Jern

Hvad er jern?

Jern er et grundstof der har en livsvigtig betydning for alle organismer. I kroppen findes der ca. 3-4 gram jern, og omkring 2/3 findes i blodet og musklerne. 1/3 findes derimod i lever, milt og knoglemarv. Jern indgår i dannelsen af blod, og dermed ilttransporten rundt i kroppen. Den eneste måde at jern udskilles fra kroppen er ved blodtab – herunder menstruation. Derfor er det især for kvinder vigtigt at indtage jern regelmæssigt for at der ikke opstår jernmangel. 

Hvis du mangler jern, er det ikke til at sige hvor hurtigt du oplever at jernet virker. Det er meget individuelt og afhænger bl.a. af hvor stort et underskud du har, samt hvor god din krop er til at optage jernet. 


Hvad er jern godt for?

Jern er godt for mange ting, og faktisk indgår jern i mange af kroppen funktioner. Vidste du at jern bidrager til:

 • En normal kognitiv funktion
 • Et normalt energistofskifte
 • En normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin
 • En normal ilttransport i kroppen
 • Immunsystemets normale funktion
 • At mindske træthed og udmattelse
 • Celledelingsprocessen 

Den vigtigste funktion er ilttransporten. Jo bedre end ilttransport du har, jo mindre udmattet og træt vil du føle dig.


Gravid og jerntilskud

Som gravid er det en god idé at gøre brug af jerntilskud. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide fra 10. uge indtager et jerntilskud dagligt. På den måde bliver kroppens jerndepoter bygget op, og der er dermed nok til babyen også. 


Jern og sport

Hvis du er i underskud af jern, bidrager jern til en øget produktion af røde blodlegemer der transporterer ilt i kroppen. Det betyder, at du vil kunne mærke en forskel under træning og sport, hvis du tager jern når du er i underskud.

Du præsterer ikke bedre ved at tage jern når du ikke er i underskud. Nogle tror fejlagtigt, at hvis de indtager ekstra jern, dannes der flere røde blodlegemer der dermed øger ilttransporten yderligere.


Kosttilskud med jern

Vi har et stort udvalg af jerntilskud, og du kan frit vælge mellem jern i form af kapsler, tabletter og i flydende form. Du lægger sikkert mærke til, at nogle af jerntilskuddene indeholder andre vitaminer eller mineraler end jern. C-vitamin er i mange jerntilskud tilføjet, da vitaminet bidrager til en øget optagelse af jern. Sidst men ikke mindst, kan du vælge jerntilskud med indhold af animalsk- eller vegetabilsk jern.

Et tilskud udelukkende bestående af jern er sjældent nødvendigt for mænd, men for kvinder der gennem menstruationen eller efter fødsel mister blod, er det en nødvendighed. Rigtigt mange kvinder oplever at jern fra Kräuterblut er nem at indtage. Kräuterblut er en jern- og urtemikstur der er flydende og har en god smag.

Hvis du ønsker andre vitaminer og mineraler end blot jern, kan du med fordel vælge et multivitaminkosttilskud. Multivitaminer indeholder alle de essentielle vitaminer og mineraler kroppen har brug for. Desuden finder du også multivitaminer specielt fremstillet til kvinder og gravide

I multivitamin kosttilskud til hele familien, får både kvinder, mænd og børn dækket deres behov for jern. 

Du finder ikke den anbefalede dosis af jern her på siden. Det skyldes, at den anbefalede dosis kan ændre sig, og derfor kan du med fordel følge det enkelte produkts anvisninger eller læse mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside


Få mest ud af dit jerntilskud

Når du gør brug af jerntilskud, er det ikke helt ligegyldigt hvordan du tager det.

Indtag aldrig jern sammen med kaffe eller yoghurt, da disse to fødevarer nedsætter kroppens optagelse af jern. Generelt skal du fravælge kalk- og koffeinholdige fødevarer du indtager jern. Tag dit jerntilskud en halv time før eller efter et måltid, medmindre du oplever mavegener.


Jern i mad

Selvom vi spiser jernholdig mad, er det svært for kroppen at optage det. Det skyldes, at optagelsen af jern afhænger af flere forskellige faktorer. I kød findes hæm-jern der lettest optages i mave-tarm-kanalen, men det er fra grøntsager størstedelen af jern fra mad findes. Du kan lette optagelsen af jern ved samtidigt at spise C-vitaminholdige fødevarer som friske grøntsager eller frugt. Herunder kan du se, hvilke fødevarer der har det største indhold af jern:

 • Sesamfrø, 15 mg pr 100 gram
 • Svinelever, 13 mg pr 100 gram
 • Cashewnødder, 6 mg pr 100 gram
 • Havregryn 4 mg pr 100 gram
 • Bælgfrugter 3 mg pr 100 gram

Køb jerntilskud på Mecindo.dk

Vælg dit nye jerntilskud i vores store udvalg. Vi har jern i form af kapsler, tabletter og i flydende form. Derfor er det nemt for dig at finde lige netop det jerntilskud, der passer til dig og dit behov.

Bestil online i dag, og få dine varer leveret inden for 2-4 hverdage. Vi har Bidro produkter til billige priser. Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte vores kundeservice pr. mail eller telefon.