Svedproblemer

Mod overdreven sved og nattesved.

 

Svedproblemer

Overdreven sved er stort problem for mange personer, især i håndfladerne, armhuler og fodsåler. Det kan være belastende og kan have en alvorlig påvirkning på de udsattes personers liv. I nogle tilfælde undgår de ramte personer social kontakt med andre på grund af forlegenhed om problemet.

Normalt hjælper sveden med at holde kropstemperaturen konstant i varmt vejr, i løbet af feber, eller når du dyrker sport. Overdreven sveden (hyperhidrosis) betyder, at du sveder meget mere end normalt. Selv når du ikke er varm, angst, eller udøver sport producerer du en masse af sved.

Overdreven sved er klassificeret i tre typer (som følger herunder). Det er vigtigt at vide, hvilken type du er klassificeret som, da de behandlinger er meget forskellige.

 

Primær (idiopatisk hyperhidrosis

Idiopatisk hypderhudrosis betegnes som en kronisk tilstand, hvor dette medfører, at overdreven sveden forekommer i en eller flere af følgende områder håndfladerne, fodsålerne, armhulerne (aksillerne), ansigt eller hovedbund.

Du sveder normalt på resten af ​​kroppen. Det har tendens til at være symmetrisk – dvs. begge håndflader, begge fødder, begge armhuler, osv., der er berørt. Den nøjagtige årsag kendes ikke, og det er ikke forbundet med nogen andre symptomer. Dette er bare et tegn på at svedkirtlerne i disse områder er overaktive eller mere følsomme end normalt.

Hos nogle mennesker, kan det være arveligt i familien, hvorfor der kan være genetiske faktorer involveret der forårsager den overdrevene sved. Normalt udvikler dette sig, mens personen er under 25 år, men det kan udvikle sig på alle alderstrin. Mænd og kvinder er lige påvirket. Dette er almindeligt og påvirker omkring 3100 personer.

Sværhedsgraden kan variere fra gang til gang. Sveden kan komme og gå, men kan forværres ved angst, følelser, krydret fødevarer og varme. Angst sveden i sig selv kan gøre det værre, men for det meste af tiden er der ikke noget indlysende der udløser den kraftige sved. Folk der sveder meget har tendens til at lide af dette langvarigt, men symptomerne forbedres i nogle tilfælde over tid.

Hvis du har de typiske symptomer ved det primær omdrejningspunkt hyperhidrosis behøver du normalt ikke nogen tests da normale antiperspiranter fungerer godt.

Sekundær hyperhidrosis

Den sekundære hyperhidrosis er ualmindelig, hvilket betyder, at den overdrevne sved forekommer i en bestemt del af kroppen. I modsætning til det primære omdrejningspunkt hyperhidrosis, er der her en kendt eller sandsynlig årsag. 

For eksempel kan en spinal sygdom eller skade forårsage sveden i det ene ben. Alle svedturene der ikke er symmetriske (dvs. kun i den ene hånd eller et ben mv.) kan foreslå en sekundær årsag snarere end primære hyperhidrosis, som normalt er symmetrisk. Din læge kan foreslå nogle tests for at finde den underliggende årsag.

Generaliseret hyperhidrosis

Den generaliserede type af overdreven sved betyder, at du sveder mere end normalt over det hele. Dette er dog mindre udbredt end det primære hyperhidrosis. Dette kan sædvanligvis være forårsaget af en underliggende sygdomstilstand. En række betingelser kan dog forårsage en generaliseret øget svedtendens som f.eks. angst, hjerteproblemer, skader på nerver i rygmarven, bivirkninger fra visse lægemidler, forskellige hormonelle problemer (herunder en overaktiv skjoldbruskkirtel), infektioner, visse kræftformer, mv. Hvis du har generaliseret hyperhidrose er din læge er tilbøjelige til, at undersøge dig og foretage nogle tests for at finde årsagen.

Komplikationer ved overdreven sved (hyperhidrosis)

Selvom det ikke er en medicinsk alvorlig tilstand, kan overdreven sveden være belastende og pinligt.

 For eksempel, hvis du har svedtendens til at have en kold sved, svedig håndtryk og sved kan dryppe fra dine hænder på arbejdsdokumenter, på computertastaturer osv. Hvis du lider af armhule sveden, kan du blive flov over hyppige våde plette der udvikler sig på tøjet under armene, hvorfor du kan være nødt til at skifte tøj i løbet af dagen. Nogle vælger at undgå social kontakt eller undgå at dyrke sport på grund af forlegenhed af tilstanden.

I nogle tilfælde kan den berørte hud blive øm, irriteret og udsat for infektion. Der er en risiko for at udvikle eksem på det udsatte område.

Indledende behandlingsmuligheder ved primær hyperhidrosis

Herunder er angivet generelle tips og råd da følgende kan være alt, du behøver, hvis din lidelse er mild. Disse kan hjælpe i tillæg til andre behandlinger i mere alvorlige tilfælde.

 • Hvis du opdager, at sæbe irriterer den angrebne hud bør du anvende en allergivenlig sæbe uden parabener som erstatning eller blødgørende (fugtighedscreme) salve eller creme.
 • Hvis det er muligt bør du undgå at fremprovokere svedudbrud ( undgå f.eks stærk varme og meget krydret mad).

Hvis du har kraftig armhule sved:

 • Prøv at bruge normale antiperspiranter regelmæssigt. (Bemærk: Der er forskel på antiperspiranter og deodoranter. Antiperspiranter reducere frigivelsen af ​​sved, hvor deodoranter maskerer den ubehagelige lugt af sved som sætter sig i tøjet, hvilket kan blive ildelugtende.
 • Undgå tøj der let bliver påvirket af svedmærker. Oftest bliver hvidt og sort tøj mindre påvirket af sved end andre farver.
 • Bær løstsiddende tøj under armhulerne. Undgå tøj lavet med syntetiske fibre såsom Lycra og nylon.

Hvis du har kraftig svedtendens på fødderne kan det ligeledes hjælpe at:

 • Skifte dine sokker mindst to gange om dagen.
 • Bruge et svedabsorberende fodpulver to gange dagligt.
 • Bære andre sko på alternative dage. Det giver dine sko mulighed for at tørre helt.
 • Undgå at dyrke sport sko eller støvler, hvor foden ikke kan ånde, hvorfor disse er mere tilbøjelige til at holde på sveden.

Behandling med antiperspirant der indeholder aluminiumchlorid

Såfremt normale antiperspiranter ikke virker, er det værd at prøve en antiperspirant der indeholder aluminiumklorid, hvilket en stærk antiperspirant indeholder. Aluminiumclorid menes at virke ved at blokere åbningerne i svedkanaler. Aluminiumclorid har tendens til at fungere bedst i armhulerne. Aluminiumclorid kan dog også virke ved sved i håndflader og fodsåler. Selv om det også kan virke på ansigtet, anbefaler nogle læger ikke, at dette bruges i ansigtet, da aluminiumclorid kan forårsage alvorlig øjenirritation hvis det kommer i øjet.

Det er vigtigt at anvende aluminiumchlorid baserede antiperspiranter korrekt. Læs vejledningen, der følger med det pågældende produkt før du anvende dette.

Antiperspiranter der indeholder aluminiumklorid forårsager ofte hudirritation eller betændelse. Hvis dette sker, bør du være udholdende og anvende dette, hvis irritationen er tåleligt, da fordelen kan opveje irritationen. For at reducere virkningerne af hudirritation eller betændelse der kan opstå kan du gøre følgende:

 • Reducere hyppigheden af ​​brugen antiperspiranter der indeholder aluminiumchlorid eller
 • Anvende en fugtighedscreme, hver dag efter anvendelse af aluminiumklorid eller
 • Påfør en mild steroid creme som hydrocortison creme 1% på det udsatte område to gange dagligt i højst 14 dage. (Hydrocortison reducerer inflammation.)

Hos Mecindo.dk har vi følende antiperspiranter der indeholder aluminiumchlorid:

 • Perspirex Roll-on antiperspiranter der indeholder aluminiumchlorid

Hos Mecindo.dk har vi følgende produkter til at lindre inflammation ved anvendelse af antiperspiranter der indeholder aluminiumchlorid:

 • Canesten Hydrocortison 1% creme mod kløe og hududslet (Indeholder hydrocortison som den aktiv ingrediens)