Myggespray
Kom igennem sommeren med en myggespray
Hvorfor stikker myg?
Der findes omkring 30 forskellige stikmyg-arter i Danmark, hvoraf den største plage mod mennesket er skovmyggene. Af disse myg er det kun hunnerne, der stikker. Dette skyldes, at de har brug for blodet for at kunne lægge æg.
Myggenes stikkeaktivitet begynder sidst i maj og slutter omkring august. Desuden er myggene mest aktive omkring solnedgang og tidligt om morgenen, da luften her er mest fugtig.
I Danmark har vi ikke myg der overfører sygdomme. Dette kan man dog risikere at opleve i udlandet, hvor nogle myg kan overføre sygdomme såsom malaria, gul feber, dengue feber og japansk hjernehindebetændelse. Man kan dog blive vaccineret mod en del af de mygge-overførte sygdomme, hvorfor en tur til lægen før en rejse i udlandet kan være en god idé.
Når myggen stikker, vil den sprøjte et stof ind som forhindrer blodet i at størkne, mens den suger blod. Dette stof kan hos nogle give en allergisk reaktion, som viser sig i form af kløe og hævelse – det vi kender som et myggestik.
Nogle mennesker påvirkes ikke i særlig høj grad af myggestik, mens andre er meget plaget af det.
Myggespray mod myggestik og insektbid
Myggespray er en temmelig effektiv måde hvorpå man kan forebygge myggestik og insektbid. Langt de fleste midler indeholder citrusolie, der er en naturlig olie som myggene afskyer og derfor ikke nærmer sig for at stikke og bide.
Senere studier har dog vist, at myggene godt ved at olien er påsmurt et menneske der kan stikkes, men at den kemiske formel i olien simpelthen frastøder myggene i en sådan grad, at de ikke nærmer sig huden hvorpå olien er påsmurt.
- Stik A’ Myggespray er en myggespray til afskrækning af myg. Midlet sprøjtes på hænderne og fordeles herefter.
Hvis uheldet er ude og myggene alligevel stikker, fører vi også en række midler til lindring af kløe, irritation og smerter forbundet med insektbid.
En creme, stift eller gel mod insektbid kan være en både hurtig og effektiv løsning på problemet. Det er derfor praktisk at have en creme liggnede hjemme, i bilen, eller at tage en med, når man er på tur i naturen.
Hvordan undgår jeg de kløende myggestik?
Lad myggen sidde
Hvis du bliver stukket af en myg, er det bedst at lade den sidde indtil den er færdig med at suge blod. Dette skyldes, at myggene suger en del af det kløende giftstof ud igen, og et afbrudt myggestik kan derfor være mere kløende end ellers.
Skærm huden mod myggene
Myggene er mest aktive omkring midnat og i de tidlige morgentimer – vær derfor ekstra opmærksom her. Tag godt med tøj på, bliv inden døre, eller beskyt dig selv med et myggemiddel.
Gør brug af et myggenet
Sover du med åbne vinduer i sommervarmen, kan et myggenet over sengen eller ved vinduet være en god måde at sikre sig selv mod myggestik.
Kløestillende midler
Hvis uheldet er ude og myggene alligevel stikker, fører vi også en række cremer til lindring af kløe, irritation og smerter forbundet med insektbid.
Prøv f.eks Stik A' afterstik spray, som virker kløestillende efter insektbid.
Xylocain gel har desuden lokalbedøvende virkning, og er derfor et godt allround-middel mod smerter i forbindelse med insektbid og -stik.
- Antihistamin mod myggestik
Når man får et myggestik, er det ikke selve stikket man reagerer på og som ender med at efterlade huden kløende. Det er derimod myggens spyt som vi får en mindre eller større allergisk reaktion af, da spyttet påvirker kroppens signalstof, histamin. Det er netop derfor, at antihistamin kan modvirke og hæmme histamins indvirken på kroppen og dermed dæmpe den allergiske reaktion.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at børn kun må anvende histamin efter aftale med læge.
Hos Mecindo har vi et stort udvalg af allergi piller til allergi og høfeber.
Midler mod kløende myggestik
De fleste cremer mod bid og stik fra insekter indeholder de såkaldte antihistaminer.
Cremerne er effektive, fordi de blokerer histaminreceptorerne så de allergiske reaktioner på bid og stik aldrig udvikler sig. Når et insekt angriber huden på et menneske vil der nemlig slippe fremmede stoffer ind i kroppen - disse stoffer kan i visse tilfælde være allergener som kroppen reagerer på.
Når kroppen udsættes for allergener øges blodtilførslen til det ramte område og histaminer frigives. Når histaminerne når frem til deres respektive receptorer opstår de reaktioner som vi kender som rødme, hævelse, kløe, irritation, smerte osv.
Når cremerne blokerer receptorerne, blokeres den allergiske reaktion derfor også, så du undgår de gener, der kan være forbundet med insektbid og -stik.
Hvordan skal jeg behandle et myggestik?
Hos langt de fleste vil et myggestik gå over af sig selv uden de helt store problemer. Dog kan man i enkelte tilfælde oplever gener udover kløe.
Kvalme og generelt ubehag – I enkelte tilfælde kan man opleve kvalme og ubehag og sommetider endda influenzalignende symptomer, hvis man har været uheldig at få mange myggestik. Hvis du oplever mere end almindeligt ubehag efter myggestik såsom feber, hovedpine, åndedrætsbesvær og lignende voldsomme symptomer, kan det skyldes en allergisk reaktion, hvorfor du bør søge læge.
Betændelse og infektion i stikkene – Myggestik kan give anledning til intens kløe og det kan derfor være svært at holde fingrene fra de kløende stik. Men kradser man hul i et myggestik, er der, ligesom ved ethvert andet sår, mulighed for betændelse og infektion. Det er derfor bedst at undgå at kradse i stikkene – brug gerne kløestillende midler for at undgå fristelsen.
Tips mod myggestik
- Køb din myggespray i Danmark for at sikre, at de er sikre at anvende.
- Undgå at bruge myggemidler på børn under 3 år.
- Undgå myggestik ved at iføre dig lange bukser og ærmer.
- Påfør kun myggespray på eksponerede hudområder.
- Vær opmærksom på, at visse myggemidler kan indeholde duftstoffer, især hvis du har sart hud.
- Undgå at spraye myggespray i ansigtet; brug i stedet en stift som MyggA Stick.