Echinacea

Kosttilskud med rød solhat

Hvad er Echinacea?

Echinacea, også kendt som Rød Solhat, er et kosttilskud udvundet fra planten Echinacea Purpurea.

Planten stammer fra Nordamerika, hvor den af indianerne blandt andet blev brugt til behandling af slangebid, insektstik og halsbetændelse.

Echinacea er en flerårig plante med fine, forgrenede rødder. Selve plantens stængel har grove hår og bærer en enkelt blomst på toppen.

Blomsten har en farve, der varierer fra lyserød til mørk rubinrød, samt en orange midte der, i form og med pigge-lignende skivekroner, minder om et pindsvin. Ordet Echinacea kommer i øvrigt af det græske ord for pindsvin.

Echinacea planten er ofte længe om at ’komme igang’ og vil derfor som regel blomstre fra juli til oktober.

Echinacea som kosttilskud 

Når planten anvendes som kosttilskud, benytter man sig af både rod, blade og blomster til fremstilling af ekstrakt.

Sommetider anvendes Smalbladet Solhat, Echinacea Angustifol, også til at fremstille Echinacea-kosttilskud: 

  • BioSym EchinaGold er et kosttilskud som både indeholder et ekstrakt af Rød Solhat, altså Echinacea Purpurea, og Smalbladet Solhat, altså Echinacea Angustifol. 


Echinacea dråber, tabletter eller kapsler

Hos Mecindo finder du et bredt udvalg af Echinacea kosttilskud i form af både dråber, tabletter og kapsler.

  • Biosym EchinaGold er et kosttilskud i kapsel-form som indeholder både Echinacea Purpurea og Echinacea Angustifol.   
  • Natur Drogeriet Echinacea Complex er et kosttilskud i flydende form som indeholder et Echinacea-ekstrakt samt et askebladekstrakt.   

Forkølelse og influenza

Forkølelse og influenza er forskellige virussygdomme som deler en række karakteristiske symptomer, såsom løbende næse, hoste, træthed, muskel- og ledsmerter, hovedpine og feber.

Forkølelse rammer ofte de øvre luftveje og vil typisk vare en uges tid. Det er almindeligvis ikke nødvendigt at gå til lægen, medmindre der kommer andre sygdomme som følge af forkølelsen, eller hvis forkølelsen ikke er forsvundet i løbet af 1-2 uger.

Ligesom forkølelse, vil influenza typisk vare en lille uges tid. Hvis influenzaen fortsætter mere end en uge, kan det dog være tegn på, at sygdommen er blevet kompliceret af en bakterieinfektion såsom bihulebetændelse, lungebetændelse eller lignende.

Modsat forkølelse og influenza, som ikke kan behandles med antibiotika, kan bakterieinfektioner slåes ned med f.eks. penicillin.

Hvad kan man gøre for at undgå smitte?

Eftersom forkølelsesvirus og influenza smitter fra person til person via luftbårne dråber, såsom hoste og nys samt overføres via hænderne, er hygiejne enormt vigtigt. Husk derfor at vaske hænder hvis du har haft kontakt med forkølede eller influenza-ramte personer. 

Undgå desuden at udsætte kroppen for længerevarende kulde og kraftig afkøling, da kroppen her vil have sværere ved at modsætte sig vira. 

Hvad kan man gøre, når man er blevet syg?

Når man er blevet smittet med forkølelse eller influenza, er det vigtigt, at man ikke smitter andre. Derfor bør man nyse og hoste i et lommetørklæde eller i albuebøjningen, samt sørge for at vaske hænder hyppigt. 

Man kan desuden: 

  • Sørge for at få væske, især hvis man har feber. 
  • Holde sig i ro og sørge for at få sovet rigeligt. 
  • Undgå at ryge og drikke alkohol, da dette kan forlænge sygdomsperioden. 
  • Anvende næsemidler til at dæmpe hævelse af slimhinden i næsen. 
  • Anvende smertestillende og febernedsættende medicin. 
  • Blive hjemme, til man er helt rask.

Vegansk kosttilskud

Hos Mecindo tilstræber vi at have et bredt udvalg af produkter til enhver præference. 

Derfor er det naturligvis også er muligt at finde Echinacea kosttilskud til personer, som undgår animalske produkter: 

  • Biosym EchinaGold er et vegansk kosttilskud som indeholder ekstrakt fra både Echinacea Purpurea og Echinacea Angustifol.