Vælg Kategori

Lusebehandling

Lusemiddel og luseshampoo

Hvad er lus?

Lus er meget almindelige, især hos børn. Lus overføres ved kontakt hoved-til-hoved og har intet at gøre med hygiejne. Hovedlus er et lille grå-brunt insekt, omkring 2,5mm langt. 

Hovedlus klamrer sig til håret og findes normalt i hovedbunden. De lever af blod fra værten (personen som er inficeret), som de indtager ved at bide gennem hovedbunden.

De voksne, kvindelige lus lægger deres æg i hårbunden, solidt fastgjort til håret tæt på hovedbunden. Placeringen og fæstningen af æggene gør dem meget svære at fjerne. Efter syv eller otte dage udklækkes luseungerne, hvilket efterlader skinnende hvide, tomme æggeskaller, der kan findes overalt langs hårstrengen. 

Hvad forsårsager infektionen af lus?

Infektion af hovedlus er et meget almindeligt problem i Danmark, især blandt skolebørn. Lus overføres fra én person til en anden i løbet af direkte kontakt fra hoved-til-hoved. Dette skyldes, at lus ikke kan hoppe eller flyve - de kan kun overføres til en anden persons hoved ved at gå langs hårstrengen. Når børn hvisker hemmeligheder til hinanden i skolen eller familien kæler derhjemme, giver dette lusene den ideelle mulighed for at rejse fra et hoved til det næste.

Lus kan ses på puder, hatte eller stolerygge, hvis de ikke i stand til at overføre sig til en anden person. Troen på, at hovedlus er forbundet med dårlig hygiejne er en almindelig misforståelse. Sandsynligheden for at finde lus på rent eller snavset hår er den samme, som på beskidt og usoigneret hår. Hovedlus bør ikke ses som andet end en ubehagelig ulempe, fordi de sagtens kan fjernes.

Hvilke symptomer giver hovedlus og lus?

Bid fra hovedlus kan forårsage intens kløe og irritation i hovedbunden, men disse symptomer kan ikke ses eller mærkes, før mindst to måneder efter, at lus har inficeret personen. Ligeledes kan udslæt i nakken også udvikles. 

Hvad er den bedste måde at lede efter lus på?

Du kan skille håret og se efter luseæg, men lusene vil hurtigt bevæge sig i skjul. Den bedste måde at søge efter lus og luseæg på, er at købe en specielt designet lusekam. Denne kam er en fin-tandet plastikkam med en afstand på mindre end 0,3 mm mellem kammens tænder. Du kan både tjekke for lus i tørt og vådt hår.

Tips til at lede efter lus

For at hjælpe med at se, om dit barn har lus bør du få dit barn til at læne sig ind over et lyst papirark eller stof, hvorefter du kan køre kammen gennem håret. Hvis personen er inficeret vil både levende lus og æggeskaller fra lusene falde ned på den lyse baggrund.

  1. Brug en børste eller en almindelig kam til først at inddele håret i sektioner.
  2. Når håret er inddelt i sektioner og er blevet nemt at rede ud skal du skifte til lusekammen.
  3. Start på midten af ​​den forreste del af hovedbunden.
  4. Frisér håret fra rødderne til den yderste ende af håret.
  5. Efter hvert træk med kammen bør du undersøge tænderne i kammen for levende lus.
  6. Skyl kammen hvis du finder nogen lus.
  7. Fortsæt kæmningen sektion for sektion, indtil du har været igennem alt håret på hovedet.
  8. Sørg for, at du gennemgår hver centimeter af hovedbunden, herunder området lige bag ørerne og i nakken.

Foretages kæmningen ved vådt hår, skal du bare vaske hår og anvende balsam før du starter disse trin. Bagefter skylles balsammen ud og du bør kontrollere håret igen med tættekam før tørring.

Folk med tykt hår anbefales at anvende balsam for at gøre det lettere at få tættekammen igennem håret. Hvis du har krøllet hår kan du opleve, at oliering, frem for blot at gøre håret vådt, gør det nemmere at bruge tættekammen effektivt. Du kan gøre dette med en spiseskefuld olivenolie. 

Hvad hvis jeg finder lus?

Kontroller alle andre medlemmer af familien, herunder eventuelle voksne, der har tæt kontakt med barnet.

Du kan vurdere hvor længe lusene har været til stede ved at se på placeringen af eventuelle luseæg. Håret vokser ca. 1 cm. om måneden, så et luseæg placeret 2 cm. fra hovedbunden vil være lagt omkring to måneder tidligere.

Det er ligeledes også nyttigt, at informere skolen og forældre til ethvert barn, der kan have haft kontakt hoved-til-hoved med dit barn, så andre børn ligeledes kan kontrolleres for lus. 

Hvordan behandles lus?

De 3 hyppigste behandlinger for lus er behandling med insekticider, elektrisk lusekam eller silikonebaserede produkter, men ingen metode er 100 procent effektiv.

Du bør kun påbegynde behandling, hvis du finder levende lus på dit barns hoved. Hvis du kun finder skraverede og tomme æggeskaller, kan disse være tegn på et tidligere parti af lus, der allerede er blevet udryddet.

Insekticider

Insekticider der dræber hovedlus findes i lotionform. Du kan både købe dem som håndkøbslægemiddel og på recept. Hos Mecindo.dk fører vi i øjeblikket udelukkende silikonebaserede produkter.

Silikonebaserede lusekure

De silikonebaserede produkter er relativt nye, og virker på en anden måde end de traditionelle insekticider mod lus. Markedet for silikonebaserede produkter er vokset i løbet af de sidste par år, fordi disse produkter har vist sig at være mere effektive til at udrydde lus, endda uden bivirkninger eller problemer med resistens. Nogle er effektive i løbet af bare ti minutter.

I stedet for at forgifte lusene med kemiske midler dræber disse produkter lus ved kvælning, gennem fysisk belægning af insekternes overflader. Da disse produkter fungerer ved denne metode, kan hovedlus ikke blive resistente over for de silikonebaserede produkter.

Ikke alle produkter dræber æg, så du bør gentage behandlingen efter syv dage, så du dræber enhver lus, der er udklækket af æg siden første behandling.

Vi anbefaler følgende produkter som er silikonebaserede mod lus:

  • Hedrin (indeholdende dimeticon - lad den sidde i otte timer eller natten over).

For at behandlingen skal virke optimalt, skal du følge producentens anvisninger til punkt og prikke.

Elektrisk lusekam

En almindelig lusekam kan bruges til at bekæmpe lus, men kræver dog en høj grad af tålmodighed og grundighed for at sikre at alle lusene bliver dræbt.

En elektrisk lusekam tager en del af det hårde arbejde ud af at bruge en tættekam, den virker ved at udsende et svagt elektrisk stød som et helt ufarligt for mennesker, men som dræber lusene øjeblikkeligt ved berøring. 

Fordelen ved at bruge enten en normal eller elektrisk lusekam ligger primært i, at det er en 100% kemikalie fri behandling. Dette kan især være brugbart hvis den der skal behandles er allergisk overfor nogen af indholdsstofferne i de typiske behandlinger, f.eks silikone.

 

Hvad er forskellen på insekticider og silikonebaserede produkter?

Insekticider og silikone-baserede produkter ikke kan forhindre, at dit barn får lus, så der er ingen grund til at anvende behandlingerne forebyggende. Produkterne bør kun bruges, når levende lus er fundet.

Efter anvendelse af lotion bør du lade håret tørre naturligt. Brug ikke en hårtørrer, da varmen kan ændre lotionen og forhindre det i at virke effektivt.

Luseæg er sværere at dræbe, fordi insekticider ikke altid er i stand til at trænge igennem æggeskallen. Det er nødvendigt at gentage behandlingen efter syv dage, for at dræbe samtlige lus samt eventuelle luseæg, der overlevede den første behandling.

Desværre er der beviser for, at hovedlus er blevet resistente over for nogle insekticider. Der er også bekymring for indvirkninger på miljøet ved overforbrug af insekticidpræparater.