C-vitamin

viser 1 til 48 af 63 (2 sider )

Hvad er C-vitamin?

C-vitamin er et vitamin og en antioxidant. Antioxidanter beskytter kroppens celler mod fri radikaler der kommer af forurening, stress, sygdom og mange andre udefrakommende påvirkninger. Hvis for mange frie radikaler får frit spil i kroppen, nedbryder de kroppens celler. Derfor er antioxidanter vigtige for at opretholde en god balance.

C-vitamin går også under navnet ascorbinsyre, ascorbat/askorbat og findes især i binyrerne, bugspytkirtlen, testiklerne, æggestokke og i de hvide blodlegemer. Vi mennesker kan ikke selv danne vitaminet, og derfor er vi afhængige af at få det tilført gennem kosten eller kosttilskud. C-vitamin findes naturligt primært i frugt og grønt, især i kål og citrusfrugter. Hvilke fødevarer der har det højeste indhold af vitaminet, kan du blive klogere på i afsnittet ”C-vitamin i mad”. 


Hvad er C-vitamin godt for?

C-vitamin er vigtigt at tilføre kroppen hver dag. Vitaminet indgår nemlig i en lang række af kroppens processer, og bidrager til:

 • Vedligeholdelse af immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fysisk træning
 • En normal dannelse af kollagen - kollagen har betydning for både blodkar, knogler, brusk, tandkød, hud og tænder 
 • Et normalt energistofskifte
 • Nervesystemets normale funktion
 • En normal psykologisk funktion
 • Immunsystemets normale funktion
 • Beskyttelse af cellerne mod oxidativt stress 
 • At mindske træthed og udmattelse
 • At gendanne den reducerede form af E-vitamin
 • At øge optagelsen af mineralet jern

C-vitamin som kosttilskud

Hvis ikke du får dækket dit behov for C-vitamin gennem kosten, kan du supplere med et C-vitamin kosttilskud. På Mecindo.dk finder du et bredt udvalg af C-vitamin i form af tabletter, kapsler, pulver og brusetabletter.

C-vitamin i pulverform røres op i vand, hvorefter blandingen drikkes.

C-vitamin i form af brusetabletter puttes i et glas vand og drikkes. 

Disse to måder at tage C-vitamin på, er ideelle til dem der ikke bryder sig om at sluge tabletter eller kapsler. Du kan på Mecindo finde C-vitamintilskud i styrker fra 90 mg til 500 mg. Den dagligt anbefalede dosis kan ændre sig, men du kan altid holde dig opdateret på pro.medicin. Hvis du ikke tåler den høje syre, som mange C-vitamin kosttilskud har, kan du med fordel vælge et syreneutralt C-vitamintilskud. Hos Mecindo finder du kosttilskuddet nascorbat (syreneutralt C-vitamin) fra DFI. Pulveret blandes i væske og indtages. Nascorbat C-vitamin findes i størrelserne 1 kg og 500 g.

Hvis du i forvejen tager et multivitamintilskud dagligt, er der ingen behov for at tage ekstra C-vitamintilskud ved siden af. I multivitamintilskud er der også indhold af C-vitamin. Se vores udvalg af multivitamintilskud i kategorien ”multivitaminer”.

Er du gravid og i tvivl om du må indtage C-vitamin, er der intet galt i det. Faktisk bør du øge den daglige dosis en smule, bl.a. da C-vitaminet bidrager til en øget optagelse af mineralet jern. Jern bidrager bl.a. til en normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin, samt celledelingsprocessen som finder sted i udviklingen af fosteret. 


C-vitamin i mad

Du kan finde C-vitamin i rigtigt mange forskellige fødevarer – både animalske og vegetabilske fødevarer, og derfor er det forholdsvis nemt for alle, at indtage de rette mængder C-vitamin gennem en sund og varieret kost. Det eneste du skal være opmærksom på er, at når C-vitaminholdige fødevarer steges eller udsættes for høj varme, falder mængden af C-vitaminer. 

Animalske fødevarer med et højt indhold af C-vitamin pr. 100 gram, er:

 • Roastbeef, 45 mg 
 • Leverpostej, 29 mg
 • Svinefilet, 24 mg

Vegetabilske fødevarer med et højt indhold af C-vitamin pr. 100 gram, er: 

 • Havtorn, 695 mg
 • Rød peberfrugt, 191 mg
 • Solbær, 181 mg
 • Broccoli, 121 mg

Som du nok har bemærket, har havtorn et utroligt højt indhold af C-vitamin – og det er ikke en fejl. De små og orange bær er sprængfyldte med C-vitamin, og derudover indeholder de den essentielle omega-7 fedtsyre.


For meget og for lidt C-vitamin

Det er både muligt at få for lidt og for meget C-vitamin. Da kroppen ikke selv producerer C-vitamin, kan du komme i mangel af C-vitamin, hvis ikke du gennem kosten eller kosttilskud tilfører kroppen vitaminet hver dag. C-vitamin mangel ses ofte med symptomer som:

 • Træthed
 • Udmattelse
 • Irritabilitet
 • Muskelsmerter

Vitaminet er vandløseligt, hvilket betyder, at du udskiller C-vitamin gennem kropsvæsker – bl.a. gennem urin og sved. Derfor er det også sjældent at personer oplever at få for meget C-vitamin. Kroppen sørger nemlig for at udskille det overskydende C-vitamin, hvis du indtager mere end der er behov for. Dog kan der i sjældne tilfælde være tale om store doser og lang tid, så kroppen ikke kan følge med. Hvis du har indtaget for meget C-vitamin, kan du opleve symptomer som: 

 • Diarré
 • Oppustethed
 • Nyresten

Vær opmærksom på at større doser af C-vitamin kan forstærke blodfortyndende medicins virkning. 


Populære C-vitamin kosttilskud

Synes du det er svært at vælge mellem alle de mange C-vitamintilskud der findes? Måske du kan finde inspiration ud fra det mest populære C-vitamin kosttilskud. Lige for tiden er de tre mest populære C-vitamin kosttilskud:

 • Solaray C-vitamin
  C-vitamintilskuddet fra Solaray indeholder 500 mg ascorbinsyre, hybenfrugt og acerolafrugt i én og samme kapsel. Det smart ved Solaray C-vitamin er, at C-vitaminet frigives af to omgange. Den første halvdel frigives omgående, mens de resterende 50 % frigives over 12 timer. 
 • DFI Nascorbat (syreneutral)
  Et syreneutralt C-vitamintilskud fremstillet af natriumascorbat. Omdannes til C-vitamin i maven.
 • Biosym Omnic 500 mg Stærk C-vitamin
  Biosyms C-vitamin, OmniC, indeholder udover vitamin C, calcium og magnesium. C-vitamin er i form af L-ascorinsyre – den naturlige form. 

Køb dine C-vitamin på Mecindo.dk

Vi håber du er blevet klogere på hvad C-vitaminer er, hvad de bidrager til og hvorfor de er så vigtige at tilføre kroppen. Vælg dit nye C-vitamin kosttilskud fra mærker som Berthelsen, Biosym, DFI, Longo, Natur-Drogeriet, Solgar og Pharma Nord. Vi forhandler C-vitamin til personer der ønsker almindelige C-vitamintilskud eller syreneutrale tilskud.  

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan kontakte os på telefon og mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af kun 24 timer i hverdagene.