Tandkødsbetændelse

Effektiv behandling af tandkødsproblemer.

Tandkødsbetændelse

Når de fleste folk tænker på sunde tænder, tænker de nok hovedsageligt på tænder der er holdt frie for huller. Det er dog ligeså vigtigt at tage sig af sit tandkød, fordi tandkødet spiller en vigtig rolle for både mundhygiejne og det overordnede helbred.

I mange tilfælde er hævet og blødende tandkød et tegn på tandkødsbetændelse. Der er dog også en række andre forhold der kan være skyld i tandkødsproblemerne. Uanset årsagen til ømt og smertefuldt tandkød er der ting du kan gøre for at minimere skaderne på tandkødet og det medfølgende ubehag.

 

Tandbørstning og Tandtråd

 

I bestræbelserne på at holde tænderne rene bliver de fleste mennesker fristet til at børste tænder så kraftfuldt som muligt. Tandkødet består dog af meget fint og til dels skrøbeligt væv, så hvis der bliver børstet forkert på det, kan det medføre skader.

Uanset om du anvender en almindelig eller elektrisk tandbørste, bør du vælge én der har bløde nylonhår med afrundede ender. Selvom man kan købe tandbørster med medium eller hårde børstehår, kan de faktisk skade emaljen på tænderne eller forårsage røde og hævede gummer.

Når du børster tænder bør det foregå med skånsomme, cirkulære bevægelser for at massere og rense tænder og tandkød. De fleste mennesker anvender en frem-og-tilbage-teknik, men denne fremgangsmåde kan faktisk irritere og beskadige tandkødet og derved gøre det ømt og mere tilbøjeligt til at bløde eller trække sig tilbage.

At bruge tandtråd er også en vigtig del af en god mundhygiejne, især for at fjerne plak fra de steder på tænderne hvor tandbørsten ikke kan nå. 

For at sikre, at den gode vane med tandtråden ikke medfører hævede eller blødende gummer, bør du være forsigtig med tandtråden. I stedet for at tvinge tandtråden ned mellem dine tænder bør du bevæge tråden forsigt op og ned mens den følger hver tands kontur.

 

Sådan behandles tandkødsproblemer og tandkødsbetændelse

 

Når man ikke opretholder en ordentligt tandhygiejne danner bakterier i munden plak på tænderne. Disse bakterier kan gøre dit tandkød betændt, hvilket kan resultere i rødt, hævet eller blødende tandkød.

For de fleste mennesker der lider af tandkødsbetændelse er betændelsen ikke smertefuld, hvilket kan være en årsag til at lidelsen ikke altid opdages i ordentlig tid.

Med god mundhygiejne kan tandkødsbetændelse der opdages i ordentlig tid kureres, bl.a. ved hjælp af en række håndkøbslægemidler der hjælper med at rense og desinficere munden.

Glide Floss Tandtråd  kan bruges til at opretholde en høj standard i den daglige tandrensningsrutine.

Hvis tandkødsbetændelse ikke opdages i tide kan den forværres over tid og til sidst resultere i tænder der falder ud. Sørg for at konsultere en læge eller tandlæge hvis du oplever et af følgende symptomer:

  • Ændringer i måden hvorpå tænderne passer når du bider sammen.
  • Dannelsen af dybe "lommer" mellem tænder og tandkød.
  • Tandkød der bløder under og efter tandbørstning.
  • Løse eller rokkende tænder.
  • Vedvarende dårlig ånde eller dårlig smag i munden.
  • Tilbagetrukken/forsvindende tandkød.
  • Rødt, hævet eller ømt tandkød.
 

Hvis tandkødsbetændelsen forværres går lidelsen fra at blive betegnet gingivitis til at blive kaldt parodontitis. Denne tilstand er mere alvorlig, fordi det støttende væv omkring tanden er så beskadiget, at permanent svækkelse kan forekomme og tænder til sidst kan falde ud.

7 gode råd til at forebygge tandkødsproblemer:

1. Børst dine tænder mindst to gange om dagen. Sørg for at have en god børsteteknik. Hvis du er usikker på hvordan du bør gøre, så bed din tandlæge om en hurtig lektion næste gang du er forbi.

2. Brug tandtråd dagligt. Det tager ikke mere end et par minutter, men at bruge tandtråd kan meget vel være den vigtigste ting du kan gøre for at forhindre tandkødsproblemer nu og i fremtiden.

3. Spis en balanceret kost. En velbalanceret kost indeholdende rigeligt med C-vitamin og calcium kan nedsætte risikoen for at du vil udvikle tandkødsproblemer.

4. Drik masser af vand. At drikke vand, især efter et måltid, hjælper med at vaske mad af dine tænder og gør det dermed mindre sandsynligt at bakterier vil danne tandkødsskadende plak.

5. Sig nej til tobak. Hvis du riger cigaretter eller bruger andre tobaksprodukter, bør du forsøge at holde op.

6. Pas på mad der er ekstremt varmt eller ekstremt koldt. Hvis du har tandkødsproblemer kan det være, at du har det bedre med at spise og drikke kolde eller lunkne ting.

7. Forsøg at undgå stress. At være stresset forøger niveauet af stresshormonet kortisol i kroppen, og det hævede niveau øger tilsvarende risikoen for inflammation i kroppen - også i tandkødet.