Inkontinens

viser 1 til 48 af 94 (2 sider )

Inkontinens

Inkontinens er et emne som de fleste af os kan have lidt svært ved at tale om, hvilket kan få både mænd og kvinder til at lide i tavshed. Selv uden pinlighedsfaktoren tænker de fleste, at inkontinens simpelthen bare er er en del af dét at blive ældre, og at man er nødt til at leve med det. Det passer dog slet ikke, fordi:

 • Omkring 80 % af inkontinenstilfælde kan kureres fuldstændigt.
 • Selvom det er en almindelig lidelse efter overgangsalderen, og selvom din risiko for at blive ramt af inkontinens stiger med alderen, så er det også et almindeligt problem under graviditet og efter en fødsel.

Hvad er inkontinens?

Inkontinens er en tilstand hvori du ikke kan kontrollere din blære, så du urinerer mod din vilje. Inkontinens er faktisk i højere grad et symptom end en sygdom, men det kan bl.a. skyldes:

 • Medfødte kropsfejl.
 • Operationer i bækkenet.
 • Skadet i bækkenpartiet eller rygraden.
 • Neurologiske sygdomme.
 • Multipel sclerose.
 • Polio-infektion.
 • Kropsnedbrydende ændringer forbundet med alderdom.
 • Graviditet eller fødsel.

Der findes flere forskellige slags inkontinens:

 • Stress-inkontinens.
 • Trang-inkontinens.
 • Blandings-inkontinens.
 • Overløbs-inkontinens.

Hvad er stress-inkontinens?

Stress-inkontinens forekommer når du nyser, hoster, griner løfter eller dyrker motion. Hvis der er en svaghed i området omkring urinsphincteret, og trykket i blæren overstiger det tryk, som sphincteret kan klare, vil urinen sive ud.

Selvom urinsphinctersvagheder er mere almindelige under graviditet, efter fødsler eller efter 40 års-alderen, kan stress-inkontinens forekomme hos især kvinder i alle aldre. En ud af tre kvinder oplever stress-inkontinens i løbet af deres liv.

Hvad er trang-inkontinens?

Trang-inkontinens forekommer når du føler en stor trang til at tømme din blære, men ikke kan nå på toilettet i tide. Du kan godt være klar over følelsen af trang til at urinere, men kan ikke stoppe urinen i at sive ud, før du når toilettet. Du vil muligvis også opleve at:

 • Du er nødt til at tømme din blære oftere end normalt, f.eks. mere end otte gange om dagen.
 • Du er nødt til at stå op adskillige gange om natten for at urinere.
 • Urin siver ud når du hører lyden af rindende vand.

Trang-inkontinens er også kendt som "overaktiv blære" og "detrusoroveraktivtet". Disse termer relaterer sig til den grundlæggende årsag til trang-inkontinens: ukontrollable sammentrækninger af blæremusklerne efterhånden som bæren fyldes op.

Trang-inkontinens er det mest almindelige blæreproblem hos mænd og ældre mennesker.

Hvad er blandings-inkontinens?

Blandings-inkontinens er en kombination af stress-inkontinens og trang-inkontinens. Hvis du rent faktisk har begge typer inkontinens vil du som regel kunne mærke, at den ene type er et større problem for dig, end den anden. Den mest dominerende type vil således blive behandlet først, hvis du søger hjælp hos en læge.

Hvad er overløbs-inkontinens?

Overløbs-inkontinens forekommer som regel når der er en blokering (som f.eks. en indsnævring af urinrøret), så din blære ikke kan tømmes fuldstændigt. Når din blære fyldes op igen, lægger den pres på blokeringen, som giver en smule efter, så en lille mængde urin siver ud.

Overløbs-inkontinens er mindre almindeligt hos kvinder end stress-inkontinens, men det er den mest almindelige type inkontinens hos mænd.

Hvilke behandlinger af inkontinens findes der?

Der findes en række behandlinger der kan hjælpe dig af med inkontinens. I første omgang kan det dog være relevant at symptombehandle, fordi den ufrivillige vandladning kan skabe pinlige situationer og social angst. Hos Mecindo.dk fører vi en række produkter der sikrer, at du altid kan være forberedt på uheldige situationer. Du finder et bredt udvalg af hygiejnebind, indlæg og voksenbleer fra Abena og Tena.

 Omkring 80 % af inkontinenstilfælde kan kureres fuldstændigt Selvom det er en almindelig lidelse efter overgangsalderen, og selvom din risiko for at blive ramt af inkontinens stiger med alderen, så er det også et almindeligt problem under graviditet og efter en fødsel. 

Hos Mecindo.dk fører vi en række produkter der sikrer, at du altid kan være forberedt på uheldige situationer. For kvinder kan vi bl.a. anbefale Always Envive Liners eller Depend Pants Super for Women, mens mænd med fordel kan gardere sig med Tena for Men Level 2 eller Depend Pants Super for Men.