Gurkemeje kosttilskud

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje, også kendt som turmeric på engelsk, er en rodplante der hører til ingefær familien ( Zingiberaceae).

 Denne gror naturligt i mange dele af det sydlige asien hvor den igennem årtusinder har været brugt både som en spise i sig selv, et krydderi og som et traditionelt lægemiddel.

Gurkemeje plantens rod er rig på plantestoffet curcumin, et gult plantepigment der især er kendt for at give karry krydderi dets karakteristiske gule farve.

Gurkemeje er for nyligt blevet kendt uden for asien for dens mange påståede sundhedsforhold.

Hvad er gurkemeje kosttilskud godt for?

Gurkemeje har igennem århundreder været brugt i asiatisk naturmedicin, heraf især i den indiske naturmedicin Ayurveda.

 Der har været forsket en del i de mulige sundhedsmæssige fordele ved gurkemeje, men der er endnu ingen definitive beviser på nogle specifikke farmakologiske effekter ved at indtage gurkemeje kosttilskud.

7 mulige fordele ved gurkemeje/curcumin

  • 1. Antioxidant virkning fra enzymer: gurkemeje indeholder 3 forskellige enzymer som alle menes at kunne antioxidant virkning hvorved kroppens celler beskyttes mod skadelig iltning(oxidation). En mangel på antioxidanter kan f.eks fører til tidligere opståen af rynker og en svækket hukommelse.
  • 2. Sænker risikoen for hjertesygdomme: Visse studier har vidst at et jævnligt indtag af gurkemeje rig på det aktive indholdsstof curcumin kan føre til en forbedret funktionen af endotelet, det lager af celler, der dækker blodkarrenes inderside. Dette kombineret med curcumins antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber kan muligvis føre til en nedsat risiko for hjertesygdomme.
  • 3. Lindrer visse smerter: Visse studier har påvist en positiv lindrende effekt på smerter forbundet med post-operation, slidgigt og muskelsmerter ved indtag af det aktive indholdsstof i gurkemeje, curcumin. Effekten i studiet var først fremtrædende ved doser på 4-500 mg curcumin.
  • 4. Anti-inflammatorisk virkning: Det aktive indholdsstof curcumin kan muligvis hjælpe kroppen med at producere mere af et unikt protein, cathelicidin antimikrobielt peptid (CAMP), som bidrager til immunforsvarets bekæmpelse af bakterier og virus som endnu er ukendte til kroppen. Endvidere menes curcumin også at have en generelt betændelseshæmmende virkning som kan bidrage til at holde kroniske betændelsestilstande i ro.
  • 5. Forebygger leddegigt: Et amerikansk studie fra 2006 har vidste at et ekstrakt af gurkemeje med at højt indhold af curcuminioder fuldstændigt forebyggede fremkomsten af leddegigt hos rotter. Studiet vidste en sammenhæng mellem indholdet af curcuminoder og ekstraktets evne til at forebygge leddegigt.
  • 6. Forebygger knogleskørhed: Curcumin menes muligvis at kunne bidrage til at forebygge udvikling af knogleskørhed i en let grad. Der er dog ikke nok forskning på området til at kunne konkludere nogen gavnlig effekt.
  • 7. Gavnlig ved psoriasis: Et indtag af et gurkemeje kosttilskud, med et højt indhold af curcumin, kan muligvis bidrage til at reducere aktiviteten af enzymet Phosphorylase kinase, som menes at være en bidragende årsag til psoriasis udbrud.

Er gurkemeje og curcumin det samme?

Mange begår den fejl at tror at gurkemeje og curcumin er en og samme ting – det er det nemlig ikke.

Gurkemeje er en rodplante, hvis rod indeholder det aktive indholdsstof curcumin.

Curcumin findes som et rent krydderi/pulver såvel som en del af andre krydderi, særligt karry.

Endvidere findes der kosttilskud/naturmedicin med gurkemeje ekstrakt som indeholder det aktive indholdsstof curcumin. Disse indeholder altid også et transportør stof som hjælper kroppens optagelse af curcumin, da ren curcumin optages meget dårligt i kroppen.

Kan man få nok gurkemeje igennem kosten?

Hvis man ønsker at opnå nogle af de påståede sundhedsfordele som nogle studier har påvist ved det aktive indholdsstof curcumin, er det som udgangspunkt nødvendigt at indtage curcumin igennem et gurkemeje kosttilskud.

Dette er nødvendigt da disse stoffer udover gurkemeje ekstrakt også indeholder et transportør stof, ofte i form af sort peber, som lader curcuminen bliver optaget systemisk i kroppen.

Hvis man indtager curcumin uden dette vil man skulle spise utroligt store mængder for at optage en mængde i blodet der har potentiale til at have nogen form for effekt.

Er der forskel på gurkemeje piller og gurkemeje pulver?

Gurkemeje piller dækker over kosttilskud/naturmedicin i tablet eller kapsel form der indeholder et koncentreret ekstrakt af gurkemejeroden. Disse bør have et højt indhold af det aktive indholdsstof curcumin og bør være beriget med et transportørstof der øger det aktive indholdsstofs absorptionsevne i kroppen.

Gurkemeje findes også ofte i naturmedicin der indeholder andre virksomme urter som ingefær.

Hos mecindo.dk finder du:

Gurkemeje pulver er ren, pulveriset gurkemejerod som kan indeholde svingende mængder af curcumin og som typisk har en lavere absorptionsevne i kroppen.

Gurkemeje pulver benyttes ofte som et krydderi, ikke et kosttilskud.

Må gravide tage gurkemeje kosttilskud?

Gravide og ammende kvinder bør altid rådføre sig med deres læge eller jordemoder inden de begynder at indtage kosttilskud, og anbefales som udgangspunkt ikke at indtage naturmedicin. Man bør dog ikke være bekymret for at bruge gurkemeje krydderi i mad.