Vælg Kategori

Fodsvamp

Håndkøbsmedicin til effektiv behandling af fodsvamp

Hvad er fodsvamp?

Fodsvamp er en svampeinfektion på foden forårsaget af parasitter i huden også kaldet dermatofytter.

Fodsvamp er oftest forårsaget af tætsiddende fodtøj, som gør at fødderne ikke kan ånde ordentligt. Det er især et problem hvis du sveder meget og fødderne er fugtige i længere tid. Derfor skal du også huske at tørre fødderne og mellem tæerne når du har været i bad. Det smitter og kræver behandling med et svampemiddel – ellers forsvinder det desværre ikke.

Fodsvamp kan være en årsag, hvis du lider af sure tæer, men du kan forebygge ved at holde fødderne rene og tørre. Fodsvamp trives nemlig bedst i fugtige omgivelser, og derfor er det en god idé at holde fødderne tørre – særligt mellem tæerne. Hvis du sveder meget på fødderne kan det være en fordel at skifte strømper 1-2 gange dagligt. 
 

Hvad er årsagen til fodsvamp?

Vi har alle en eller flere af de ovennævnte svampe, som kan forårsage fodsvamp på vores krop. Svampe lever af døde hudceller og er som regel harmløse.

Svampene trives på varme og fugtige steder med det resultat, at de først og fremmest er et problem for folk, der bærer stramtsiddende trainers, løbesko, kondisko eller almindelige sko eller for personer der ikke tørrer deres fødder ordentligt, inden de tager strømper eller sko på.

Svampeinfektionen er smitsom og kan spredes ved direkte kontakt med hud-mod-hud og indirekte via brug af håndklæder, sko, gulve mv., der har været i berøring med en inficeret person.
 

Hvad er symptomerne på fodsvamp og hvordan ser det ud?

Der er to versioner af symptomer som du kan opleve, hvis du er smittet med fodsvamp.

Hyppige symptomer på fodsvamp:

Infektionen er forårsaget af en af de mest almindelige svampe. Et rødt, kløende udslæt i mellemrummene mellem tæerne (ofte mellem 4. og 5. tå) og eventuelt små pustler. Følelsen kan også være brændende og medføre små væskefyldte blærer.

Hertil vil du ofte opleve en lille grad af afskalling. Infektionen kan spredes til resten af foden og andre dele af kroppen.

Almindelig fodsvamp kan se ud som på billedet herunder:

Fodsvamp

 

Sjældnere symptomer på fodsvamp:

Infektion af underfoden af begge fødder kaldes Trichophyton rubrum. Huden bliver rødlig og dens furer bliver markeret med noget der ligner krakkelerede linjer. Hvis tilstanden ikke behandles, kan et lignende udslæt vises på én eller begge håndflader. Efter et stykke tid bliver udslættet skællende og vil ligne eksem.
 

Hvem har øget risiko og hvordan kan fodsvamp forebygges? 

Unge er særligt udsatte, især hvis de bruger løbesko, kondisko eller tætsiddende sko. Atleter eller personer der hyppigt dyrker sport.

Personer der er tvunget til at bære tætsiddende gummifodtøj på grund af deres job har også en forøget chance for at udvikle fodsvamp.
 

Hvordan kan fodsvamp forebygges?

Vask fødderne hver dag, og lad dem tørre ordentligt, inden du tager sko og strømper på. Du skal bruge et separat håndklæde til at tørre dine fødder.

For at undgå at overføre smitten, bør du ikke dele disse håndklæder med andre. Bær strømper lavet af bomuld eller uld, og skift dem mindst to gange om dagen, eller hvis de bliver fugtige. Undgå at bære sko, der er lavet af syntetiske materialer - bær sandaler eller lædersko i stedet. Du kan eventuelt spraye indersiden af dine sko med et svampedræbende pulver.

Strømperne fra Boody er fantastiske, da de er fremstillet af bambus og mindsker generne ved fodsved. Du kan se udvalget af Boody her – du finder både strømper til kvinder og mænd.

Når du vasker dine strømper, bør det ske ved 60 grader. Dermed fjernes bakterier bedst, og du undgår at smitte dig selv.
 

Hvordan diagnosticeres fodsvamp?

Diagnosen kan normalt foretages på grundlag af forekomsten på foden. Lægen kan tage et skrab af huden til brug for klinisk test på et laboratorium.
 

Hvilken type behandling af fodsvamp skal man vælge?

Fodsvamp kan behandles lokalt med svampedræbende cremer, spray, væsker og pulver der er tilgængelige som håndkøbsmedicin. Imidazolantimykotiske lægemidler er mest effektive og omfatter clotrimazol og miconazol. Miconazol findes bl.a. i brentan, mens clotrimazol findes i canesten.

Andre svampedræbende midler til behandling af fodsvamp omfatter zink undecenoat og terbinafin. 

Vi anbefaler nedenstående produkter til behandling af fodsvamp:

  • Canesten creme
  • Brentan creme
  • Lamisil, med den aktive ingrediens Terbinafin

Behandlingen skal fortsættes i to uger efter, at symptomerne er forsvundet for at sikre, at infektionen er blevet behandlet fuldstændigt.

Hvis fodsvampen ikke er begyndt at reagere efter to ugers antimykotisk behandling, bør du kontakte din læge, som kan ordinere en stærkere svampedræbende creme eller svampedræbende tabletter.

Infektionen kan undertiden forsvinde blot ved at blive udsat for frisk luft, men medicinsk behandling af fodsvamp er normalt påkrævet. En infektion i foden kan være ledsaget af en infektion i neglene.
 

Kan man få fodsvamp andre steder end på fødderne?

Fodsvamp er som udgangspunkt kun noget du kan få på fødderne. Der ses dog forholdsvist ofte at en fodsvampsinfektion breder sig til tæerne hvorved neglesvamp udvikles.

Neglesvamp kan ikke behandles med de samme midler som anvendes mod fodsvamp, men skal behandles med produkter der er specifikt udviklet til at behandle neglesvamp.
 

Køb produkter til behandling af fodsvamp hos Mecindo

Vælg det produkt der passer til dit behov, og slip af med svamp på dine fødder. Jo hurtigere du begynder at behandle, jo hurtigere bliver du fri for problemet.

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan kontakte os på telefon og mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af kun 24 timer i hverdagene.