Mavesyre

Hvad er mavesyre?

Mavesyre er et sekret som produceres i maven sammen med en række forskellige enzymer. Mavesyren samt enzymerne er nødvendige for at fordøjelsessystemet kan fordøje korrekt. Mavesyren består primært af saltsyre, kaliumklorid og natriumklorid. Mavesyre har navnet, fordi den faktisk er sur, den har nemlig en pH-værdi der ligger mellem 1 og 3. Man kan enten have for lidt eller for meget mavesyre. Ligegyldigt om du har for lidt eller for meget, vil du opleve ubehag og irritation.

Hvis du har en ubalance i mavesyren, kan det være et symptom på mere alvorlige sygdomme eller tilstande. Derudover kan ubalancen selv medføre helbredsmæssige problemer. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på ændringer i denne balance, og opsøge læge, hvis man oplever tilbagevendende problemer.

Mavesyren produceres af forskellige dele af fordøjelsessystemet. Disse kan opdeles i 3 dele:

 • Den cephale fase (30% af mavesyren produceres)
  denne stimuleres ved antagelsen af at spise, altså når man lugter og kan smage mad.
 • Den gastriske fase (60% af mavesyren produceres)
  denne stimuleres ved mavesækkens udvidelse pga. føde.
 • Den intestinale fase (10% af mavesyren produceres)
  denne stimuleres som følge af tyndtarmens udvidelse.

Der findes flere forskellige tilstande og behandlingsmuligheder, der kan ændre den normale koncentration af mavesyre. Eksempler på disse kan være3: autoimmune sygdomme, perniciøs anæmi, mavekræft, astrofisk gastritis, strålebehandling m.fl.


Symptomer på for meget eller for lidt mavesyre

Ved for meget mavesyre, altså sur mave, kan du opleve symptomer som:

 • Halsbrand 
 • Sure opstød 
 • Opkast 
 • Tør hoste 

Mavesyre i spiserøret kaldes også gastroøsofageal refluks og opstår, når mavesyren løber tilbage i spiserøret. For meget mavesyre kan være et stort problem i hverdagen med svie og ubehag og måske masser af appetit men også smerter, når du har spist. 


For lidt mavesyre kan resultere i følgende symptomer:

Der kan opstå et stort ubehag, hvis syren trænger op i spiserøret på grund af en for slap lukkemuskel. De typiske symptomer kan være fordøjelsesproblemer eller en sur smag i munden. Irritabel tyktarm er en af de mest almindelige årsager til at mavesyremængden forøges.

 • Mangel på næringsstoffer 
 • Oppustet mave & oppustethed 
 • Bøvsen 
 • En følelse af mæthed på trods af at man kun har spist lidt eller intet 

Mangel på mavesyre resulterer i ringere fordøjelse af føde, og når der findes større mængder af ufordøjet mad i mavesækken, vil bakterierne kunne vokse i antal, og dette vil så medføre en ubalance i bakteriefloraen som mindsker kroppens evne til at optage næringsstoffer og længerevarende mangel på næringsstoffer kan forårsage alvorlige helbredsmæssige tilstande


Halsbrand og mavesyre

Halsbrand og sure opstød er ubehageligt og kommer som regel, når man skal til at slappe af efter et stort måltid, ryger en cigaret eller lægger sig ned i sengen. Det kan også føles som smerter bag brystbenet.

Halsbrand skyldes irritation på grund af mavesyre, der kommer op i spiserøret.

Hvis du har simpel halsbrand, kan det hjælper at spise lidt eller drikke lidt mælk. Har du mavesår, vil det gøre ondt at få noget ned i maven. Når man oplever et anfald, er det bedst at sidde ned eller stå op. Hvis du lægger dig ned, vil det kun gøre det værre. Du kan her på siden, finde en række håndkøbsmedicin, som vil hjælpe dig med at fjerne ubehaget og smerterne ved halsbranden.

Længerevarende halsbrand kan give mavekatar, som ikke er farligt, men som skal behandles af lægen. Fortsætter symptomerne længe, anbefales det derfor at kontakte egen læge.


Gravid og mavesyre/halsbrand

Desværre er du nok ikke den eneste. Selvom der sker så mange fantastiske ting med en gravid krop, er en af de knap så sjove ting, at mange gravide lider af halsbrand. 

Halsbranden opstår, da alle ændringerne i hormonbalancen, har en betydning for lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk. Denne kan nemlig blive slappere. Når det sker, kan mavesyren løbe op i spiserøret, og det er der halsbranden og den ubehagelige fornemmelse opstår. 

Halsbrand under graviditet opleves typisk i de sidste tre måneder af graviditeten. Som gravid kan man godt bruge nogle af de håndkøbspræparater man kan finde her på siden. F.eks. kan Balancid tyggetabletter anbefales, der vil ligge et lag skum oven på mavesyren, så den ikke kan trænge op i spiserøret.


Hvad neutraliserer mavesyre?

Mavesyre i spiserøret kaldes også gastroøsofageal refluks og opstår, når mavesyren løber tilbage i spiserøret. For meget mavesyre kan være et stort problem i hverdagen med svie og ubehag og måske masser af appetit men også smerter, når du har spist. 

Der kan opstå et stort ubehag, hvis syren trænger op i spiserøret på grund af en for slap lukkemuskel. De typiske symptomer kan være fordøjelsesproblemer eller en sur smag i munden. Irritabel tyktarm er en af de mest almindelige årsager til at mavesyremængden forøges.

Herunder kan du læse et par tips til hvordan du kan undgå at få for meget mavesyre:

 • Spis mindre portioner, og oftere 
 • Prøv at omlægge din kost 
 • Undgå fed mad 
 • Skær ned på krydderierne i din mad
 • Overspis ikke 
 • Begræns dit indtag af alkohol 
 • Drik mindre kaffe
 • Sid op når du spiser, og forbliv siddende i mindst 45 min efter måltidet 
 • Hæv hovedgærdet på din seng 


Håndkøbsmedicin mod mavesyre

Hvis du ønsker hurtig lindring af mavesyre og halsbrand, forhandler vi hos Mecindo et bredt udvalg af de mest populære håndkøbslægemidler inden for området. Måske synes du det er svært at finde ud af, hvilket du skal vælge. Derfor har vi beskrevet nogle af produkterne herunder, så det forhåbentligt bliver lidt nemmere for dig.

Balancid Novum
Balancid er et syreneutraliserende lægemiddel og kan anvendes til både sure opstød, spiserørskatar og mavekatar. Tyggetabletterne har en mild smag af pebermynte og virker kort tid efter indtagelse. Virkningen varer derefter i ca. 1 time. Du kan vælge mellem Balancid i 30 og 100 stk. pakninger.

Galieve Peppermint
Galieve behandler både halsbrand, sure opstød, spiserørskatar og mavemundsbrok. Det særlige ved galieve er, at det lægger et beskyttende lag af skum over mavens indhold. Dermed hæmmes mavesyrens tilbageløb som netop er årsagen til halsbrand og sure opstød. Smagen er af pebermynte og du kan vælge mellem 24 stk. og 48 stk. pakninger.

Galieve mikstur
Miksturen fra Galieve fungerer på samme måde som tabletterne. Dog skal miksturen drikkes og ikke tygges om tabletterne. 

Gavison tyggetabletter
Gavison giver øjeblikkelig lindring af sure opstød, halsbrand og fordøjelsesbesvær. Gavison lægger et tykt lag ovenpå mavens indhold, som forhindrer maveindholdet i at løbe tilbage. Vælg mellem pakninger á 20 stk. og 120 stk. 

Novaluzid
Novaluzid, et håndkøbslægemiddel, virker syreneutraliserende og kan anvendes i forbindelse med sure opstød, halsbrand og for meget mavesyre. 

Antepsin
Har du mavesår eller spiserørskatar er antepsin et effektivt håndkøbslægemiddel. Antepsin fremmer helingen af både mavesår og spiserørskatar og påvirker ikke produktionen af mavesyre.

Magnesia DAK
Magnesia DAK er et effektivt håndkøbslægemiddel som kan anvendes til både behandling og forebyggelse af forstoppelse, sure opstød, mavekatar og spiserørskatar. Det virker syreneutraliserende og afførende pga. sit indhold af magnesiumoxid. Vælg mellem 40, 100 eller 250 stk. pakning.

Magnesia Medic
Et håndkøbslægemiddel til brug i forbindelse med forstoppelse, sure opstød, mavekatar og spiserørskatar. Virker indenfor kun 6-8 timer. Vælg mellem pakninger á 40, 100 eller 250 stk.


Husråd mod mavesyre

Husråd er råd som man kan følge og som virker for nogle, men ikke for andre. Det er råd som ikke altid er videnskabeligt bevist, men som mange vælger at afprøve alligevel. Det kan skyldes at man ikke ønsker at bruge medicin, eller at man blot vil prøve det før man kontakter sin læge. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis du lider af alvorlig mavesyre, eller hvis det generer dig meget, bør du ikke følge husrådene, men kontakte din læge med det samme og som det første.

 • Spis bananer, kiks, knækbrød og mandler
 • Drik et glas mager mælk som f.eks. skummet- eller minimælk
 • Skær ingefær i små stykker eller skiver og lad det trække i en kop med varmt vand – drik herefter blandingen
 • Bland én teske natron op i et glas med vand - rør rundt til det er opløst og drik blandingen


Hvorfor får man for meget eller for lidt mavesyre?

Hvis du gerne vil forebygge for meget eller for lidt mavesyre, er det vigtigt at vide, hvorfor man får det. For meget mavesyre, også kaldet sur mave, kan opstå pga. overfølsomhed overfor fødevarer, mavesår, medicin eller et for stort indtag af alkohol. 


Mavesyre – skal jeg kontakte lægen?

Både høje og lave niveauer af mavesyre er irriterende og frustrerende. De kan få dig til at føle dig syg og forhindre dig i at leve et normalt sundt liv.

Herudover kan begge mavesyreniveauer over længere tid indikere eller medføre mere alvorlige helbredsmæssige tilstande.

Derfor er det vigtigt, at du opsøger læge, hvis du oplever symptomer på ubalance i mavesyren. Rettidig og korrekt behandling hjælper maven til at genoprette det sunde mavesyreniveau og forhindre yderligere komplikationer. Desuden vil sund kost og motion hjælpe til, at man bedres hurtigt.


Køb håndkøbsmedicin mod mavesyre på mecindo.dk

Vælg det håndkøbsmedicin som passer til dig behov og lindr det ubehag som mavesyre kan medføre. Vi forhandler håndkøbsmedicin fra alle de førende mærker.

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan kontakte os på telefon og mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af kun 24 timer i hverdagene.