Gurkemeje kosttilskud

Her finder du et udvalg af gurkemeje kosttilskud med et højt indhold af det aktive indholdsstof curcumin. Gurkemeje har været brugt i især indisk naturmedicin, Ayurveda, igennem århundrer og menes at have mange gode egenskaber.

Kundernes favoritter

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje, også kendt som turmeric på engelsk, er en rodplante der hører til ingefær familien (Zingiberaceae).

Denne gror naturligt i mange dele af det sydlige asien hvor den igennem årtusinder har været brugt både som en spise i sig selv, et krydderi og som et traditionelt lægemiddel.

Gurkemeje plantens rod er rig på plantestoffet curcumin, et gult plantepigment, der især er kendt for at give karry krydderi dets karakteristiske gule farve.

Gurkemeje er for nyligt blevet kendt uden for asien for dens mange påståede sundhedsforhold.

Hvad er gurkemeje kosttilskud godt for?

Gurkemeje har igennem århundreder været brugt i asiatisk naturmedicin, heraf især i den indiske naturmedicin Ayurveda.

Der har været forsket en del i de mulige sundhedsmæssige fordele ved gurkemeje, men der er endnu ingen definitive beviser på nogle specifikke farmakologiske effekter ved at indtage gurkemeje kosttilskud.

Er gurkemeje og curcumin det samme?

Mange begår den fejl at tro, at gurkemeje og curcumin er en og samme ting – det er det nemlig ikke.

Gurkemeje er en rodplante, hvis rod indeholder det aktive indholdsstof curcumin.

Curcumin findes som et rent krydderi/pulver såvel som en del af andre krydderi, særligt karry.

Endvidere findes der kosttilskud/naturmedicin med gurkemeje ekstrakt som indeholder det aktive indholdsstof curcumin. Disse indeholder altid også et transportør stof som hjælper kroppens optagelse af curcumin, da ren curcumin optages meget dårligt i kroppen.

Kan man få nok gurkemeje igennem kosten?

Hvis man ønsker at opnå nogle af de påståede sundhedsfordele som nogle studier har påvist ved det aktive indholdsstof curcumin, er det som udgangspunkt nødvendigt at indtage curcumin igennem et gurkemeje kosttilskud.

Dette er nødvendigt, da disse stoffer udover gurkemeje ekstrakt også indeholder et transportør stof, ofte i form af sort peber, som lader curcuminen blive optaget systemisk i kroppen.

Hvis man indtager curcumin uden dette, vil man skulle spise utroligt store mængder for at optage en mængde i blodet, der har potentiale til at have nogen form for effekt.

Er der forskel på gurkemeje piller og gurkemeje pulver?

Gurkemeje piller dækker over kosttilskud/naturmedicin i tablet eller kapsel form der indeholder et koncentreret ekstrakt af gurkemejeroden. Disse bør have et højt indhold af det aktive indholdsstof curcumin og bør være beriget med et transportørstof der øger det aktive indholdsstofs absorptionsevne i kroppen.

Gurkemeje findes også ofte i naturmedicin der indeholder andre virksomme urter som ingefær.

Gurkemeje pulver er ren, pulveriset gurkemejerod som kan indeholde svingende mængder af curcumin og som typisk har en lavere absorptionsevne i kroppen.

Gurkemeje pulver benyttes ofte som et krydderi, ikke som et kosttilskud.

Må gravide tage gurkemeje kosttilskud?

Gravide og ammende kvinder bør altid rådføre sig med deres læge eller jordemoder inden de begynder at indtage kosttilskud, og anbefales som udgangspunkt ikke at indtage naturmedicin. Man bør dog ikke være bekymret for at bruge gurkemeje krydderi i mad. 

Læs mere Skjul