Psoriasis

Nem og skånsom behandling af psoriasis

Psoriasis er en immunologisk sygdom, som ikke smitter. Hvis man rammes af et psoriasisudbrud, skyldes det en ubalance i immunsystemet, denne kan blive udløst af hårdt slid på huden, infektioner, alkohol, eller psykisk overbelastning som følge af stress. Udbruddet kan variere fra en lille rød plet på armen, mens andre får voldsomme udbrud, der dækker store dele af kroppen.

Læs mere Skjul

Kundernes favoritter

Hvad er årsagen til psoriasis?

I dag står det klart, at psoriasis er en immunologisk sygdom, som absolut ikke smitter. Det menes at omkring 165.000 danskere lider af psoriasis og cirka tre procent af alle danskere på et tidspunkt får psoriasis. Pletterne opstår typisk, når kroppen overbelastes, det kan være både ydre såvel som indre påvirkninger. Det kan være hård slid af huden, infektioner, alkohol, særlige typer medicin. Psykisk overbelastning som følge af stress, skilsmisse, dødsfald er ofte udløsende faktorer.

Psoriasis viser sig hyppigt på albuer og knæ til at begynde med. Ansigt og hårbund er ligeledes steder hvor man får udbrud samt på negle og håndflader.

Selve psoriasisudbruddet er en form for betændelsesreaktion dog uden bakterier. For at bekæmpe udbruddet sender kroppen blod og ekstra mange hvide blodlegemer til de aktive hudområder. Den øgede blodgennemstrømning får psoriasispletten til at fremstå med en rødme og hudområdet har nemt ved at briste, så rifter og sår opstår.

De hvide blodlegemer frigør nogle stoffer, som får hudens celler til at dele sig unormalt hurtigt. Derfor ses der typisk et hvidt skællende og fortykket hudlag, da der dannes for meget overhud. Hvor lang tid et udbrud varer, er forskelligt fra patient til patient.

De mange typer af psoriasis kræver forskellige behandlingsformer. Hver enkelt person reagerer forskelligt og det kan være tidskrævende at finde frem til den mest egnede. Tal med din læge eller hudlæge, så den bedste behandling kan findes og udbruddet af psoriasis kan blive stoppet, alt for mange venter for længe med at søge behandling.

Hvordan behandles psoriasis?

Der findes fire kategorier af behandling, der afhænger af i hvilken sværhedsgrad udbruddet er.

Lokalbehandlinger er en mild behandlingsmetode. Den virker ved at hæmme den hurtige deling af hudcellerne, dæmpe inflammationen i huden og/eller lindre kløen. Lokalbehandlingen påføres huden 1-3 gange om dagen. Lokalbehandling er som regel førstevalg ved konstatering af psoriasis og er ofte tilstrækkelig til at behandling af milde former af tilstanden.

Valgmulighederne omfatter:

  • Blødgørende fugtgivende cremer
  • Lokalsteroider som creme eller liniment
  • Tjærepræparater
  • D-vitamin-analoger og A-vitamin-analoger
  • Der findes også medicinsk shampoo og liniment til behandling af psoriasis i hovedbunden.

UV-lys nedsætter ligeledes den hastighed, hvormed hudcellerne deler sig, og mindsker inflammationen. Der er to typer ultraviolet lys (UVA og UVB). Det er en behandling, som generes ved hjælp af specielle lamper/rør, lignende solarier og gives hos din hudlæge.

PUVA er en specifik behandling, som kombinerer UVA-lys og indtagelse af psoralener (stoffer, der enten påføres på huden eller tages som tabletter, for at gøre huden mere følsom for UV-lys). Det kræver et antal ugentlige besøg til lysbehandling.

Der er forskellige systemiske behandlinger, nogle nedsætter den hastighed, hvormed hudcellerne deler sig, mens andre fungerer ved at påvirke immunsystemet. Konventionelle systemiske behandlinger tages som tabletter eller gives som indsprøjtning enten dagligt eller ugentligt afhængigt af lægemidlet. De anvendes kun i tilfælde, hvor psoriasis er omfattende, eller hvis patienten ikke har responderet på andre behandlinger.

Biologiske behandlinger hæmmer den inflammatoriske proces, ved at de reducerer mængden af inflammatoriske signalstoffer i kroppen. herved forhindrer de, at der dannes inflammation. Biologisk behandling gives som injektion enten under huden eller i en vene. Biologiske lægemidler gives 4-52 gange om året afhængigt af det pågældende lægemiddel. Biologiske lægemidler er godkendt til patienter med moderat til svær psoriasis, når konventionelle behandlinger (herunder PUVA) ikke har virket eller giver bivirkninger.

 

Læs mere Skjul