Graviditetstests

Til præcis og sikker afklaring.

Gravide kvinder begynder at danne hormonet HCG (Human Chorion Gonadotropin), når de er blevet befrugtet, og det er det hormon, som en graviditetstest måler.

Hormonet fordobles faktisk hver anden til hver tredje dag i de første 10 uger af graviditeten.

Tidlige tegn på graviditet

De tidligere, mest udbredte graviditetstegn er: 

  • Ændringer i brysterne såsom spændinger, følsomhed, samt at brysterne vokser i størrelse. Også området omkring selve brystvorten kan opleves at blive større i omkreds eller ændre farve til en mørkere nuance. 
  • Udebleven menstruation er også et typisk tegn på graviditet. Dog kan nogle kvinder opleve pletblødning omkring tidspunktet for, hvornår ægget sætter sig fast i livmoderslimhinden, hvorfor nogle kan tro de oplever en menstruation, selvom det blot er pletblødning.  
  • Ændrede smags- og lugtesans kan også være tegn på graviditet, ligesom ændrede madvaner kan være et tegn. Man kan opleve at få en stærk lyst til nogle bestemte madvaner, eller at få kvalme af madvarer man normalt spiser. 
  • Øget træthed kan også være tegn på graviditet, eftersom der sker flere kropslige- og hormonelle ændringer med kroppen i denne periode.  
  • Utilpashed, kvalme og opkastninger kan også være tegn på graviditet, ligesom oppustethed, forstoppelse og hyppig vandladning grundet hormoner, kan være tegn på graviditet. 
  • Menstruationslignende smerter kan også opstå i forbindelse med en graviditet, da livmoderen vokser betydeligt i denne periode. Derudover vil de ledbånd som livmoderen hænger fast i inde i din krop allerede fra starten af graviditeten strække sig, hvilket kan give smerter som kan minde om menstruationsmerter.  
  • Humørsvingninger er også et klassisk tegn på graviditet. Humørsvingninger kan forekomme under hele graviditeten og også starte ganske tidligt i forløbet. Dette skyldes hovedssageligt hormonerne og at kroppen og måske også psyken forbereder sig på det kommende barn. Vær dog opmærksom på, om du føler dig betydeligt nedtrykt – det kan være tegn på en begyndende depression, hvilket kvinder har en højere risiko for at udvikle, når de er gravide. 

Det er dog vigtigt at notere sig, at man sagtens kan være gravid uden at opleve nogen former for graviditetstegn, samt at have tegn på graviditet uden at være gravid. Det er derfor en god idé at tage en graviditetstest, for at være sikker på, om man er gravid eller ej. 


Hvordan virker testen?

Hormonet HCG dannes af det befrugtede æg, kort efter de første celledelinger er gennemført, og ægget har sat sig fast i livmoderen. Graviditetstesten virker ved at måle netop hormonet HCG.

Graviditetstesten har en type antistof bundet til et farvestof og placeret i den ene ende af en teststrimmel. Dette antistof genkender hormonet, som vil binde sig til det farvemærkede antistof.

Hvis du er gravid, vil hormonet binde sig til den farvede testlinje, hvorfor en stribe optræder på testen. Er du ikke gravid, vil det farvede antistof ikke binde sig til linjen, og den vil forblive ufarvet.


Hvad er graviditetshormonet?

Graviditetshormonet, også kaldet Humant Choriongonadotropin eller HCG, er dét man måler på, når man anvender hjemmegraviditetstest.

Når du bliver gravid begynder din krop at producere graviditetshormonet. Mængden af hormonet i kroppen fordobles ca. hver 2. til 3. dag og når et maksimum ved omkring 7-12 uger inde i graviditeten.

Hormonet forbliver på et højere niveau resten af graviditeten, samt i op til 3 uger efter fødsel. 


Hvornår kan testen anvendes?

Jo længere du venter efter forventet befrugtning, jo større er sikkerheden for, at et positivt resultat bliver en blivende graviditet. Graviditetshormonet kan påvises allerede 6-15 dage efter befrugtningen. 

Man opnår det mest sikre resultat, hvis man tester den dag eller de dage, hvor man skulle have haft sin menstruation. Derudover er morgenurin mest koncentreret, hvorfor det kan være en fordel at udføre testen om morgenen.

Det er desuden vigtigt, at testen ikke ligger for længe, inden du aflæser den. Efter ca. 10 minutter kan farven ændre sig, og resultatet kan blive usikkert. Det er bedst at aflæse resultatet af teststrimlen i løbet af 1-5 minutter, afhængig af testtype. 


Hvad er falsk negativ?

En graviditetstest kan give en falsk negativ, altså vise at kvinden ikke er gravid, på trods af, at hun faktisk er det.

Dette skyldes at HCG-niveauet endnu ikke er højt nok til at testen kan blive positiv. Det er derfor en god idé at teste flere gange. Efter blot nogle få dage, kan niveauet af hormonet være steget tilstrækkeligt til, at den næste graviditetstest kan læses som positiv. 

Resultatet kan også blive falsk negativt, hvis urinen er for tynd – for eksempel hvis du lige har drukket meget væske eller det er kort tid siden dit sidste toiletbesøg.


Graviditetstests hos Mecindo 

Hos Mecindo har vi forskellige mærker af graviditetstests, forskellige typer, samt pakninger med alt lige fra 1 - 20 tests i en pakning. 

Alle graviditetstests vi forhandler hos Mecindo, virker ved at påvise tilstedeværelsen af HCG-hormonet i kvindens urin. 

  • ClearBlue One Step Graviditetstest fås i pakker med én og to tests, har en nøjagtighed på over 99%. ClearBlue One Step Graviditetstest kan anvendes når som helst på dagen og kan aflæses indenfor 1 minut.  
  • ClearBlue Digital Graviditetstest fungerer på samme måde som ClearBlue One Step Graviditetstests, men resultatet kan aflæses i displayet, og vil give dig et klart (+) resultat, hvis du er gravid, og et klart (-) resultat, hvis du ikke er gravid.  ClearBlue Digital Graviditetstest har en nøjagtighed på over 99% når testen anvendes fra den dag, din menstruation er forfalden. Testen kan anvendes i op til 4 dage før menstruationen er forfalden. 

Forskellige typer af graviditetstests

Graviditetstests til hjemmebrug er alle urin-tests og de måler alle på HCG-niveauet, når de skal afgøre, om en kvinde er gravid eller ej.

Graviditetstest – Strips/strimler: Disse graviditetstest består af en lille teststrimmel, som dyppes i urinen for at måle HCG-hormonet i urinen.

Graviditetstest – Stav: Disse graviditetstests er udformet som stave og kan enten holdes direkte i urinstrålen, eller dyppes ned i en beholder med en urinprøve.

Graviditetstest – Kassette: Disse graviditetstests virker ved urinen samles i et bæger, hvorefter man drypper nogle få dråber urin ned i et opsamlingshul. Herefter kan resultatet aflæses i et resultatvindue på kassetten. 


Jeg er gravid – hvad nu?

Hvis testen viser sig at være positiv, er det en god idé at søge læge, som ved undersøgelse kan slå fast, at du er gravid, tjekke hvor langt du er henne, og svare på de spørgsmål du måtte have i forbindelse med din graviditet.

Under en graviditet er det vigtigt at tænke på sine kostvaner for at sikre, at barnet får den næring det skal have, samt hvilke fødevarer du skal undgå. 

Din krop kan have behov for ekstra vitaminer under graviditeten, og det anbefales at du supplerer kosten med kosttilskud. Snak med din læge om, hvilke kosttilskud du bør anvende og hvornår.

Nogle af de tilskud gravide ofte skal indtage er folinsyre og jern.

Folinsyre findes i lever, frugt og grønne grøntsager. Jern kan findes i kornprodukter og i frugt og grønt. Har du behov for kosttilskud under din graviditet, kan du se vores udvalg af kosttilskud specifikt rettet mod gravide