Mavesyre

Hvad er mavesyre?

Mavesyren er et sekret som findes i mavesækken, hvor det også produceres hver gang vi spiser. For at maden kan nedbrydes, er maven afhængig af mavesyre og at der er tilpas nok af den. Mavesyren er surt og har en pH værdi på mellem 1 og 3 og så består syren af henholdsvis saltsyre, kaliumklorid og natriumklorid, samt en række andre stoffer. Tilsammen gør disse stoffer det muligt, for mavesyren at nedbryde maden så de kan optages i tarmen.

Fra tid til anden kan man opleve at have enten for lidt eller for meget mavesyre (sur mave). Begge tilstande medfører symptomer som kan virke ubehagelige, men heldigvis findes der forskellige behandlingsmetoder der lindrer ubehaget forbundet med for lidt eller for meget mavesyre.

 

Håndkøbsmedicin mod mavesyre

Hvis du ønsker hurtig lindring af for meget mavesyre/sur mave, forhandler vi hos Mecindo et bredt udvalg af håndkøbslægemidler indenfor området. Du kan læse mere om de enkelte håndkøbslægemider mod mavesyre/sur mave, ved at klikke dig ind på produkterne. Læs altid indlægssedlen før brug, så du anvender lægemidlet korrekt. 

Døjer du med for meget mavesyre? Så læs vores guide om hjælp til for meget mavesyre.

 

Symptomer på for meget mavesyre

Hvis du har mistanke om at have for meget mavesyre, også kaldet sur mave, kan du opleve følgende symptomer:

 • Halsbrand 
 • Sure opstød 
 • Kvalme 
 • Opkast 
 • Nedsat appetit
 • Oppustethed 

Kontakt din læge hvis du oplever symptomerne gentagende gange, eller hvis håndkøbslægemidler ikke har en virkning. 

 

Hvad neutraliserer mavesyre?

Mavesyre i normale mængder skal du ikke gøre noget ved. Det er først relevant at gøre noget, hvis du oplever at have for meget mavesyre og de medfølgende symptomer, f.eks. sure opstød, halsbrand og kvalme.
Udover at købe håndkøbslægemidler, kan du følge nedenstående råd for at forebygge for meget mavesyre, samt refluks:

 • Spis mange små måltider, i stedet for få store 
 • Omlæg din kost så den er sund og varieret
 • Undgå fed mad 
 • Skær ned på de stærke krydderier i din mad
 • Overspis ikke – spis langsomt
 • Begræns dit indtag af alkohol 
 • Drik mindre kaffe
 • Sid op når du spiser, og forbliv siddende i mindst 45 min efter måltidet 
 • Hæv hovedgærdet på din seng – på den måde har eventuel mavesyre sværere ved at løbe tilbage i spiserøret.

 

Er halsbrand og for meget mavesyre det samme?

Nej, det er ikke det samme. Halsbrand er et symptom på at have for meget mavesyre. 

Halsbrand og sure opstød er ubehageligt og kommer som regel, når man skal til at slappe af efter et stort måltid, ryger en cigaret eller lægger sig ned i sengen. Det kan også føles som smerter bag brystbenet.

Hvis du har simpel halsbrand, kan det hjælper at spise lidt eller drikke lidt mælk. Har du mavesår, vil det gøre ondt at få noget ned i maven. Når man oplever et anfald med mavesyre, er det bedst at sidde ned eller stå op. Hvis du lægger dig ned, vil det kun gøre det værre. Du kan i kategorien for håndkøbslægemidler mod halsbrand, finde en række håndkøbsmedicin, som vil hjælpe dig med at fjerne ubehaget og smerterne ved halsbranden.

Længerevarende halsbrand kan give mavekatar, som ikke er farligt, men som skal behandles af lægen. Fortsætter symptomerne længe, anbefales det derfor at kontakte egen læge.

 

Gravid og mavesyre/halsbrand

I forbindelse med en graviditet hvor kroppen gennemgår mange ændringer, kan halsbrand og for meget mavesyre også blive en del af hverdagen.

Halsbrand kan opstå, da ændringerne i hormonbalancen, har en betydning for lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk. Denne kan nemlig blive slappere og når det sker, kan mavesyren løbe op i spiserøret og resultere i halsbrand. 

Halsbrand under graviditet opleves typisk i de sidste tre måneder af graviditeten. Som gravid kan man godt bruge nogle af de håndkøbspræparater man kan finde her på siden.

 

Hvorfor får man for meget mavesyre?

Hvis du gerne vil forebygge for meget mavesyre, er det vigtigt at vide, hvorfor du får det. For meget mavesyre, også kaldet sur mave, kan opstå pga. overfølsomhed overfor fødevarer, mavesår, medicin eller et for stort indtag af alkohol. 

Derfor kan du lægge mærke til, hvornår du oplever symptomerne, samt hvad du har spist eller drukket inden symptomerne opstår. 

 

Køb håndkøbsmedicin mod mavesyre på mecindo.dk

Vælg det håndkøbsmedicin som passer til dig behov og lindr det ubehag som mavesyre og halsbrand kan medføre. Vi forhandler håndkøbsmedicin fra alle de førende mærker.

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter, endda til faste lave priser. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret indenfor kun 1-2 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice. Vi bestræber os altid på at besvare alle henvendelser indenfor 24 timer i hverdagene.