Mælkesyrebakterier

Kosttilskud med mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier er forskellige arter af bakterier som lever i vores tarme og som har stor betydning for vores tarmflora. 

Mælkesyrebakterier medvirker blandt andet til en tarmflora, hvori skadelige bakterier ikke kan trives.

Hos Mecindo har vi et stort udvalg af mælkesyrebakterier, som kan anvendes i forbindelse med fordøjelsesproblemer eller uregelmæssigheder i floraen i tarmen og skeden. 

Læs mere Skjul

Kundernes favoritter

Hvad er mælkesyrebakterier? 

Mælkesyrebakterier er forskellige arter af bakterier som lever i vores tarme og som har stor betydning for vores tarmflora.

Mælkesyrebakterier hjælper med at opretholde fordøjelsen, blandt andet ved at udnytte næringsstofferne i maden. 

Derudover producerer mælkesyrebakterier bakteriehæmmende stoffer, samt danner mælkesyre som sænker pH-værdien i tarmen og derved skaber et miljø, hvor mange skadelige bakterier ikke kan trives.

Mælkesyrebakterier som probiotika 

Tarmens flora kan ødelægges gennem brug af antibiotikakure samt ved diarré, stress og sygdomme. Her kan mælkesyrebakterier med fordel anvendes til at genoprette tarmfloraen. 

Ligeledes kan mælkesyrebakterier anvendes til normalisering af tarmfloraen, eksempelvis i forbindelse med forebyggelse af rejsediarré eller antibiotikafremkald diarré, samt som behandling af diarré ved tarminfektion. 

Derudover peger forskning på, at man ofte vil kunne undgå rejsediarré ved at have en stærk tarmflora. 

Sådan får du en sundere tarmflora 

  • Skær ned på proteinindtagelsen 
  • Spis flere grøntsager og fiberholdig mad 
  • Spis fedtfattig kost og undgå fint forarbejdede fødevarer som hvidt brød og kager 
  • Drik væske, helst vand, hver time, samlet ca 2 liter dagligt
  • Tag eventuelt fibertilskud som loppefrøskaller 
  • Spis valle-produkter, mælkesyregærende grøntsager, hvidløg og bitterurter
  • Dagligt tilskud af mælkesyretabletter  

Hvilke mælkesyrebakterier er bedst? 

Forskellige bakterier har forskellige funktioner, og det er værd at overveje, når man vælger mælkesyrebakterie-produkter. 

Mælkesyrebakterier som bifidobakterier og laktobaciller kan hjælpe til at styrke tarmens immunforsvar, afhjælpe fordøjelsesproblemer som forstoppelse og luft i maven, samt at genoprette en sund tarmflora efter stressfulde hændelser som antibiotika kure.

Selvom de forskellige mælkesyrebakterier har forskellige positive virkninger på kroppen, bør de ikke opfattes som medicin. Bakterierne er probiotiske og har altså blot en sundhedsfremmende virkning.

Mælkesyrebakterier mod fordøjelses- og maveproblemer 

Mælkesyrebakterier af arten Lactobacillus acidolphilus kan afhjælpe fordøjelsesproblemer som forstoppelse, luft i maven, samt diarré. Derudover kan disse mælkesyrebakterier hjælpe med at genoprette en sund tarmflora efter antibiotika kure.

  • Paraghurt Mælkesyrebakterier kan anvendes til brug mod diarré efter antibiotika behandlinger eller ved udsættelse for nye bakterier på udlandsrejser.  

Mælkesyrebakterier og sygdomme 

Man mener i dag, at mælkesyrebakterier og bifidobakterier kan have en gavnlig virkning på sygdomme såsom irritabel tyktarm, kronisk inflammatorisk tarmsygdom, infektiøs diarré, antibiotika-associeret diarré og laktoseintolerans.

Ved tarmsygdommene irritabel tyktarm og kronisk inflammatorisk tarmsygdom er mælkesyrebakterierne især virksomme mod de smerter, som sygdommene medfører.

Mælkesyrebakterier i overgangsalderen

Kvinder som oplever gener som fordøjelsesbesvær som luft i maven, diarré eller hård mave, kan have glæde af at prøve et kosttilskud af mælkesyrebakterier. 

Udover at styrke tarmfloraen kan mælkesyrebakterier afhjælpe bakteriel ubalance i skeden, som kan opstå efter en antibiotikakur. 

Her kan Canesten produkter, som indeholder mælkesyrebakterier, anbefales. Mælkesyrebakterierne hjælper med at ændre surhedsgraden i skeden tilbage til den normale pH-værdi på omkring 4.

Opbevaring af mælkesyrebakterie-tilskud

Produktet bør opbevares i køleskab, da mange mælkesyrebakterier er frysetørrede og befinder sig i dvaletilstand. Disse kan risikere at gå til, hvis de opbevares forkert.

Tilskuddet bør desuden tages på tom mave, da opholdet i mavesækken derved bliver kortere, og bakterierne transporteres hurtigere ud i tarmen. 

Læs mere Skjul