Tandpine

Tandpine og Tandpleje

God tandpleje betyder sunde tænder, og jo sundere tænder, jo mindre risiko for at blive ramt af tandpine. Daglig brug af tandbørste, en effektiv tandpasta og rensning mellem tænderne med tandtråd er de vigtigste redskaber i kampen for at holde tænderne i god stand.

Hvad er tandpine?

Den mest almindelige årsag til tandpine, eller smerte i kæbe- og ansigtsregionen, er huller i tænderne. Når et hul opstår i tanden kan det hurtigt føre til betændelse af nerven og blodkarret i midten af tanden. Flygtige, skarpe jag af smerter opleves derfor som regel i forbindelse med indtagelse af varm, kold eller sød mad og drikke. Hvis tandpinen varer længere end 3 minutter er det sandsynligt at tanden er ved at dø.

Hvis hullet i tanden ikke behandles dør kernen af tanden og bliver betændt, hvilket senere fører til en samling af pus i, og omkring, tanden. Det er som regel denne samling af pus der lægger tryk på tanden og skaber den vedvarende, dunkende smerte som vi kender som tandpine.

Tandpine skyldes oftest:

  • Huller i tænderne.
  • En knækket tand.
  • En revne i tanden.
  • Irritation af tandens nerve som følge af en tandlægebehandling.
  • Problemer med en fyldning.
  • Blottet tandhals.

Vær desuden opmærksom på, at smertesignalerne fra tænderne ikke altid er helt præcise. Dette betyder f.eks., at selvom det føles som én tand der giver smerterne, kan det i virkeligheden være en nærliggende tand der oplever problemer.

Hvordan behandles tandpine?

I første omgang kan det altid anbefales at forebygge tandpine ved at holde tænder og tandkød rene og sunde. Forsøg at undgå huller i tænderne ved at skære ned på mængden af sukkerholdige mad- og drikkevarer.

Børst dine tænder to gange dagligt med en effektiv tandpasta.

Brug desuden tandtråd til at rense mellem dine tænder - konsulter evt. din tandlæge  for nærmere rådgivning. Hvis du alligevel skulle være uheldig at blive ramt af tandpine, bør du konsultere din tandlæge snarest muligt. Tandlægen vil være i stand til at identificere årsagen til smerten, og herefter vejlede dig til den bedst mulige behandling. Indtil da, kan smerten dog være så generende, at akut smertelindring er nødvendig. Her kan forskellige smertelindrende håndkøbslægemidler være behjælpelige, f.eks. Pandodil