Strækmærker

Fjern strækmærker sikkert

Hvad forårsager strækmærker?

Strækmærker er meget almindelige og kan ramme alle, men de ses dog oftere hos kvinder end mænd. Omkring 90 % af alle gravide kvinder rammes af strækmærker i større eller mindre grad, men de kan også opstå på baggrund af vægtforøgelse, øget vækst i puberteten og hormon-relaterede tilstande og behandlinger. Strækmærkerne ses oftest på maven, lårene og ballerne.

Jo mere naturligt elastisk din hud er, jo mindre er risikoen for at du udvikler strækmærker. Strækmærkerne opstår i det midterste lag af hud, også kendt som læderhuden (dermis), som er den del af huden der giver støtte og fleksibilitet. Hvis huden strækkes pludseligt over et kort tidsrum ødelægges dermis nogle steder, så de dybere hudlag nedenunder kan ses - herved bliver strækmærker synlige.

Til at starte med ligner de røde eller lilla striber på det udstrukne område af huden og er hævet en anelse fra hudens overflade. Med tiden flader de dog ud. Selvom det kan tage år, vil de fleste strækmærker også falme til en blegere farve og dermed blive mindre synlige.

Hvordan behandles strækmærker?

Der findes ingen universal behandling af strækmærker som fjerner dem fra den ene dag til den anden. Til gengæld findes der en række produkter der kan udviske, blegne og reducere synligheden af strækmærkerne. Et af de mest anerkendte produkter til dette er Bio Oil, der gør huden mere elastisk, udjævner hudtonen så strækmærkernes farve går i et med huden og tilfører huden vitaminer som A og E, der er vigtige i genopbygningen af huden.

Ser man bort fra kosmetisk laserbehandling af strækmærkerne er de bedste råd for at undgå strækmærker derfor:

  • Undgå yoyo-diæter hvor du taber eller øger vægten over et kort tidsrum. Tab ikke mere end 0,5 kg. vægt hver uge.
  • Masser din hud med en fugtighedscreme, f.eks. Bio Oil, hver dag.
  • Spis en kost, der er rig på vitaminer og mineraler, især C- og E-vitaminer.
  • Sig efter stille og roligt at tage vægt på i løbet af graviditet. Bliv ikke fristet til at spise for to. Spis omkring 2,500 kcal om dagen under graviditet.

Strækmærker ved graviditet

Hvis du ønsker at forebygge, sådan at du slet ikke får synlige mærker eller i det mindste får så få af dem som muligt under din graviditet, så skal du huske at holde din hud smidig ved at smøre dig ind i en god fugtighedscreme et par gange om dagen.
En god creme mod strækmærker er sådan set enhver fugtighedscreme, men en creme som Bio-Oil - Pur Cellin er et fremragende produkt, som udjævner farvetonerne i huden, sådan at mærkerne efterhånden bliver usynlige. Desuden tilfører Bio-Oil både A-vitamin og E-vitamin, hvilket hjælper med at genopbygge huden.

Creme mod strækmærker

Det er svært at fjerne strækmærker helt, men det kan som sagt gøres med creme, der udligner farverne i huden, sådan at strækmærkerne ikke kan ses, selvom de stadig er i huden. Nogle mener, at creme, som indeholder retinsyre, er effektivt til at modvirke at strækmærkerne opstår. Retinsyre forøger produktionen af kollagen, som hjælper huden med at blive i stand til at strække sig uden at 'gå i stykker'. Prøv også Epitheliale AH Ultra-Repairing Cream fra A-Derma.

Fjern strækmærker med olie

E-vitamin olie er et effektivt middel mod strækmærker. Behandling foregår ved at indsmøre maven eller andre områder af kroppen, så huden bliver godt mættet af olien. Arganolie er et andet glimrende produkt, som også har en opstrammende effekt. Arganolie og E-vitamin olie kan du trygt bruge, selvom du er gravid, da de ikke indeholder tilsætningsstoffer, der evt. kan skade dit barn.