Vorter

Hvad er fodvorter og vorter på hænderne?

Vorter er forårsaget af en virusinfektion i huden. Almindelige vorter på hænder og fødder er forårsaget af vira, som kun påvirker mennesker. Man har i øjeblikket kendskab til mere end 60 forskellige vira der forårsager vorter. 

Vorter er sjældent set hos børn under tre år, men efter denne alder kan tilfældene bliver hyppigere. Blandt børn mellem fire og seks år vil ca. 5 til 10 procent få vorter, mens 15 til 20 procent af børn i alderen 16 og 18 år vil få dem. Frekvensen af smitsomme vorter falder drastisk igen når barnet når voksenalderen. 

Hvordan ser vorter ud?

Hvordan ser vorter på hænderne ud?

  • Vorter på hænderne findes hyppigst omkring neglene og på fingrene.
  • Vorterne er formet som en lille udgave af blomkål.
  • Vorter er meget kløende og smitsomme, hvorfor man skal undgå at klø eller kradse i vorten da denne kan begynde at bløde og derefter være smitsom.

Hvordan ser fodvorter ud?

  • Fodvorter ses oftest, hvor​​ fodballen/trædepuden på foden er udsat for pres eller tryk.
  • Fodvorter er ofte ømme, at røre ved og især, hvis du står eller går på dem.
  • Fodvorter fremstå som område af flad eller trykket hud, men med en hårdere kant omkring en blødere midte.
  • Hvis man kigger nærmere efter, kan man oftest se små sorte pletter i vorten. I modsætning til, hvad mange personer tror, så eksisterer der ikke rødder i vorter. De sorte pletter er forårsaget af blødning i vorten, som et resultat af at man har stået og gået på vorten. 

Hvordan behandles vorter?

Der findes endnu ingen behandling, der garanterer at fjerne fodvorter eller vorter på hænderne. De fleste vorter går væk af sig selv inden for et eller to år, og dette faktum kan være grunden til mange, at mange husråd synes at virke næsten mirakuløst.

Behandlingen af ​​vorter afhænger af personens alder, hvor mange vorter der er, hvor vorten sidder, og hvilke problemer vorten forårsager. Især hos børn bør muligheden for behandling rettes mod de relativt gode chancer for en hurtig og smertefri behandling.

Det kan være nødvendigt, at prøve mere end én form for behandling, før vorter på hænder eller fodvorter gå væk.

Sådan behandler man fodvorter og vorter på hænderne:

Der er en rækkehåndkøbslægemidler til rådighed hos os der kan behandle vorter. Den hyppigste metode til behandling af vorter er at fryse vorter væk med flydende kvælstof. 

Dette tager ofte op til fire frysebehandlinger med to ugers mellemrum før vorterne er helt væk. Denne behandling er yderst effektiv hos op til 70 til 80% af patienterne. 

Denne metode er ikke egnet til områder af huden med dårlig blodforsyning eller til brug ved små børn. Der er en lille risiko for beskadigelse af underliggende strukturer (f.eks. sener) og ardannelser. Dog er denne behandlingsform hurtigere end behandling med de ætsende opløsninger. 

Du vil i selve pakken eller på vores produktvisning finde indlægsseddelen, hvor du kan se hvordan du skal gøre. Din læge kan ordinere en ætsende opløsninger sammen med et flydende plaster der sammen skal dryppes på selve vorten.

Vorten skal være i vand i fem minutter før påføring af behandlingen for at bløde vorten op. Behandlingen skal anvendes dagligt, så længe vorten er synlig, hvilket den typisk vil være i tre måneder eller mere. 

Denne behandlingsmetoder bør ikke anvendes til ansigtet, og bør kun anvendes af læger, hvis patienten har dårlig blodforsyning eller er diabetiker. 

Gravide kvinder kan anvende salicylsyre løsninger, forudsat at dette kun anvendes i en begrænset periode og kun anvendes på et begrænset område af kroppen.