan især banan, mandler, kiks og knækbrød fremhæves for deres indehold af syreneutraliserende indholdsstoffer.

 

Halsbrand hos gravide?

Der er intet farligt ved det, men det kan selvfølgelig være ubehageligt.

Halsbrand opstår, fordi alle de ændringer, der sker i din hormonbalance, bl.a. gør lukkemusklen mellem dit spiserør og din mavesæk slappere.

Og så kan mavesyren, som jo hjælper os med at fordøje maden, begynde at løbe op i spiserøret. Da det jo er en syre, ætser den halsen lidt. Men altså ikke farligt.

Det er typisk i de tre sidste måneder af graviditeten, du oplever gener med halsbrand. Og det er, fordi dit barn er så stort nu, at han eller hun presser på mavesækken.