Allergi & høfeber

Læs mere Skjul

Viser 1 til 24

Allergi & høfeber

Hvad er allergi og høfeber?

Høfeber, også kendt som sæsonel allergisk rhinitis, er en allergisk reaktion på luftbårne partikler som f.eks. pollen. Disse partikler trænger ind i de øvre luftvejspassager - næsen, bihulerne, halsen - samt i øjnene.

Høfeber er den mest almindelige allergiske reaktion der findes. Omkring 15 % af befolkningen i industrialiserede lande lider af denne form for allergi, symptomerne opstår som regel i barndommen og aftager igen omkring de 30-40 år.

Helårs allergisk rhinitis er en lignende allergi, der som regel blot omtales som "allergi" herhjemme. Almindelig allergi skyldes f.eks. husstøvmider og kæledyr, men det dominerende allergen kan skifte henover tid. Forskellige mikroskopiske stoffer slipper ind i næsen og får kroppen til at producere antistoffer og frigive histamin. Histamin irriterer de øverste luftvejspassager og får dem til at hæve op og skabe de typiske høfebersymptomer.

Tendens til at lide af allergi er ofte arvelig. De mest hyppige årsager til høfeber er:

  • Pollen fra træer såsom hyld, elm, hassel og birk (forårshøfeber).
  • Græspollen (sommerhøfeber).
  • Bynke og hybrider som f.eks. krysantemum (efterårshøfeber).
  • Husstøvmider og skimmelsvamp - især associeret med helårsallergi/almindelig allergi.

Hvad er symptomerne på allergi og høfeber?

Symptomerne kan variere og opdeles derfor i tre kategorier, mild, moderat, eller svær pollenallergi over kort eller længere tid. Hvis du er i tvivl, om du har pollenallergi eller høfeber, så kontakt din praktiserende læge, så du kan få stillet den korrekte diagnose og dermed opstarte behandling med en af de forskellige former for medicin. Herunder ses eksempler på tilstande, der kan skyldes pollenallergi og høfeber.

  • Kløende og røde øjne, der kan have tendens til at hæve op og løbe i vand.
  • Næsen kan stoppe til eller løbe med et vandigt sekret og man nyser hyppigt.
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Træthed og koncentrationsbesvær.
  • Hovedpine

Hvis du lider af høfeber, kan du ligeledes opleve ovenstående symptomer ved kontakt med pelsdyr, skimmelsvamp eller husstøvmider. Høfeber kan opstå hele livet og det er vigtig at behandle denne lidelse, da cirka en fjerdedel har eller vil udvikle astma senere i livet.

Hvordan behandles allergi og høfeber?

Du kan i samråd med din læge, få råd og vejledning om, hvilken behandling du skal vælge, når symptomerne sætter ind. Hvad der hjælper bedst, afhænger af varigheden på dine symptomer, men hvis det påvirker dit liv døgnet rundt i en grad, så du er hæmmet i arbejde og fritidsliv, er det en fordel at begynde, allerede før pollensæsonen starter med forebyggende behandling. Det kan være med Benadryl tabletter med kortere eller længere effekt. Benaday tabletter lindrer ubehagelige symptomer inden for ½ - 1 time efter tabletterne er taget og virker i 24 timer, de kan bruges af børn fra 6 år og opefter. Til børn under 6 år fås Benadryl som sirup. Fælles for anden generation af Benadryl med antihistamin er, at de sløver dig ikke, og du vil hurtigt mærke en lindring af dine symptomer. Det kan efter behov anvendes i kombination med øjendråber og næsespray.

Næsespray og øjendråber har en hurtigvirkende effekt, og de fleste kan opnå symptomlindring indenfor 5 minutter ved brugen af disse præparater, da de virker lokalt og der, hvor generne er størst og virker op til 12 timer. De allergilindrende præparater anvendes til behandling af høfeber og pollenallergi. Beconase næsespray med binyrebarkhormon virker på løbende næse, nysen og kløe, der opnås en mærkbar lindring også på en tilstoppet næse samt bihulebetændelse, da den virker ved at reducere betændelsestilstanden i næsepassagen.

Det vigtigste ved alle præparater er at tage medicinen korrekt og på det rigtige tidspunkt. Da medicinen kan have bivirkninger, bør du tale med din læge, og børn bør diagnosticeres inden opstart af behandling. Ligeledes bør gravide og ammende ikke benytte præparaterne uden lægens anvisning.