Vælg Kategori

Sprays, inhalatorer & strips

Hjælp til rygestop

Sprays, inhalatorer og strips

Sprays, inhalatorer og strips med nikotin er produkter beregnet til rygestop og hører under den type behandling der kaldes nikotinerstatningsterapi (NRT).

Nikotin er det afhængighedsskabende stof i tobak. Rygere der forsøger at stoppe oplever ofte ubehagelige abstinenssymptomer og stærk trang til cigaretter, fordi de er afhængige af nikotinen i tobakken.

Abstinenssymptomer kan inkludere irritabilitet, hovedpine, rastløshed, søvnløshed og koncentrationsbesvær. Disse symptomer, kombineret med trangen til cigaretter, er grunden til at det er svært for nogle mennesker at stoppe med at ryge.

Nikotinerstatningsterapi virker ved at give dig en lille smule nikotin, men uden de farlige sideeffekter der kommer af at inhalere tobaksrøg. Den lille mængde erstatningsnikotin afhjælper abstinenssymptomerne og trangen til cigaretter når du forsøger at stoppe med at ryge, og hjælper dig dermed med at bryde den psykologiske vane med at ryge. Hvis du er fysisk afhængig af nikotin har studier vist, at nikotinerstatningsterapi næsten kan fordoble din chancer for et succesfuldt rygestop.

 

Hvorfor er sprays, inhalatorer og strips smarte at anvende?

 

Hvis du allerede er stoppet helt med at ryge, kan du med fordel anvende sprays, inhalatorer eller strips hvis du en sjælden gang i mellem får trang til en cigaret.

Hvis du ikke er klar til at stoppe fuldstændigt med at ryge, kan sprays, inhalatorer og strips også hjælpe dig med at skære ned på antallet af cigaretter. Ved at anvende en spray, inhalator eller strip i stedet for at ryge en cigaret, kan du med tiden få nemmere ved helt at stoppe med at ryge.

Sprays, inhalatorer og strips kan også bruges til at undgå rygetrangen i situationer hvor det er upassende eller ulovligt at ryge. F.eks. kan disse produkter være en god løsning når du opholder dig i røgfrie zoner, på et fly, i en bil med børn, på hospitalet eller før en operation. Som en ekstra bonus kan produkterne derfor også bruges som erstatning for rygning for at undgå at udsætte andre for passiv rygning.

Udover at bryde den fysiske afhængighed af cigaretter, går en stor del af rygestoppet ud på at bryde de rygevaner som du tidligere har haft. Forsøg at undgå situationer hvor du vil blive fristet til at ryge og søg støtte fra venner og familie så snart du er ved at give efter for din rygetrang.

 

Hvordan virker nikotinsprays, -inhalatorer og -strips?

 

Nikotinsprays, -inhalatorer og -strips fungerer i sagens natur forskelligt, fordi anvendelsen af de enkelt produkter er forskellig. Selve effekten af produkterne er dog nøjagtig den samme, fordi små doser nikotin optages i blodbanen som følge af produkternes anvendelse.

En mundspray som f.eks. Nicorette Quickmist skal sprayes i munden en til fire gange i timen, hvorefter den forstøvede væske indeholdende nikotin bliver optaget i blodbanen gennem kontakten med indersiden af munden. Sprayen er derfor nem at anvende og ligeledes nem at have med i tasken eller bilen.

Inhalatorer som Nicorette Inhalator fungerer i praksis præcis som en almindelig cigaret. Hver enkelt inhalator har samme størrelse og form som en cigaret, så produktet er oplagt at anvende hvis du har svært ved at slippe den fysiske følelse af at sidde med en cigaret i hånden. Når du inhalerer ved at suge gennem produktet forstøves nikotinen i inhalatoren, så nikotinen bliver optaget i blodbanen gennem kontakt til slimhinderne i mund og hals. Nikotinen når derfor aldrig lungerne, så disse skånes.

Når du føler dig klar til det, bør du skære ned på brugen af sprays, inhalatorer og strips indtil du er stoppet helt.