Fodsvamp

Håndkøbsmedicin til effektiv behandling af fodsvamp

Læs mere Skjul

Viser 1 til 24

Fodsvamp

Fakta om fodsvamp

Hvad er årsagen til fodsvamp?

Vi har alle en eller flere af de ovennævnte svampe, som kan forårsage fodsvamp på vores krop. Svampe lever af døde hudceller og er som regel harmløse.
Fodsvamp er en almindelig tilstand. Svampene trives på varme og fugtige steder med det resultat, at de først og fremmest er et problem for folk, der bærer stramtsiddende trainers, løbesko, kondisko eller almindelige sko eller for personer der ikke tørrer deres fødder ordentligt, inden de tager strømper eller sko på.


Svampeinfektionen er smitsom og kan spredes ved direkte kontakt med hud-mod-hud og indirekte via brug af håndklæder, sko, gulve mv., der har været i berøring med en inficeret person.

Hvad er symptomer på fodsvamp?

Der er to versioner af symptomer som du kan opleve, hvis du er smittet med fodsvamp. 

 • Hyppigste symptomer på fodsvamp:
 • Infektionen er forårsaget af en af de mest almindelige svampe. Et rødt, kløende udslæt i mellemrummene mellem tæerne (ofte mellem 4. og 5. tå) og eventuelt små pustler. Hertil vil du ofte opleve en lille grad af afskalling. Infektionen kan spredes til resten af foden og andre dele af kroppen.

 • Sjældnere symptomer på forsvamp: Infektion af underfoden af begge fødder kaldes Trichophyton rubrum. Huden bliver rødlig og dens furer bliver markeret med noget der ligner krakkelerede linjer. Hvis tilstanden ikke behandles, kan et lignende udslæt vises på én eller begge håndflader. Efter et stykke tid bliver udslættet skællende og vil ligne eksem.
 • Hvem har øget risiko og hvordan kan fodsvamp forebygges?

  Unge er særligt udsatte, især hvis de bruger løbesko, kondisko eller tætsiddende sko. Atleter eller personer der hyppigt dyrker sport.
  Personer der er tvunget til at bære tætsiddende gummifodtøj på grund af deres job.
  Hvordan kan fodsvamp forebygges?

  Vask fødderne hver dag, og lad dem tørre ordentligt, inden du tager sko og strømper på. Du skal bruge et separat håndklæde til at tørre dine fødder. 

  For at undgå at overføre smitten, bør du ikke dele disse håndklæder med andre. Bær strømper lavet af bomuld eller uld, og skift dem mindst to gange om dagen, eller hvis de bliver fugtige. Undgå at bære sko, der er lavet af syntetiske materialer - Bær sandaler eller lædersko i stedet. Du kan eventuelt spraye indersiden af dine sko med et svampedræbende pulver. 

  Hvordan er fodsvamp diagnosticeret?
  Diagnosen kan normalt foretages på grundlag af forekomsten på foden. Lægen kan tage et skrab af huden til brug for klinisk test på et laboratorium.

  Hvilken type behandling af fodsvamp skal man vælge?

  Fodsvamp kan behandles lokalt med svampedræbende cremer, spray, væsker og pulver der er tilgængelige som håndkøbsmedicin. Imidazolantimykotiske lægemidler er mest effektive og omfatter clotrimazol og miconazol.
  Andre svampedræbende midler til behandling af fodsvamp omfatter zink undecenoat og terbinafin. Vi anbefaler derfor nedenstående produkter til behandling af fodsvamp:

  Behandlingen skal fortsættes i to uger efter, at symptomerne er forsvundet for at sikre, at infektionen er blevet behandlet fuldstændigt.

  Nogle svampedræbende cremer, som f.eks. Daktacort, indeholder hydrocortison. Disse er nyttige til behandling af fodsvamp, når huden er særligt rød og betændt, da hydrocortison reducerer inflammation og irritation.
  Hydrocortison bør ikke anvendes i mere end syv dage. Hydrocortison er ikke egnet for børn under 10 år eller under graviditet og amning, medmindre ordineret af en læge. Efter syv dage, bør behandlingen fortsættes med et almindeligt svampemiddel som nævnt ovenfor.
  Hvis fodsvampen ikke er begyndt at reagere efter to ugers antimykotisk behandling, bør du kontakte din læge, som kan ordinere en stærkere svampedræbende creme eller svampedræbende tabletter.
  Infektionen kan undertiden forsvinde blot ved at blive udsat for frisk luft, men medicinsk behandling af fodsvamp er normalt påkrævet. En infektion i foden kan være ledsaget af en infektion i neglene.