Ginkgo biloba

Ginkgotræet, også kaldet Tempeltræet, er er et af de ældste nulevende træer på jorden og selve træet kan blive flere hundrede år gammelt. Oprindelig voksede Ginkgo i Kina, og var ofte placeret udenfor templerne og i de kinesiske tempelhaver (heraf navnet), da man mente at træet holdt mennesket sundt, foruden at træet havde en yndefuld og rolig udstråling.

I traditionel kinesisk naturmedicin blev bladene fra gingko biloba træet knust og brugt enten i te/tonics imod lidelser som hoste og diarre, eller udvortes som en form for salve til at rense sår og forebygge infektioner.

Læs mere Skjul

Hvad er Ginkgo Biloba?

Ginkgotræet, også kaldet Tempeltræet, er er et af de ældste nulevende træer på jorden og selve træet kan blive flere hundrede år gammelt. Oprindelig voksede Ginkgo i Kina, og var ofte placeret udenfor templerne og i de kinesiske tempelhaver (heraf navnet), da man mente at træet holdt mennesket sundt, foruden at træet havde en yndefuld og rolig udstråling.

Træet vokser flere steder i Danmark såsom i Universitetsparken i Århus samt i både private og botaniske haver. Selvom træet trives ganske udemærket i det danske klima, vokser det meget langsomt. Efter de første 20 år har træet muligvis kun vokset sig nogle få meter højt. 

I traditionel kinesisk naturmedicin blev bladene fra Ginkgo Biloba træet knust og brugt enten i te/tonics imod lidelser som hoste og diarre, eller udvortes som en form for salve til at rense sår og forebygge infektioner. Traditionelt var det kernen eller frøet som blev brugt, men flere moderne undersøgelser viser, at det derimod er de vifteformede blade, der har det mest interessante indhold.

Ginkgo Biloba hos Mecindo

Hos Mecindo har vi et bredt sortiment af Ginkgo Biloba som kapsler, tabletter og i flydende form samt som både naturlægemiddel og som kosttilskud.

  • Bidro 6 urter i én er et flydende kosttilskud som bl.a. indeholder 500 mg ginkgo biloba blad pr. daglig dosis, samt hvidtjørn, hyben, astragel, rød solhat og ingefær. Dette kosttilskud er i flydende form og er derfor særligt velegnet til personer, som ikke bryder sig om at sluge piller, tabletter eller kapsler.
  • New Nordic Vita Ear er et kosttilskud som indeholder 100 mg ginkgo biloba pr tablet, såvel som fransk maritim fyrrebark og magnesium.
  • VitaCare Tempeltræ er et kosttilskud som indeholder Ginkgo Biloba ekstrakt fra Ginkgo Biloba-blade, herunder 31,6 mg ginkgoflavonglykosider og 7,9 mg terpenlaktoner.
  • Camette Ginkgo Biloba er et kosttilskud som indeholder 100 mg Ginkgo Biloba ekstrakt svarende til 24 mg ginkgoflavonglycosider og 6 mg terpenlaktoner.
  • Bio-Biloba fra Pharma Nord er et registreret naturlægemiddel som bl.a. indeholder 100 mg Ginkgo Biloba ekstrakt svarende til 24 mg ginkgoflavonglycosider og 6 mg terpenlaktoner.

Ginkgo Biloba som kosttilskud

Ginkgo Biloba har i en årrække været brugt som kosttilskud, typisk for at afhjælpe gener og symptomer som træthed og koncentrations- og hukommelsesbesvær.

Ginkgo Biloba har en varieret ernæringsprofil som består af både vitaminer og mineraler såsom vitamin A, B6 og C, samt calcium, jern og magnesium.

Ginkgo Biloba bladenes består desuden af de aktive indholdsstoffer ginkgoflavonglykosider (polyphenoler) og terpentrilaktoner.

Særligt flavonoider er kendt for at have antioxiderende egenskaber og det formodes derfor at flavonoider kan være med til at beskytte kroppens celler mod frie radikaler, ligesom antioxidanter ofte kan.

Flavonoider er en gruppe naturstoffer som findes i en række vegetabilske fødevarer. En stor del af flavonoider er plantepigmenter og giver frugt og grønt deres velkendte farver.

Ginkgo Biloba som naturlægemiddel

Ginkgo Biloba bladenes eksakte virkning er endnu ukendt, men det menes, at især indholdet af de aktive indholdsstoffer ginkgoflavonglykosider (polyphenoler) og terpentrilaktoner er ansvarlige for dens mulige farmaceutiske egenskaber som et naturlægemiddel.

Flavonoider er desuden kendt for at have antioxiderende egenskaber hvorfor det menes at dermed flavonoider kan være med til at beskytte kroppens celler mod frie radikaler, ligesom antioxidanter ofte kan.

I dag anvendes naturlægemidler med Ginkgo Biloba ved længerevarende symptomer som hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær og træthed hos ældre mennesker – i tilfælde hvor læge har udelukket at en anden sygdom skulle ligge til grund for symptomerne.

Naturlægemidler med Ginkgo Biloba anvendes desuden ved længerevarende svimmelhed og øresusen hos ældre, igen hvor læge har udelukket at anden sygdom ligger til grund for disse symptomer, samt ved tendens til kolde hænder og fødder, samt ved gangudløste smerter i benene som følge af dårlig blodforsyning.

Må jeg tage Ginkgo Biloba hvis jeg…?

  • Tager blodfortyndende medicin: Ginkgo Biloba kan forstærke blodfortyndende medicin som Warfarins virkning. Konsulter derfor altid med din læge inden du begynder at tage Ginkgo Biloba.  
  • Tager betablokkere: Hvis du benytter medicin af typen beta-blokker bør du altid konsultere med din læge inden du indtager Ginkgo Biloba piller.  
  • Tager epilepsi medicin: Du bør rådføre dig med din læge inden du indtager Ginkgo Biloba.  
  • Tager gigtmedicin af typen NSAID: Du bør rådføre dig med din læge inden du indtager Ginkgo Biloba.  
  • Er gravid eller ammende: Det anbefales ikke at indtage Ginkgo Biloba under graviditet og amning. Rådfør dig altid med lægen før indtag af kosttilskud og naturmedicin, hvis du er gravid eller ammende.  
Læs mere Skjul