Gurkemeje

Er du på udkig efter gurkemeje i form af krydder i eller kosttilskud? Hos Mecindo finder du begge dele. Tilføj gurkemeje til dine madretter, eller gør brug af gurkemeje som et antiinflammatorisk kosttilskud.
Læs meget mere om gurkemeje og hvad det kan bruges til, her på siden. Du bliver helt sikkert klogere på den lille gul-orange rod. 

Læs mere Skjul

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje kendes af de fleste, men ikke alle ved, at urten gurkemeje er i familie med ingefær. Gurkemeje er også kendt som indisk safran, men denne betegnelse bruges sjældent – nu ved det du det alligevel, hvis du skulle støde ind i navnet i en opskrift eller andet. På engelsk kaldes gurkemeje for curcumin og turmeric.

Den anvendelse gurkemeje især er kendt for, er dens tilstedeværelse som krydderi i indiske retter og thaimad. Smagen er som sådan ikke særligt stærk, men i stedet neutral og en smule bitter. 

Det er ikke kun som krydderi at gurkemeje anvendes. Igennem århundreder har mennesker også brugt gurkemeje, som en del af behandlingen af mange forskellige sygdomme. I dag anvendes gurkemeje i madlavning såvel som kosttilskud.

Gurkemeje indeholder stoffet curcumin der virker antiinflammatorisk, og derfor har det op til flere sundhedsfremmende virkninger i kroppen. Curcumin er en antioxidant der beskytter kroppen mod frie radikaler. Fri radikaler påvirker kroppen negativt hvis ikke de bekæmpes. 

Måden hvorpå de frie radikaler kommer ind i kroppen er, gennem forurening, bakterier, stress og meget andet – altså noget vi alle påvirkes af på den ene eller anden måde hver eneste dag. Derfor er det også ekstra vigtigt, at kroppen får masser af antioxidanter så de frie radikaler bekæmpes effektivt. 

 Læs meget mere om gurkemeje i madlavning og gurkemeje i kosttilskud her på siden. 


Gurkemeje i madlavning

Der er mange måder hvorpå du kan anvende gurkemeje i madlavningen. Nogle vælger at bruge gurkemeje friskt, altså roden, hvor den snittes eller skæres i stykker. Andre anvender gurkemeje i pulverform, hvor én teske svarer ca. til 2,5 cm frisk gurkemeje. Brug det i indiske retter og thaimad, hvor gurkemejens intense gule farve farver ris og andre ingredienser.

Gurkemeje pulver er meget velegnet til madretter med ris, kylling, grøntsager og kan også tilføjes i smoothies. På Mecindo.dk finder du mange forskellige gurkemeje krydderier. Nogle er i poser, andre i bøtter og andre i fine metaldåser. 

Opbevar altid dine krydderier i tætlukkede beholdere. På den måde undgår du at de mister smagen, eller at de påvirker hinanden duft og smag. Placer også gerne krydderier og andre fødevarer hver for sig. Du ønsker sikkert næppe, at dit mel smager af gurkemeje eller dufter af chili.

Vidste du, at gurkemeje bruges som farvestof i fødevareindustrien? Der står sjældent at produktet indeholder gurkemeje når der er tale om farvestof, men i stedet anvendes betegnelsen E100. 


Ingefær- og gurkemejeshot

Rigtigt mange er de seneste år begyndt at lave ingefærshot derhjemme. Både fordi det er nemt, og fordi mange føler de opnår sundhedsmæssige fordele ved det. Der findes mange måder at lave ingefærshots på, og en af dem er ved at tilføje gurkemeje til drikken.

Hvis du har lyst til at lave dit eget smagfulde ingefær- og gurkemejeshot derhjemme, kan du følge denne opskrift der giver dig en halv liter færdig ”shot”:

 • 100 gram frisk ingefær
 • 50 gram frisk gurkemeje
 • 10 friskkværnede sorte peberkorn
 • Saft fra én citron
 • 2 spiseskeer honning (kan udelades)
 • 4 deciliter vand


Du finder både peberkorn, citronsaft og honning hos os.

 • Du skal starte med at skrælle og skylle ingefær og gurkemeje grundigt. Når du skræller gurkemejen, vil du opleve at den gule/orange farve smitter af på alt den kommer i kontakt med. 
 • Skær ingefær og gurkemeje i små stykker eller skiver, og læg dem i en gryde med de 4 dl vand.
 • Tilsæt peberkornene og lad blandingen koge ved svag varme i ca. 30 minutter. 
 • Hvis du vælger at tilsætte honning, skal du lade blandingen køle ned til omkring 40 grader først. 
 • Opbevar drikken i køleskabet natten over – evt. i gryden når den er afkølet. 
 • Næste morgen kan du med en si sigte blandingen og hælde den i en flaske.
 • Nyd nu et ingefær- og gurkemejeshot hver dag.

Blandingen kan holde sig frisk i køleskabet i maks. 14 dage.


Gurkemeje som kosttilskud

Lige på denne side finder du ikke gurkemeje i form af kosttilskud, da det kun er gurkemejekrydderierne der pryder siden. Det betyder ikke, at du ikke finder gurkemeje kosttilskud hos os. Se vores udvalg af gurkemeje kosttilskud her

Ofte bliver gurkemeje og ingefær anvendt i samme kosttilskud pga. deres familiære forhold, men også pga. deres antiinflammatoriske egenskab, samt positive virkning på mave og tarme. 

På produkternes indholdsbetegnelse står der enten gurkemeje, curcumin eller curcuma når roden er brugt som ingrediens i kosttilskud. Der findes ikke en officielt fastsat grænse for, hvor meget gurkemeje/curcumin man maksimalt må indtage som daglig dosis. Derfor bør du læse på det enkelte produkt, hvad den anbefalede daglige dosis er.


Gurkemeje bivirkninger

Når du tager gurkemeje, enten som krydderi eller kosttilskud, kan du opleve bivirkninger som:

 • Mavesmerter
 • Allergisk reaktion som udslæt

Derudover kan gurkemeje kosttilskud påvirke anden medicins virkning – derfor er det at anbefale, at du taler med din læge hvis du i forvejen får medicin. 


Gurkemeje som te

Er du te-elsker vil du helt sikkert synes om te med gurkemeje. Vi har et bredt udvalg af te med gurkemeje her på Mecindo. Du finder både te udelukkende med gurkemeje, men også te-blandinger med gurkemeje og ingefær eller mint. Se hele udvalget af gurkemejete her.


Køb gurkemeje på Mecindo.dk

Køb dit gurkemejekrydderi, gurkemeje kosttilskud eller gurkemeje te her på Mecindo. Gurkemejeprodukterne finder du her fra mærker som: 

 • Biogan
 • Mill & Mortar
 • Natur Drogeriet
 • Urtekram
 • Human
 • Nature’s Own
 • Biosym
 • Camette

Gør noget godt for kroppen og maden med det effektive stof curcumin som naturligt findes i gurkemejeroden.

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan kontakte os på telefon og mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af kun 24 timer i hverdagene.

Læs mere Skjul