Mavesyre

Her på siden kan du finde produkter som kan hjælpe dig, hvis du har for meget mavesyre, mavesyre i spiserøret eller problemer med fordøjelsen.

Vi har en række midler mod halsbrand, piller mod for meget mavesyre og andet håndkøbsmedicin du kan bruge, hvis du har problemer med fordøjelsen.

Læs mere omkring mavesyre herunder, hvor du også kan læse om symptomerne.

Læs mere Skjul

Kundernes favoritter

Mavesyre spiller en vigtig rolle i vores fordøjelsessystem. Uden mavesyre ville vi ikke kunne fordøje føde. 

For lidt eller for meget mavesyre kan medføre fordøjelsesproblemer såsom oppustethed eller halsbrand.

Det mest almindelige problem forbundet mavesyre er, at mavesyren løber tilbage i spiserøret og forårsager halsbrand eller sure opstød.

Hvad er mavesyre?

Mavesyre er et sekret som produceres i maven sammen med en række forskellige ensymer. Mavesyren samt enzymerne er nødvendige for at fordøjelsessystemet kan fordøje korrekt. Mavesyren består primært af saltsyre, kaliumklorid og natriumklorid. Mavesyre har navnet, fordi den faktisk er sur, den har nemlig en pH-værdi der ligger mellem 1 og 3. Man kan enten have for lidt eller for meget mavesyre. Ligegyldigt om du har for lidt eller for meget, vil du opleve ubehag og irritation.

Hvis du har en ubalance i mavesyren kan det være et symptom på mere alvorlige sygdomme eller tilstande. Derudover kan ubalancen selv medføre helbredsmæssige problemer. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på ændringer i denne balance, og opsøge læge, hvis man oplever tilbagevendende problemer.

Mavesyren produceres af forskellige dele af fordøjelsessystemet. Disse kan opdeles i 3 dele:

Den cephale fase (30% af mavesyren produceres)

denne stimuleres ved antagelsen af at spise, altså når man lugter og kan smage mad.

Den gastriske fase (60% af mavesyren produceres)

denne stimuleres ved mavesækkens udvidelse pga føde.

Den intestinale fase (10% af mavesyren produceres)

denne stimuleres som følge af tyndtarmens udvidelse .

Der findes flere forskellige tilstande og behandlingsmuligheder, der kan ændre den normale koncentration af mavesyre. Eksempler på disse kan være3: autoimmune sygdomme, perniciøs anæmi, mavekræft, astrofisk gastritis, strålebehandling m.fl.

Symptomer på for meget mavesyre

 • Halsbrand 
 • Sure opstød 
 • Opkast 
 • Tør hoste 

Mavesyre i spiserøret kaldes også gastroøsofageal refluks og opstår, når mavesyren løber tilbage i spiserøret. For meget mavesyre kan være et stort problem i hverdagen med svie og ubehag og måske masser af appetit men også smerter, når du har spist. 

Der kan opstå et stort ubehag, hvis syren trænger op i spiserøret på grund af en for slap lukkemuskel. De typiske symptomer kan være fordøjelsesproblemer eller en sur smag i munden. Irritabel tyktarm er en af de mest almindelige årsager til at mavesyremængden forøges.

Herunder kan du læse et par tips til hvordan du kan undgå at få for meget mavesyre:

 • Spis mindre portioner, og oftere 
 • Prøv at omlægge din kost 
 • Undgå fed mad 
 • Overspis ikke 
 • Begrænd dit indtag af alkohol 
 • Sid op når du spiser, og forbliv siddende i mindst 45 min efter måltidet 
 • Hæv hovedgærdet på din seng 

Hvad er halsbrand?

Halsbrand og sure opstød er ubehageligt og kommer som regel, når man skal til at slappe af efter et stort måltid, ryger en cigaret eller lægger sig ned i sengen. Det kan også føles som smerter bag brystbenet.

Halsbrand skyldes irritation på grund af mavesyre, der kommer op i spiserøret.

Hvis du har simpel halsbrand, kan det hjælper at spise lidt eller drikke lidt mælk. Har du mavesår, vil det gøre ondt at få noget ned i maven. Når man oplever et anfald, er det bedst at sidde ned eller stå op. Hvis du lægger dig ned, vil det kun gøre det værre. Du kan her på siden, finde en række håndkøbsmedicin, som vil hjælpe dig med at fjerne ubehaget og smerterne ved halsbranden.

Længerevarende halsbrand kan give mave-katar, som ikke er farligt, men som skal behandles af lægen. Fortsætter symptomerne længe, anbefales det derfor at kontakte egen læge.

Halsbrand gravid?

Desværre er du nok ikke den eneste. Selvom der sker så mange fantastiske ting med en gravids krop er en af de knap så sjove ting, at mange gravide lider af halsbrand. 

Halsbranden opstår, da alle ændringerne i hormonbalancen, har en betydning for lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk. Denne kan nemlig blive slappere. Når det sker, kan mavesyren løbe op i spiserøret, og det er der halsbranden og den ubehagelige fornemmelse opstår. 

Halsbrand under graviditet opleves typisk i de sidste tre måneder af graviditeten. Som gravid kan man godt bruge nogle af de håndkøbspræparater man kan finde her på siden. Eksempelvis kan Balancid tyggetabletter anbefales, der vil ligge et lag skum oven på mavesyren, så den ikke kan trænge op i spiserøret. 

Symptomer på for lidt mavesyre

 • Mangel på næringsstoffer 
 • Oppustet mave & oppustethed 
 • Bøvsen 
 • En følelse af mæthed på trods af at man kun har spist lidt eller intet 

Mangel på mavesyre resultere i ringere fordøjelse af føde, og når der findes større mængder af ufordøjet mad i mavesækken, vil bakterierne kunne vokse i antal, og dette vil så medføre en ubalance i bakteriefloraen som mindsker kroppens evne til at optage næringsstoffer og længerevarende mangel på næringsstoffer kan forårsage alvorlige helbredsmæssige tilstande

Hvornår skal du opsøge læge

Både høje og lave niveauer af mavesyre er irriterende og frustrerende. De kan få dig til at føle dig syg og forhindre dig i at leve et normalt sundt liv.

Herudover kan begge mavesyreniveauer over længere tid indikere eller medføre mere alvorlige helbredsmæssige tilstande.

Derfor er det vigtigt, at du opsøger læge, hvis du oplever symptomer på ubalance i mavesyren. Rettidig og korrekt behandling hjælper maven til at genoprette det sunde mavesyreniveau og forhindre yderligere komplikationer. Desuden vil sund kost og motion hjælpe til, at man bedres hurtigt.


Læs mere Skjul