Hæmorider

Hæmoride creme og gel til effektiv lindring.

Hvad er en hæmoride?

Hæmorider er udposninger af blodårer i endetarmen. Hæmorider skyldes, at tarmslimhinden med de underliggende blodårer bliver løs og begynder at bevæge sig ud igennem endetarmsåbningen f.eks. ved toiletbesøg. Over tid kan det ende med, at hæmoriderne altid hænger uden for anus.

En hæmoride kan være til stede i mange år, men forblive uopdaget indtil symptomerne viser sig. Det er derfor vigtigt ikke at anstrenge sig for at skubbe afføringen ud af tarmen, da dette er en medgivende årsag til at presse hæmoriderne ud og det kan give blødninger, smerte og ubehag.

Ved hæmorider ses ofte blødninger med meget lyst, nærmest pink blod.

Hvis du observerer blod i afføringen, og har symptomer som nævnt ovenfor, bør du altid konsultere din læge. Denne vil derefter foretage en undersøgelse for at afklare, om der er andre mulige årsager til blødning, som kan være mere alvorlige. Der vil blive foretaget en undersøgelse af endetarmen for hæmorider.

 

Symptomer på hæmorider

Forstoppelse, dårlige toiletvaner og graviditeter menes at bidrage til dannelsen af hæmorider. En hæmoride er i starten ofte placeret lige indenfor anus, men kan med tiden stikke ud fra anus. Hæmorider er ikke farlige, men kan dog være meget ubehagelige og give smerter og blødninger ved toiletbesøg samt kløe i de mellemliggende perioder.

For det meste vil du ikke være i tvivl hvis du har en hæmoride. De mest almindelige symptomer på at du har en hæmoride er:

 • Smerter i forbindelse med afføring
 • En synlig udposning i endetarmsåbningen
 • Bulerne kan være mørke/lilla pga. blodindhold
 • Der kan opstå svie og kløe i området
 • I nogle tilfælde kan det bløde fra hæmoriden i forbindelse med toiletbesøg

Du skal være særligt opmærksom hvis det bløder eller hvis symptomerne er meget generende. I sådanne tilfælde bør du kontakte din læge. Du skal ikke være flov over dit problem – din læge har set det mange gange før, og så er lægen jo til for at kunne hjælpe dig. Jo hurtigere du bliver behandlet, des hurtigere kan du blive fri for din hæmoride og det ubehag som den kan medføre.

 

Udvendig eller udvendig hæmoride

Indvendige hæmorider kan ikke nødvendigvis ses og symptomerne vil være mindre end ved udvendige hæmorider. Ofte vil blødning fra endetarmen være det eneste tegn på indvendige hæmorider, hvilket resulterer i, at man ofte ikke lægger mærke til indvendige hæmorider.

Egenbehandling og forebyggelse for indvendige og udvendige hæmorider er dog den samme. 

Udvendige hæmorider opstår som udposninger i endetarmsåbningen, eller lige indenfor endetarmsåbningen, hvor de sommetider skubbes ud ved afføring. 

Disse hæmorider bør forsigtigt skubbes ind i endetarmsåbningen igen ved endt toiletbesøg, så blodet i hæmoriden, som forårsager smerte, langsomt kan sive ud igen.

 

Grader af hæmorider

En hæmoride kan inddeles i tre grader: 1, 2 og 3. Hvad forskellen på en hæmoride af grad 1 og f.eks. grad 2 er, kan du blive klogere på herunder.

 • Hæmoride grad 1: Mindre hæmorider med få symptomer. Ofte sidder hæmoriderne indvendigt. Denne type behandles ofte med creme, salve og stikpiller som lindrer ubehaget og får hæmoriden til at trække sig sammen. 
 • Hæmoride grad 2: Større og generende hæmorider som ofte kræver yderligere behandling. Hæmoriden kan ”falde ud” i forbindelse med toiletbesøg og glider enten selv på plads eller skal ”presses” ind. En metode som hyppigt anvendes til behandling af grad 2 hæmorider er elastikmetoden. Denne kan du læse mere om i afsnittet omkring fjernelse af hæmorider længere nede.
 • Hæmoride grad 3: Hæmorider af grad 3 kan er meget store og generende. Disse hæmorider falder ikke på plads af sig selv. Til tider kan de fjernes ved hjælp af elastikmetoden, men ofte er der behov for at fjerne hæmoriderne ved åben operation. 

 

Hvorfor får man hæmorider?

Alle kan risikere at få hæmorider, men ældre mennesker er mere udsatte end yngre. Hæmorider opstår som regel ved hård afføring og øget tryk i bughulen, som ved fedme og graviditet. Hæmorider kan også opstå i tilfælde med skrumpelever, hvor blodet løber en anden vej gennem leveren. Dog forekommer hæmorider i mange tilfælde uden nogen af de ovenstående risikofaktorer. 

 

Hæmorider før og efter fødsel

Mange kvinder oplever at få hæmorider ved graviditet og fødsel. Gravide har større tendens til at få hæmorider, da den voksende livmoder øger presset mod blodkarrene ved endetarmen. 

En del gravide døjer derudover med forstoppelse og dertilhørende toiletproblemer. Også ved fødsel kan hæmorider opstå under presseveerne. Selvom langt de fleste gravide vil opleve at hæmoriderne forsvinder efter fødsel, kan de komme igen, særligt i perioder med hård afføring. 

 

Hvordan behandles hæmorider?

Hæmorider kan kun fjernes ved hjælp af operation eller elastik behandling. En sådan behandling er dog typisk kun noget der anbefales i slemme tilfælde, hvor alle andre muligheder er udtømte.

Behandling af hæmorider vil oftest handle om at lindre gener og symptomer, samt at forebygge fremtidige hæmorider.

Der er derfor meget du selv kan gøre for at lindre og forebygge gener i forbindelse med hæmorider, f.eks. igennem kost og afføringsvaner, samt igennem fysisk aktivitet, som mindsker risikoen for forstoppelse. 

 

Hvad kan du selv gøre mod hæmorider?

Der er flere ting du aktivt kan gøre for at forebygge og behandle hæmorider. 

 

Spis nok fibre

En af de vigtigste måder at undgå gener i forbindelse med hæmorider, er at undgå at anstrenge dig, når du passerer afføring. Det er derfor vigtigt at undgå forstoppelse, da dette kan føre til smerter og blødninger fra hæmoriderne.

Her kan en kostændring, som regel med en forøgelse af en fiberrig kost bestående af grønne grøntsager, frisk frugt, fuldkornsprodukter og klid, anbefales. Det er også vigtigt at indtage rigelige mængder væske, gerne 8 til 10 glas væske (helst vand) dagligt.

Hvis du har svært ved at få nok fibre igennem kosten kan et kosttilskud med husk loppefrøskaller også anbefales.

Personer med hæmorider bør undgå belastning i forbindelse med toiletbesøg, da det risikerer at forværre deres hæmoride.

Ved toiletbesøg kan fødderne derfor med fordel placeres på en lav skammel, for dermed at lette afføringens passage. Efter toiletbesøg er hygiejnen vigtig, da rester af afføring kan danne grobund for infektioner og yderligere kløe. Brug eventuelt lunkent vand fra håndbruseren til at skylle dig med, hvis muligheden foreligger.

 

Brug en hæmoride creme

Hæmoride creme kan hjælpe med at lindre både smerter og kløe ved hæmorider akut.

Relativt små hæmorider kan behandles ved hjælp af hæmoride creme. Et par dages behandling med hæmoride creme er normalt nok, og derefter vil kløen langsomt forsvinde.

Det er vigtigt at bemærke, at hæmoride creme ikke fjerner selve hæmoriden, men blot lindrer de ubehagelige symptomer i form af kløe og ømhed. Desuden har de fleste hæmoride cremer også en bakteriehæmmende virkning, som hjælper med at forebygge infektion.

For langt de fleste vil en kostændring i kombination med hæmoride creme være tilstrækkeligt til at blive fri for deres gener med hæmorider.

Hos Mecindo forhandler vi følgende håndkøbsprodukter til behandling af hæmorider:

 • AC3 Comfort gel
  En gel som behandler og forebygger gener som hæmorider og kløe. Brug AC3 gelen i 14 dage – to gange dagligt. Du vil opleve at gelen køler, lindrer og gør både bevægelse og toiletbesøg nemmere.
 • Cosborg Rect
  En lindrende creme til brug ved gener omkring endetarmen. Cremen lindrer kløe, irritation og svie og er derfor perfekt til lindring af ubehag i forbindelse med hæmorider. 

Vi forhandler ikke lægemidler som doloproct, da disse er receptpligtige og kun kan købes på apoteket, efter du har fået en recept fra din læge.

 

Fjernelse af hæmorider 

Hvis ikke din hæmorider forsvinder, eller hvis du gentagne gange oplever at få en eller flere hæmorider, kan du kontakte din læge som derefter vil tage stilling til hvad der skal ske. Du kan nemlig få fjernet din hæmoride ved lægen hjælp. Herunder kan du blive klogere på, hvilke muligheder for fjernelse af hæmorider der findes. Nogle af mulighederne fandtes ikke for få år siden og der kommer løbende nye muligheder til. 

 

Lokalbehandling af hæmorider

Lægen kan udskrive et lægemiddel mod hæmorider i form af salve, stikpiller eller en kombination af begge dele. Dette lægemiddel er receptpligtigt og får blodårerne til at trække sig sammen, samtidig med at betændelse dæmpes og ubehag forbundet med hæmoriden lindres. 

 

Kirurgisk fjernelse af hæmoride

Hvis salve og lignende ikke har haft effekt på din hæmoride, kan du blive henvist til en kirurg. Kirurgen kan fjerne din hæmoride ved hjælp af forskellige metoder. 

En metode er ”gummielastikmetoden”, hvor en lille, stram elastik sættes rundt om hæmoriden. Derefter vil hæmoriden ikke få tilført blod, hvilket resulterer i at den dør og falder af. Det smarte ved denne metode er, at du ikke behøver bedøvelse og at hele tre hæmorider kan behandles på én gang. Hvis du bliver behandlet med denne metode, er der 80 % chance for at behandlingen af din hæmoride er vellykket. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at udføre behandlingen igen eller prøve en anden behandlingsmetode.

Hvis din hæmoride er større og meget generende, kan den fjernes ved en operation. Denne metode anvendes dog meget sjældent, da der er stor risiko for, at hæmoriden kommer igen. Derudover medfører operationen meget ubehag i en periode efterfølgende.

Efter enhver behandling for hæmorider, er det meget vigtigt at undgå forstoppelse og belastninger, fordi lidelsen ellers kan opstå igen.

Du må aldrig selv prikke hul på en hæmoride – selvom det kan være fristende. Hvis du prikker hul på en hæmoride, vil det bløde, men der vil også være meget stor risiko for, at der vil opstå en infektion i området. Det skyldes at der er mange bakterier i området som kan inficere det åbne sår i hæmoriden. 

 

Køb effektiv behandling af hæmorider på mecindo.dk

Hæmorider er mere udbredt end du går og tror. Derfor er der heller intet flovt eller pinligt i at have en hæmoride. Prøv et af vores håndkøbsprodukter til behandling af hæmorider og kontakt din læge hvis du ikke oplever bedring. Vælg den hæmoridebehandling der passer til dig og køb online allerede i dag. 

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan kontakte os på telefon og mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af kun 24 timer i hverdagene.