Hæmorider

Hæmoride creme og stikpiller til effektiv lindring.

Her findes et udvalg af hæmoride creme og andre præparater til behandling af hæmorider. Mange mennesker døjer med hæmorider. 

Forstoppelse, dårlige toiletvaner og graviditeter menes at bidrage til dannelsen af hæmorider. 

En hæmoride er i starten ofte placeret lige indenfor anus, men kan med tiden stikke ud fra anus. Hæmorider er ikke farlige, men kan dog være meget ubehagelige og give smerter og blødninger ved toiletbesøg samt kløe i de mellemliggende perioder.

Hos Mecindo har vi et stort udvalg af præparater der lindrer og behandler hæmorider.

For en forebyggende virkning kan et fibertilskud som forebygger forstoppelse anbefales. Vi fører et udvalg af husk fibertilskud fra mærket HUSK i flere varianter.

Læs mere Skjul

Hvad er hæmorider?

Hæmorider er udposninger af blodårer i endetarmen. Hæmorider skyldes, at tarmslimhinden med de underliggende blodårer bliver løs og begynder at bevæge sig ud igennem endetarmsåbningen eksempelvis ved toiletbesøg. Over tid kan det ende med, at hæmoriderne altid hænger uden for anus.

En hæmoride kan være til stede i mange år, men forblive uopdaget indtil symptomerne viser sig. Det er derfor vigtigt ikke at anstrenge sig for at skubbe afføringen ud af tarmen, da dette er en medgivende årsag til at presse hæmoriderne ud og det kan give blødninger, smerte og ubehag.

Ved hæmorider ses ofte blødninger med meget lyst, nærmest pink blod.

Hvis du observerer blod i afføringen, og har symptomer som nævnt ovenfor, bør du altid konsultere din læge. Denne vil derefter foretage en undersøgelse for at afklare, om der er andre mulige årsager til blødning, som kan være mere alvorlige. Der vil blive foretaget en undersøgelse af endetarmen for hæmorider.

Udvendige hæmorider 

Indvendige hæmorider kan ikke nødvendigvis ses og symptomerne vil være mindre end ved udvendige hæmorider. Ofte vil blødning fra endetarmen være det eneste tegn på indvendige hæmorider, hvilket resulterer i, at man ofte ikke lægger mærke til indvendige hæmorider.
Egenbehandling og forebyggelse for indvendige og udvendige hæmorider er dog den samme. 

Udvendige hæmorider opstår som udposninger i endetarmsåbningen, eller lige indenfor endetarmsåbningen, hvor de sommetider skubbes ud ved afføring. 

Disse hæmorider bør forsigtigt skubbes ind i endetarmsåbningen igen ved endt toiletbesøg, således at blodet i hæmoriden, som forårsager smerte, langsomt kan sive ud igen.

Hvem får hæmorider? 

Alle kan risikere at få hæmorider, men ældre mennesker er mere udsatte end yngre. 

Hæmorider opstår som regel ved hård afføring og øget tryk i bughulen, som ved fedme og graviditet. 

Hæmorider kan også opstå i tilfælde med skrumpelever, hvor blodet løber en anden vej gennem leveren. 

Dog forekommer hæmorider i mange tilfælde uden nogen af de ovenstående risikofaktorer. 

Hæmorider før og efter fødsel

Mange kvinder oplever at få hæmorider ved graviditet og fødsel. Gravide har større tendens til at få hæmorider, da den voksende livmoder øger presset mod blodkarrene ved endetarmen. 

En del gravide døjer derudover med forstoppelse og dertilhørende toiletproblemer. Også ved fødsel kan hæmorider opstå under presseveerne. Selvom langt de fleste gravide vil opleve at hæmoriderne forsvinder efter fødsel, kan de komme igen, særligt i perioder med hård afføring. 

Hvordan behandles en hæmoride?

Hæmorider kan kun fjernes ved hjælp af operation eller elastik behandling. En sådan behandling er dog typisk kun noget der anbefales i slemme tilfælde, hvor alle andre muligheder er udtømte.

Behandling af hæmorider vil oftest handle om at lindre gener og symptomer, samt at forebygge fremtidige hæmorider.
Der er derfor meget du selv kan gøre for at lindre og forebygge gener i forbindelse med hæmorider, eksempelvis igennem kost og afføringsvaner, samt igennem fysisk aktivitet, som mindsker risikoen for forstoppelse. 

Hvad kan du selv gøre mod hæmorider?

Spis nok fibre

En af de vigtigste måder at undgå gener i forbindelse med hæmorider, er at undgå at anstrenge dig, når du passerer afføring. Det er derfor vigtigt at undgå forstoppelse, da dette kan føre til smerter og blødninger fra hæmoriderne.

Her kan en kostændring, som regel med en forøgelse af en fiberrig kost bestående af grønne grøntsager, frisk frugt, fuldkornsprodukter og klid, anbefales. Det er også vigtigt at indtage rigelige mængder væske, gerne 8 til 10 glas væske (helst vand) dagligt.

Hvis du har svært ved at få nok fibre igennem kosten kan et kosttilskud med husk loppefrøskaller også anbefales.

Personer med hæmorider bør undgå belastning i forbindelse med toiletbesøg, da det risikerer at forværre deres hæmoride.

Ved toiletbesøg kan fødderne derfor med fordel placeres på en lav skammel, for dermed at lette afføringens passage. Efter toiletbesøg er hygiejnen vigtig, da rester af afføring kan danne grobund for infektioner og yderligere kløe. Brug eventuelt lunkent vand fra håndbruseren til at skylle dig med, hvis muligheden foreligger.

Brug en hæmoride creme

Hæmoride creme kan hjælpe med at lindre både smerter og kløe ved hæmorider akut.

Relativt små hæmorider kan behandles ved hjælp af hæmoride creme. Et par dages behandling med hæmoride creme er normalt nok, og derefter vil kløen langsomt forsvinde.

Det er vigtigt at bemærke, at hæmoride creme ikke fjerner selve hæmoriden, men blot lindrer de ubehagelige symptomer i form af kløe og ømhed. Endvidere har de fleste hæmoride cremer også en bakteriehæmmende virkning, som hjælper med at forebygge infektion.

For langt de fleste vil en kostændring i kombination med hæmoride creme være tilstrækkeligt til at blive fri for deres gener med hæmorider.

Fjernelse af hæmorider 

I mere alvorlige tilfælde hvor hæmoride creme ikke er tilstrækkeligt, kan en operation komme på tale.

Her bliver hæmoriden fjernet kirurgisk ved en mindre operation. Efter enhver behandling for hæmorider, er det meget vigtigt at undgå forstoppelse og belastninger, fordi lidelsen ellers kan opstå igen.


Læs mere Skjul