Øjne & Ører

Øjenpleje

Forsiden af vores øjne er dækket af et beskyttende lag kaldet tårevæske. Tårevæsken sørger bl.a. for:

  • At holde øjet komfortabelt ved at tilføre en smørende film mellem øjet og øjenlågene, når vi blinker.
  • At holde forsiden af øjet glat og jævn, så vores syn er klart.
  • At vaske støv og andre partikler væk fra forsiden af øjet.
  • At dræbe insekter og bakterier, der kan forårsage en infektion i øjet.

Tårevæsken er en kompliceret formel, der er sammensat af mange forskellige elementer. Hvis tårevæskens formel ødelægges, fordi et eller flere af elementerne ikke tilføres i tilstrækkelig grad, vil tårevæsken blive ustabil og have svært ved at dække overfladen af øjet tilstrækkeligt.

Når øjet ikke smøres tilstrækkeligt af tårevæsken, kan en række symptomer på tørre og irriterede øjne opstå. Symptomerne kan variere i omfang fra en følelse af let irritation og tørhed til en følelse af ekstrem kløe og stor smerte. Smerterne kan bl.a. være forbundet med at øjnene løber i vand, hæver, rødmer og danner pus.

Der findes en lang række årsager, der kan være skyld i tørre og irriterede øjne, f.eks. et kontormiljø med tør luft, , øjenlidelser eller mere alvorlige sygdomme som gigt. I de fleste tilfælde vil lidelsen dog være relativt mild, og patienten vil derfor være i stand til at lindre symptomerne uden hjælp fra en læge.

 

Tørre, kløende og irriterede øjne

 

I tilfælde hvor tørre øjne i højere grad skaber irritation og gener end egentlig smerte kan patienten gøre flere ting for at afhjælpe symptomerne.

Overvej i første omgang, om der er en åbenlys årsag til de tørre øjne. Miljømæssige faktorer såsom aircondition, tør varme og lange perioder med brug af en computer kan øge fordampningen af tårevæske fra øjnene, så de ender med at føles tørre og trætte. Når vi anvender computere, har de fleste mennesker desuden en tendens til at stirre på skærmen og derfor blinke mindre, hvilket yderligere udsætter øjet for at miste tårevæskedækningen.

På tilsvarende vis kan vind forstyrre tårevæsken, når man opholder sig udenfor. Vind og blæst kan få øjnene til at løbe i vand og tårevæsken til at forlade øjnene som tårer, hvilket efterlader overfladen af øjet tør og ubeskyttet.

Hvis du har mulighed for det, bør du derfor forsøge at fjerne eller kontrollere årsagen til de tørre øjne, f.eks. ved at blinke oftere, når du sidder ved computeren eller ved at holde korte pauser ind i mellem. Udendørs kan det hjælpe at bruge briller eller solbriller for at forhindre vind og blæst i at fjerne tårevæsken.

Da det ikke altid er muligt at kontrollere de miljømæssige forhold der påvirker øjnene, kan det være en idé at anskaffe sig et eller flere håndkøbslægemidler til at afhjælpe symptomerne. Hvilket produkt du har brug for vil afhænge af dine symptomerne og graden af deres alvorlighed.

 

Sådan behandles tørre, kløende og irriterede øjne

 

Den mest effektive behandling vil som regel afhænge af de hvilke symptomer, du har. Hvis dine øjne er tørre kan Blink Øjendråber være behjælpelige med at rehydrere øjnene og dermed genoprette den fugtighed, som tårevæsken behøver. 

Bemærk desuden, at hvis dine øjne er meget irriterede, så kan det skyldes en allergisk reaktion. I så fald bør du læse mere om årsager og behandling i forbindelse med allergi og høfeber. Hvis ikke din øjensituation forbedres ved brug af ovenstående produkter, bør du konsultere din læge for at bestemme en mere omfattende behandling.

 

 

Ørepleje

De fleste af os renser vores ører jævnligt for at fjerne snavs og ørevoks. I virkeligheden fungerer ørevoks som et beskyttende materiale der passer på øret og holder det sundt. 

For meget ørevoks kan føre til både smerte og mindre grad af døvhed, mens en overdreven renligholdelse af øret faktisk kan føre til en udtørring, der kan medføre rifter, bakterieinfektioner, svamp og eksem.

Hvis øret rammes af en infektion, kan det være en både besværlig og meget smertefuld oplevelse. Mellemørebetændelse er almindeligt, især hos børn, men der kan være forskel på hvor langt inde i øret, infektionen forekommer. 

Hvis betændelsen sidder langt inde, bør du altid konsultere en læge for at modtage den rette behandling. 

Du kan ikke forhindre øret i at producere ørevoks - heldigvis da. Den konstante produktion af beskyttende olier er nemlig med til at afvise bakterier og snavs, der ellers ville føre til grimme infektioner. 

Hvis du har meget hård ørevoks, kan det dog give problemer, hvis du renser dine ører med normale vatpinde. Vatpindene har nemlig en tendens til at skubbe ørevoksen længere ind i øret og i nogle tilfælde presse den helt op mod trommehinden. Hård ørevoks og vatpinde kan derfor være en smertefuld omgang, hvorfor du med fordel kan anvende et håndkøbslægemiddel, der blødgører og løsner ørevoksen, så den er lettere at få ud.

Hvis du oplever stor smerte eller andre usædvanlige symptomer i forbindelse med din normale ørepleje, bør du altid konsultere en læge for at fastlægge den præcise årsag og hvilken behandling, der er mest hensigtsmæssig for dig.