Aminosyrer

BCAA, Glutamin og meget andet.

Hvad er aminosyrer?

Aminosyrer er byggesten for protein og muskelvæv, og anvendes derfor ofte af atleter og bodybuildere, da de er et vigtigt element i opbygning af muskelmasse og styrke. Dette skyldes bl.a. at proteiner består af aminosyrekæder, hvor indholdet af aminosyrer varierer alt efter typen af protein.

Proteiner er nødvendige for en lang række funktioner i kroppen, herunder opbygning og vedligeholdelse af celler og væv. Kroppen har dagligt brug for 0,83 g protein pr kg kropsvægt til opbygning og vedligeholdelse – dog kan behovet være større ved hård fysisk træning samt svær sygdom. 

Der findes 20 forskellige aminosyrer, som vores krop har brug for, ud af disse er der 8 essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne: fenylalanin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, threonin, tryptofan og valin. Derfor er det vigtigt at få tilført disse essentielle aminosyrer gennem f.eks. kosttilskud og en varieret kost.

 

Find dine aminosyrer her

Hos Mecindo kan du finde kosttilskud som indeholder én eller flere forskellige aminosyrer. Hvis du ikke kan tilføre dine aminosyrer gennem kosten, eller blot ikke får nok, er nogle af disse kosttilskud perfekte til dig. Vi tilbyder bl.a. aminosyrer som L-arginin, L-carnitin og L-glutamin.

 • Solgar L-Lysin er et aminosyrekosttilskud som indeholder 500 mg L-lysin pr. kapsel. L-Lysin er en af de 8 essentielle aminosyrer som kroppen ikke selv kan danne. 
 • Solgar L-Arginin er et aminosyrekosttilskud som indeholder 500 mg L-Arginin pr. kapsel. L-Arginin er en af de 8 essentielle aminosyrer som kroppen ikke selv kan producere og dermed skal have tilført via kosten. 
 • Solgar Taurine er et aminosyrekosttilskud som indeholder 500 mg taurine pr. kapsel. Taurine er en aminosyre som findes i de hvide blodlegemer, skeletmuskulatur, centralnervesystem og hjertemuskler. 
 • Plantforce BCAA er et kosttilskud med de forgrenende aminosyrer, leucin, isoleucin og valin. Kosttilskuddet er i pulverform og kan derfor blandes op i vand, juice eller smoothies. 

Kapslerne fra Solgar er vegetabilsk fremstillet og derfor egnet til personer, som ønsker at undgå animalske produkter.

 

Hvad gør aminosyrer?

Aminosyrer – de små byggesten – bidrager bl.a. til:

 • Opbygning af celler og væv
 • Vedligeholdelse af celler og væv
 • Kroppens produktion af hormoner og enzymer
 

Hvornår har man brug for aminosyrer?

Hvornår og hvilke aminosyrer du har brug for, afhænger meget af din livsstil – både i forhold til din kost, men også din aktivitet. Har du stort fokus på træning, muskler og det at yde bedst muligt, kan aminosyrer være et meget godt valg for dig.

Spiser du derimod sundt, varieret og har et normalt aktivitetsniveau i hverdagen, kan du mere eller mindre klare dig med de aminosyrer du får gennem kosten. Hvis ikke kan du gøre brug af kosttilskud.

 

Hvor meget aminosyre/protein skal man spise?

Det varierer lidt hvor meget protein du har behov for, alt efter din alder og din sundhed. I august 2020 anbefales det at spise 0,83 gram protein pr. kg. kropsvægt. Er du ældre bør du indtage 1,2 gram protein pr. kg. kropsvægt.

Hvis du spiser flere proteiner end du har brug for, omdannes det overskydende protein til kalorier. Det betyder også at der skal store mængder aminosyrer/proteiner til, før det kan have bivirkninger. Hvis du ønsker at tabe dig, skal du ikke indtage flere aminosyrer/proteiner end du reelt har brug for. Ellers kan de overskydende proteiner sætte sig på sidebenene. 

Husk dog på, at uanset om du er unge eller gammel, kvinde eller mand, aktiv eller ej, så er det vigtigt at din kost er rig på proteiner. Proteiner indgår i mange af kroppens funktioner og uden dem, ville kroppen ikke kunne fungere optimalt. 

 

Aminosyrer og træning

Mange vælger at indtage et tilskud af aminosyre før træning eller efter. Fordelen er, at kroppen ikke først skal nedbryde aminosyren, som den skal med anden proteinpulver, og derved optages det hurtigere i kroppen. Derfor er aminosyre til træning et godt supplement til proteinpulveret, der er længere tid om at blive optaget.

I forbindelse med muskelvækst er der nogle essentielle aminosyrer, der især spiller en vigtig rolle. Det er de forgrenede aminosyrer eller branched chain amino acids (BCAA).

De forgrenede aminosyrer er en gruppe af essentielle aminosyrer: leucin, isoleucin og valin. Disse aminosyrer kan i modsætning til ikke-essentielle aminosyrer ikke dannes i kroppen, og skal derfor indtages gennem kosten eller kosttilskud.

Under styrketræning nedbrydes disse forgrenede aminosyrer i kroppen, og den har derfor behov for at få tilført nyt for at kunne restituere og opbygge muskelmasse. 

 

Hvilke aminosyrer findes der?

Vil du gerne vide hvor mange aminosyrer der findes, samt hvilke der er essentielle og ikke-essentielle? Så læs med her hvor du finder en oversigt over alle aminosyrere.

Essentielle aminosyrer (EAA)*

 • Isoleucin
 • Leucin
 • Lysin
 • Methionin
 • Fenylalanin
 • Threonin
 • Tryptofan
 • Valin

Ikke-essentielle aminosyrer (NEAA)**

 • Alanin
 • Asparagin
 • Aspartat
 • Cystein
 • Glutamin
 • Glycin
 • Prolin
 • Serin
 • Tyrosin
 • Aginin
 • Histidin

*Essential Amino Acids

**Non-Essential Amino Acids

 

Spis dig til aminosyrer

Hvis du sammensætter din kost rigtigt og spiser varieret, kan du tilføre din krop mange af aminosyrerne – helt naturligt. Proteiner findes i mange forskellige fødevarer og ved at spise disse, tilfører du kroppen proteiner og dermed aminosyrer. 

Fødevarer som kød, æg, fisk og mejeriprodukter er en vigtig kilde til proteiner, men er du vegetar eller veganer, er det vigtigt at du opfylder dit behov gennem de rette vegetabilske fødevarer. Især sojaprodukter har et rigt indhold af protein.

 

Køb dine aminosyrer på mecindo.dk

På mecindo.dk har vi et bredt udvalg af aminosyrer til en særdeles god pris. Vælg de aminosyrer du kan bruge og som kan bidrage til netop dit behov. 

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan kontakte os på telefon og mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af kun 24 timer i hverdagene.