Blister

Hvad er blister?

Du har sikkert prøvet at have blister i munden – de gør ondt, svier og gør det ubehageligt at spise. Blister kaldes også for blæner og after, men hvad er det og hvorfor får man blister?

En blist er en lille fordybning der kan variere i størrelse. De fleste forsvinder igen efter omkring en uges tid, mens andre tager længere tid om at forsvinde. De kan desuden opstå overalt i munden, det vil sige på tungen, på læberne og indvendigt i munden. Der hvor smerten er størst, er ved blister på tungen og på læberne. Dette kan påvirke både tale og det at spise, da smerterne simpelthen kan være så slemme. For det meste får man kun én blist ad gangen – sjældent sker det dog at op til flere blister opstår på samme tid. 


Hvorfor får man blister i munden?

Der er mange årsager til at blister opstår. Hvis du indtager fødevarer med et højt syreindhold, er der større risiko for at du får blister i munden. Syreholdige fødevarer er f.eks. kaffe, alkohol og gærholdige mad- og drikkevarer. Andre årsager kan være allergier, sygdom, mangel på vitaminer eller mineraler, eller at du er stresset. Til tider skyldes blister også at du har bidt dig selv – enten i tungen eller indvendigt i kinden eller læben. 

Det er faktisk meget normalt at have blister – hele 20 % af Danmarks befolkning lider i perioder af blister. Det varierer dog meget, hvor ofte blisterne opstår, hvor store de er og hvor ondt de gør.


Hvad hjælper mod blister?

Som sagt går en blist ofte væk i løbet af nogle dage eller omkring en uge, men til tider er det rart at kunne lindre smerterne og hjælpe helingen godt på vej. Inden du køber et produkt som kan lindre og behandle, kan du prøve nogle af følgende råd:

 • Skyl munden i en saltvandsopløsning
 • Drik kølige drikke – evt. med sugerør. For nogle lindrer det irritationen som en blist medfører
 • Spis is eller tag en isterning i munden og lad den hvile på blisten nogle sekunder ad gangen

Hvis dette ikke hjælper, kan du prøve et af de produkter vi forhandler her på siden. Hvilket du skal vælge kan måske virke lidt svært. Derfor har vi kort beskrevet de enkelte produkter herunder.

 • Gum AftaClear Gel
  AftaClear er en gel som påføres blisten, hvorefter den hurtigt virker ved at lindre smerter og samtidig fremme helingsprocessen. Du kan også bruge AftaClear på andre små skader i munden. Det aktive stof i AftaClear er hyaluronsyre, som har en helende effekt mod sår og rifter. For at opnå den bedste effekt af gelen, anbefales det, at du smører blisten 2-3 gange dagligt. 
 • Aftamed Mundgel
  Mundgelen fra Aftamed lægger en beskyttende hinde over blisten, hvorefter helingsprocessen fremmes effektivt. Derudover lindres smerter forbundet med blister øjeblikkeligt. Påfør 1-2 dråber Aftamed 2-3 gange dagligt for det bedste resultat.
 • Danasan Propolis mundlotion
  Danasan mundlotion med propolis er vandbaseret og virker lindrende på smerter forbundet med blister i munden. For at få den bedste effekt af mundlotionen, skal du fordele 2-4 dråber 2-4 gange dagligt. 

Mange oplever en positiv effekt ved brug af klorhexidin, som er en desinficerende mundskyllevæske. Klorhexidin fjerner bakterier og renser blisten effektivt. Derudover kan klorhexidin også anvendes af personer som ønsker at forebygge tandkødsbetændelse, eller plak og caries. SkinOcare Klorhexidin 0,12% er en mundskyl med frisk pebermyntesmag. 


Kosttilskud til forebyggelse af blister i munden

Det er vigtigt at du spiser en sund og varieret kost. Gennem kosten får du tilført vitaminer og mineraler, som alle bidrager til kroppens mange funktioner – store som små. Hvis du mangler vitaminer eller mineraler, kan det udløse blister i munden. Manglen på vitaminer eller mineraler er dog ikke årsagen til blister. 

Som supplement til din kost kan du spise en multivitaminpille, som indeholder alle de essentielle næringsstoffer kroppen har behov for. Se hele udvalget af multivitaminer her


Køb produkter mod blister på mecindo.dk

Prøv en effektiv gel eller mundlotion til behandling og smertelindring af blister. En blist kan tage flere dage om at forsvinde, men med et af produkterne fra mecindo.dk, kan du hurtigt lindre den smerte som er forbundet med blister i munden, på tungen og på læberne.

Vidste du, at vi på mecindo.dk også forhandler et stort udvalg af håndkøbsmedicin, sygeplejeartikler, kosttilskud, helsekost og personlig pleje? Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Du kan kontakte os på telefon og mail. Vi svarer altid på mails inden for 24 timer i hverdagene.