Nikotinplaster

Effektivt Rygestop med Nikotinplaster

Der er ingen produkter til listen i denne kategori.

Nikotinplaster

Nikotinplastre er, som navnet antyder, plastre der indeholder nikotin. Plastrene er beregnet til rygestop og hører under den type behandling der kaldes nikotinerstatningsterapi (NRT).

Nikotin er det afhængighedsskabende stof i tobak. Rygere der forsøger at stoppe oplever ofte ubehagelige abstinenssymptomer og stærk trang til cigaretter, fordi de er afhængige af nikotinen i tobakken. 

Abstinenssymptomer kan inkludere irritabilitet, hovedpine, rastløshed, søvnløshed og koncentrationsbesvær. Disse symptomer, kombineret med trangen til cigaretter, er grunden til at det er svært for nogle mennesker at stoppe med at ryge.

Nikotinerstatningsterapi virker ved at give dig en lille smule nikotin, men uden de farlige sideeffekter der kommer af at inhalere tobaksrøg.

Den lille mængde erstatningsnikotin afhjælper abstinenssymptomerne og trangen til cigaretter når du forsøger at stoppe med at ryge, og hjælper dig dermed med at bryde den psykologiske vane med at ryge. Hvis du er fysisk afhængig af nikotin har studier vist, at nikotinerstatningsterapi næsten kan fordoble din chancer for et succesfuldt rygestop.

Nikotinplastre bæres uafbrudt i mellem 16 og 24 timer. Nikotinen absorberes løbende fra plastrene gennem huden og ind i blodbanen.

 Denne proces betyder et lavere niveau af nikotin i blodet end ved rygning, men det konstante nikotinniveau er nok til at fjerne abstinenssymptomer og rygetrangen der opstår efter at have stoppet med at ryge. 

Hvorfor er nikotinplastre smarte at anvende?

Hvis du allerede er stoppet helt med at ryge, kan du med fordel anvende plastrene hvis du en sjælden gang i mellem får trang til en cigaret.

Hvis du ikke er klar til at stoppe fuldstændigt med at ryge, kan nikotinplastre også hjælpe dig med at skære ned på antallet af cigaretter. Ved at tygge et anvende et plaster i stedet for at ryge en cigaret, kan du klare dig længere uden en cigaret og med tiden få nemmere ved helt at stoppe med at ryge.

Nikotinplastre kan også bruges til at undgå rygetrangen i længere perioder hvor det er upassende eller ulovligt at ryge. F.eks. kan plastrene være en god løsning når du opholder dig i røgfrie zoner, på langdistanceflyvninger, på hospitalet eller før en operation. Som en ekstra bonus kan plastrene derfor også bruges som erstatning for rygning for at undgå at udsætte andre for passiv rygning.

Udover at bryde den fysiske afhængighed af cigaretter, går en stor del af rygestoppet ud på at bryde de rygevaner som du tidligere har haft. Forsøg at undgå situationer hvor du vil blive fristet til at ryge og søg støtte fra venner og familie så snart du er ved at give efter for din rygetrang.

Hvordan virker nikotinplastre?

Styrken af plastrene afhænger af hvor meget du normalt ryger, hvor stærke cigaretter du anvender og om du er i gang med at skære ned eller vil stoppe helt. Du bør trappe ned til svagere plastre efterhånden som du ryger mindre og mindre og til sidst stoppe helt med at bruge dem for et komplet rygestop.

Kun et plaster må bruges ad gangen. Plasteret sættes på ren, tør, hårløs og ikke-irriteret hud på brystet, i siden, overarmen eller hoften. Undgå at bruge creme eller olier under plasteret, da det i så fald ikke vil sidde ordentligt fast.

Fjern plastret efter ca. 16 timer (som regel før sengetid) og sæt et nyt plaster på næste morgen - helst på et nyt sted på kroppen for at undgå eventuel irritation af det samme område af huden.