Vælg Kategori
Midler mod snorken Ørepropper

Midler mod snorken

Midler mod snorken

Snorken er en del af grupperingen af søvnforstyrrende vejrtrækningsproblemer, der strækker sig fra simpel snorken til obstruktiv søvnapnø.

Langt størstedelen af de mennesker, der lider af snorken, er midaldrende mænd, men mange kvinder snorker også, især efter overgangsalderen. Det er heller ikke ualmindeligt at opleve børn, der snorker.


De lyde, som vi genkender som snorken, skyldes vibrationer i det bløde væv, der findes i den øvre luftpassage (bløde gane, drøbel, tungeroden og nasopharynx) og forekommer som regel, når luften trækkes ind.


Selvom snorken er meget udbredt, er det dog ikke normalt og enhver, der snorker, bør tage handling for at løse problemet.

Lyden af en person, der snorker, kan nå helt op til 100 dB og kan derfor være et problem for patienten selv, men i høj grad også for pårørende.

Hvad forårsager snorken?

Der er mange forskellige årsager til, at folk snorker. Overvægt, rygning og indtagelse af alkohol er de mest almindelige årsager, men der findes også personer der snorker, fordi de har arvet en særlig udformning af luftvejene, der gør dem særligt tilbøjelige til at snorke.

Den øvre luftvej er en kompliceret del af vores anatomi med mange områder, der kan have indflydelse på problemet.

De fleste personer, der snorker, har flere dele af svælget, der vibrerer sammen, så det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at behandle hver enkelt del for at stoppe snorken.


Andre årsager til snorken kan være alderdom, en smal luftvej, der er tilbøjelig til at falde sammen, abnorm craniofacial anatomi, bedøvende medikamenter, og/eller nasal obstruktion eller -overbelastning.

Snorken påvirker også din sengepartner

Snorken opdages som regel af en sengepartner, der har problemer med at sove pga. larmen. Selvom mange personer, der snorker, selv tror, at de sover godt, forholder det sig ofte anderledes.

Snorken kan nem medføre afbrudt og fragmenteret søvn, der kan resultere i manglende energi om morgenen, hovedpine, udmattelse og medfølgende, relationelle problemer.


Hvis problemet med snorken ikke addresseres i flere år, kan lidelsen udvikle sig til den mere alvorlige tilstand obstruktiv søvnapnø, der er langt mere vanskelig at behandle og er tydeligt associeret med adskillige sundhedsrisici.


Som tidligere nævnt er det oftest mænd, der lider af snorken, men mange kvinder oplever også problemet.

Især efter overgangsalderen kan kvinder opleve snorken, og selvom symptomerne som regel er mildere hos kvinder, så er risikoen for f.eks. søvnløshed, depression og hovedpiner som følge af snorken til gengæld større hos kvinder.

Uanset om du er mand eller kvinde, bør du derfor forsøge at behandle din snorken - både for din egen og din partners skyld.

Sådan behandles snorken

Livstilsændringer kan være det første skridt på vejen mod en snorkefri nattesøvn.

Eftersom overvægt, rygning og alkohol er hyppige årsager til snorken, kan man med fordel gøre op med dårlige vaner.

At sove på siden kan også ændre luftens passasge gennem svælget, så snorken reduceres. Hvis livstilsændringer i hverdagen ikke er tilstrækkeligt til at fjerne problemet, findes der en række håndkøbsprodukter, der kan hjælpe.

Snorken kan mindskes og i nogle tilfælde helt fjernes ved at bruge en snorkedæmpende spray. 

Disse virker ved at fugte svælget hvilket reducerer de vibrationer der forårsager snorken. 

Vi anbefaler Zedopor Halsspray mod snorken - Den kan købes her.  

I særlige tilfælde kan problemet med snorken være så omfattende, at kirurgisk behandling er nødvendig.

Der findes forskellige indgrebsmuligheder, men de er få og er ikke en sikker løsning på problemet.

Hvis du har prøvet at komme din snorken til livs gennem livsstilsændringer og behandling med f.eks. næse- eller ganestrips, men uden held, bør du konsultere din læge.