Håndledsstøtte

Til skader/smerter i håndledet.

Håndledsskader og gener

Håndleddet er for langt de fleste en vigtig del af deres dagligdag, uanset om vi dyrker sport, spiller musik eller bruger en computer.

Dette betyder dog også at risikoen for at skade vores håndled er stor, og at der med tiden kan forekomme overbelastning af ledende, hvilket kan ende ud i en række smertefulde lidelser.

Håndledsskader består for det meste af to typer skader:

1. En akut håndledsskade som for det meste skyldes fald eller slag mod håndleddet.

2. En overbelastningsskade som er relateret til overbelastning af håndleddet og af musklerne og senerne omkring håndleddet.

En håndledsskade kan ofte forhindres ved at bære et støttebind eller en håndledsbandage.

Typiske skader ved håndleddet

Knoglebrud: brud på knoglen kan forårsage intense smerter og bruddet skal, afhængig af skadetypen, først placeres og derefter lægges i en gipsbandage på underarmen. Når bandagen fjernes efter ca. 4-12 uger, kan man stille og roligt begynde at anvende sit håndled igen. Genoptræningen kan støttes af fysioterapi og ved brug af håndledsstøttebandager.

Slidgigt i håndleddet: der er flere grunde til at man udvikler slidgigt i håndleddet, heriblandt brud, forstuvninger og flere års forkert brug eller overbelastning af håndleddet, som med tiden fører til, at brusken i leddene skades, hvilket giver smerter. Akut slidgigt kan behandles med smertestillende medicin, samt med håndledsskinner eller støttebandager, der holder håndleddet på plads, så det ikke overbelastes yderligere.

Karpaltunnelsyndrom: Karpaltunnelen indeholder bøjelige sener og mediannerven, som giver følelse i fingrene. Denne tunnel kan trække sig sammen, hvilket er en lidelse, der kan skyldes overbelastning af håndleddet. Karpaltunnelsyndrom kan give smerter og ubehag, hvilket kan imødekommes med en langvarig behandling i form af skinner, der sørger for, at håndleddet holdes i ro. 

Seneskedehindebetændelse: påvirker de sener som strækker fingrene og tommelfingrene. Disse sener kan hæve op på grund af overbelastning eller forandringer forårsaget af gigt. I dette tilfælde skal leddet aflastes og man kan med fordel lægge is på efter behov. Håndledsstøttebandager kan stabilisere det berørte område ved at lægge et skånsomt tryk.

Hvordan virker håndledsstøtte?

Hvis du døjer med smerter i håndleddet og omkring underarmen, kan et håndledsbind aflaste og give god støtte.

Der findes forskellige typer af støtte til håndleddet. Hos Mecindo har vi både håndledsbind, samt bandager med og uden skinne, som virker ved at give støtte og aflaste håndleddet.

Nogle typer af håndledsstøtter giver også varme om kompression til leddet, hvilket nedsætter risikoen for at få yderligere skader. 

En håndledsstøtte er også effektiv ved overstrækning af underarmens muskulatur og sener, da håndens bevægelser indskrænkes og underarmens muskulatur aflastes. 

Håndledsstøtte kan dermed både bruges til at holde et beskadiget eller generet led i ro, samt i forbindelse med genoptræning eller genoptagelse af træning, eller for at forebygge en skade, hvorfor håndledstøtte er fordelagtigt at anvende for mange mennesker. Man kan derfor også få håndledsstøtte, der er udelukkende støttende, eller håndledstøtte, der er både stabiliserende og støttende.  

Håndledsstøtte om natten

Måske har du mest behov for støtte om natten for at kunne få en god og stabil søvn, som er vigtig for at kunne trives om dagen.

  • Med Futuro Night Justerbar Håndledsstøtte kan din hånd falde til ro, da håndledsskinnen støtter hånden, giver varme og beroliger smerter i håneleddet i forbindelse med karpaltunnelsyndrom, genoptræning eller leddegigt.  

Håndledsbind og støtte i dagstimerne

Måske har du brug for decideret støtte til dit håndled i løbet af dagen, i så fald har du brug for et støttebind til håndled, som Mecindo forhandler. 
Et støttebind til håndled justeres ved hjælp af velcrolukning, der gør det nemt at få bindet af og på, når du f.eks. vasker hænder og ikke vil have håndledsbindet vådt.  

Du kan også vælge et bind til håndledsstøtte med en loop omkring tommelfingeren. Det kan for nogle giver mere stabilitet og komfort.

Hvad kan jeg selv gøre, efter skaden er sket?  

Overbelastningsskader kan være svære at identificere, da symptomerne ofte kommer snigende og ikke nødvendigvis opleves i umiddelbar forlængelse af en skade/ulykke eller lignende, ligesom akutte skader gør.

Ved overbelastningsskader er der altid en risiko for, at skaden bliver til en kronisk tilstand, hvis man ikke lytter til kroppens signaler og søger læge, hvis man oplever f.eks. smerter, stivhed og hævelse, som kan være kroppens måde at signalere, at noget er galt.

En akut skade, der ofte kan opleves ved håndleddet, f.eks. når man tager fra ved et fald, kan man påbegynde en såkaldt RICE-behandling, som står for Rest-Ice-Compression-Elevation og foregår på følgende måde: 

  • Ro: Hold håndleddet i ro og undgå vægtbelastning ved det skadede sted. Du bør holde dig i ro de første to døgn.  
  • Is: Læg noget koldt på leddet, såsom ispakninger, isterninger eller en pose frosne grøntsager. Vær opmærksom på, at isen aldrig må lægges direkte på huden, da der kan opstå forfrysninger: læg altid et klæde mellem isen og huden. Isen lægges på i 20 minutter hver 3.-4. time. Denne del af behandlingen bør fortsætte de første 48 timer.  
  • Kompression: Et elastisk støttebind kan begrænse hævelsen i leddet og hjælpe med at holde det skadede led i ro.  
  • Elevation: Det skadede led hæves over hjerteniveau for at mindske hævelsen.  

Hos Mecindo forhandler vi desuden den smarte Ice Power Kulde/Varmepose kølepose, som er klar til brug og giver en kølende effekt i op til 60 minutter. Køleposen er desuden nem at transportere, er ikke afhængig af køleelementer og kræver ingen rengøring.

Få desuden altid undersøgt skader af en læge, da skaden kan være så omfattende, at anden behandling er nødvendig.