Krill olie
Hvad er Krill olie?
Krill Olie, består af olie fra Krill, små rejelignende marine invertebrater, der lever i antarktisk klima, ofte under isen. Krill spises primært af hvaler og hvalhajer. Navnet ”Krill” kommer fra norsk og betyder ”Hvalmad”.
Cellemembranerne i Krill har et meget højt indhold af de superumættede Omega-3 fedtsyrer DHA og EPA, hvilket, kombineret med et højt indhold af antioxidanter, resulterer i en yderst stabil olie. De primære, aktive antioxidanter i Krill-olie er Astaxanthin, A-vitamin og E-vitamin.
- Stabil olie = harskner ikke let
- Astaxanthin, A-vitamin & E-vitamin
- DHA & EPA
- Antioxidanter
Største fordele ved at spise krill olie kosttilskud
- Biotilgængelighed - Sammensætningen af krill olie er noget anderledes end fiskeolie. Omega-3 fedtsyrer i krill olie tillægger fosfolipider i modsætning til triglycerider, som i enkle vendinger gør omega-3 lettere at absorbere.
- Smagstolerance - Fiskeolier er ofte berygtet for at præsentere en temmelig uheldigt eftersmag. De langt mindre gel tabletter krillolien leveres i, er både lette at sluge og giver utroligt lidt til ingen eftersmag overhovedet.
- Stabilitet - Krill olie indeholder astaxanthin - en kraftfuld antioxidant, der holder olien stabil og forhindrer den i at ødelægge både din mave og dit skab.
- Renhed - Mens mange fiskeolier indeholder påviselige niveauer af toksiner såsom kviksølv, gør krill olie ikke. Dette skyldes placeringen af krill i havets fødekæde, da disse små skabninger kun lever på fytoplankton som ikke indeholder kviksølv. Faktisk anses omega-3 stammerne fra krill for at være de reneste på planeten.
- Bæredygtighed - Med en vægt på en imponerende 500 millioner tons, er de små krill svarende til verdens største enkeltstående biomasse. Hvert år bliver mindre end 1% af verdens samlede krill anvendt til olieudvinding og forskning, hvilket resulterer i en enestående rigelig og bæredygtig kilde til omega-3.
Hvad er DHA & EPA?
Når omega-3 fedtsyrer er indtaget, omdannes de til DHA (docosahexaensyre) og EPA (eicosapentaensyre). DHA og EPA er flerumættede fedtstoffer, der spiller meget vigtige roller i kroppen.
Kontraindikationer: Må ikke tages af personer med skaldyrs- eller fiskeallergi.
Hvad er forskellen på Krill og fiskeolie?
Krillolien og oceaniske fiskeolie er begge rige på omega-3 fedtsyrer, især eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Krill olien er primæt bundet til fosfolipider, hvorimod fiskeolie hovedsageligt er inkorporeret i triglycerider.
Begge indeholder EPA og DHA som frie fedtsyrer. Krill olie indeholder cholin-holdige phospholipider og en phosphatidylcholin koncentration på 34 gram per 100 gram olie.
En anden forskel er, at krill olie, som den eneste af de to, indeholder astaxanthin ved 0,1 til 1,5 mg / ml afhængig af forarbejdningsmetoder, som er ansvarlig for at levere krill olie sin røde farve.
Antioxidanter
Krill olie indeholder en kombination af en masse forskellige antioxidanter som naturligt beskytter olien mod oxidering – harskning. De primære aktive antioxidantere i krill-olie er astaxanthin, A-vitamin og E-vitamin.
Astaxanthin er et rødt-orange pigment som mennesker ikke selv kan producere, og derfor skal have gennem kosten. Astaxanthin minder om carotenoiderne beta-caroten og lutein.
Nogle mener at astaxanthin faktisk har en signifikant højere antioxidativ effekt end E-vitamin.
Fosfolipid
Fosfolipid er vigtige byggesten i cellevæggen, intracellulære organeller og indgår som forstadier i syntesen af aktive molekyler. Mennesker kan selv syntetisere fosfolipider.
Fosfolopider er ikke essentielle i vores krop. Dog vides det, at de fosfolopider vi indtager, bliver udnytttet i kroppen. De fosfolopider son indeholder omega-3 og cholin, er essentielle og skal derfor tilføres gennem kosten.
Fosfolopiderne indeholder to fedtsyrer – i modsætning til triglycerider. Til gengæld indeholder de fosfat som er vandtiltrækkende – hvor fedtsyrerne er vandafvisende. Dette gør fosfolopiderne interessante – cellerne i kroppen klumper ikke sammen som fedtdråber gør, men er opløselige i kroppens vand.