Hoste

Hvorfor hoster man?

At hoste, er kroppens måde at rense luftvejene for støv og snavs. Når man hoster, trækker mellemgulvet sig sammen og luften som er i luftvejene, kommer ud med stor fart.
Hoste er typisk et tegn på irritation i luftvejene. Hvis du eksempelvis får noget galt i halsen, hoster du, men du kan også hoste grundet en øget slimproduktion i luftvejene, som er kommet på grund af en betændelsestilstand i lungerne.
 
Hoste kan, når den kommer fra en infektion, vare op til flere måneder førend den går væk. Lungesygdomme, kan også være en årsag til hoste. Eksempler på disse kan være astma, kronisk bronkitis og KOL. Hosten kan også komme fra sygdomme uden fra luftveje, eksempelvis bihulebetændelse. Støvpartikler fra tobaksrøg, kan også være årsagen. Mange som har kronisk hoste, er rygere.
 
Se her de hyppigste årsager til hoste:
 
 • Forkølelse 
 • Influenza 
 • Lungebetændelse 
 • Halsbetændelse 
 • Bronkitis 
 • KOL 
 • Astma 
 • Kighoste 
Hoste kan være uden opspyt, altså tør, eller den kan medføre opspyt af slim fra lungerne. Her på siden kan du finde et udvalg af hostesillende midler, hostesaft mod tør hoste og slimløsende tabletter, der kan hjælpe dig med at komme af med sejt slim.
 

Hvordan kan man stoppe hoste?

Hoste er et symptom og ikke en sygdom. Derfor skal man først og fremmest behandle sygdommen, som hosten kommer sig af. Hvis man har hoste med sejt slim, kan man eksempelvis drikke mere vand, eller tage slimløsende medicin som du kan finde her på siden. Har du derimod tør hoste, kan det være nødvendigt at bruge hostesaft mod tør hoste.
 

Hvad skal man holde øje med, når man hoster?

Feber: har man feber, samtidigt med man er plaget af hoste, er der sandsynligvis tale om en infektionstilstand.
Opspyt: slim er et tegn på irritationstilstand i lungerne. Hvis slimet er grønligt eller gulligt og uigennemsigtigt, kan dette være et tegn på lungebetændelse. Her vil der som regel også være feber. Efter længere tids hosten, kan der godt forekomme lidt blod i opspyttet, men dette skal generelt ses som et faresignal, da dette vil ses ved lungekræft og tuberkolose, og bør undersøges nærmere af lægen.
Varighed: ved forkølelse, forsvinder hoste normalt efter et par dage eller uger. Ved lungebetændelse, vil det ofte kræve behandling med antibiotika, særligt hos ældre mennesker. Hoste, der varer længere end et par uger, kan være et tegn på KOL(rygerlunger), astma, lungekræft eller tyberkulose.
 

Hvordan behandler man hoste med slim?

Hvis den skyldes en infektion, skal man have antibiotika. Hvis ens slim er meget sejt, kan det anbefales at drikke rigeligt med vand, da dette vil gøre slimet mindre sejt. Alternativt kan man få medicin som løsner slimet i halsen.
 

Hvordan behandler man tør hoste?

Ved generende tør hoste, kan man få hostestillende medicin, men man skal være påpasselig med dette, da hoste er et symptom på irritation i lungerne. Da hoste er vigtig for at holde lungerne rene, bør trangen til at hoste ikke undertrykkes. Hvis dette gøres, kan man i værste tilfælde ligefrem provokere en lungebetændelse frem.
 

Hoster du om natten?

Når du ligger ned, så øges trykket på lungerne, så de presses mere sammen. Derfor oplever mange med tør hoste, at de hoster helt vildt når de skal sove. Man kan afhjælpe dette ved at bruge hostesaft mod tør hoste.
 

Hvornår skal jeg gå til læge med min hoste?

Hoste i 3-4 uger i forbindelse med en infektion i de øvre luftveje, kræver ingen særlige undersøgelser, men du bør gå til læge, hvis hosten fortsætter i mere end 4 uger uden nogen påviselig grund.
Hvis du har KOL og mærker en forandring i dine hostevaner, bør du også gå til læge. Du skal altid søge læge, hvis du hoster blod op.
Relevante undersøgelser ved kronisk eller uforklarlig hoste kan være: 
 
 • Almindelig undersøgelse, hvor lægen lytter på lungerne med et stetoskop 
 • Røntgen af lungerne 
 • Undersøgelse for bakterier i det slim, man hoster op 
 • Måling af lungefunktion 
 • Computerscanning af lungerne (CT-scanning) 
 • Kikkertundersøgelse af luftvejene (bronkoskopi) 
 • blodprøver, som bliver undersøgt for en infektion. 
 

Har du haft langvarig hoste?

Hvis du i længere tid har hostet, eller været hæs, er det altid bedst at opsøge egen læge og få det undersøgt. Du skal derfor holde øje med følgende symptomer, hvis du har haft langvarig hoste eller hæshed:
 
 • Hoste der ikke går væk inden for en måned 
 • Hoste, der ændrer sig 
 • Hoste med blodigt slim 
 • Hæshed, der ikke går væk indenfor en måned 
 

Mere viden omkring hoste

Hoste er vigtig for forsvaret af de nedre luftveje, og personer med nedsat hosterefleks (spædbørn, gamle, alkoholikere, patienter som har haft en apopleksi) er mere udsat for infektioner i lungerne.
Sammen med mucociliær transport beskytter hosterefleksen de nedre luftveje mod aspiration af fremmedlegemer, mavesyre og mad, og hjælper med at fjerne slim fra luftvejene.
 
Hoste kan deles op efter varighed af tilstanden: 
 
 • Akut hoste defineres til at vare kortere end 3 uger 
 • Subakut hoste varer ca. 3-8 uger 
 • Kronisk hoste defineres ved at have stået på i længere end 8 uger
 

Køb håndkøbsmedicin mod hoste på Mecindo.dk

Behandl din hoste med effektiv håndkøbsmedicin fra Mecindo.dk. Bestil online i dag, og få dine varer leveret inden for 2-4 hverdage. 
 
Vi har et bredt sortiment af håndkøbsmedicin, kosttilskud, helsekost og personlig pleje til billige priser. Har du spørgsmål til et produkt eller en ordre, er du mere end velkommen til at kontakte vores kundeservice. Du kan kontakte kundeservice på mail eller telefon.