Chiafrø

Superfood rig på omega-3.

Hvad er chiafrø?

Chiafrø er en af vor tids såkaldte "superfoods". Det er bredt udsagn at komme med, men det kan heldigvis uddybes. De små frø har meget mere at byde på, end deres lille størrelse umiddelbart lægger op til. Chiafrø er fra en plante der tilhører myntefamilien. Oprindeligt stammer planten fra Sydamerika. 

Chiafrø er proppet med sunde kalorier, og næringsindholdet pr. 100 gram er:

  • Kalorier – 486 g.
  • Fedt – 31 g. Heraf 3,3 g. mættet, 24 g. flerumættet og 2,3 enkeltumættet 
  • Natrium - 16 mg 
  • Kulhydrat - 42 g. heraf 34 g. kostfibre
  • Protein – 17 g.

Vitaminer og mineraler pr. 100 gram chiafrø

  • A-vitamin – 54 IU
  • C-vitamin – 1,6 mg
  • Calcium – 631 mg
  • Jern – 7,7 mg
  • Magnesium – 335 mg 

Derudover indeholder chiafrø mange antioxidanter. Det er altså næring på et meget højt niveau, og derfor er det ikke uden grund, at chiafrø bliver fremhævet af de fleste, når der skal tales om meget, meget sunde madvarer. Sidst, men ikke mindst, indeholder chiafrø ALA-syre som kroppen ikke selv kan danne. I stedet omdanner kroppen ALA-fedtsyren til EPA og DHA-fedtsyrerne som i rette mængder bl.a. bidrager til syn, kredsløb og hjerne.

 

Opskrifter med chiafrø

For nogle kan det måske lyde lidt tørt at sidde og tygge på frø, og derfor er der heldigvis andet man kan bruge frøene til. Ved brug af chiafrø vil der ofte stå i opskriften, at de skal opblødes. Men hvordan gør man det? Ved opblødning af chiafrø bør det ske i forholdet 1:10 – altså 1 del chiafrø og 10 dele vand.

En af mulighederne er at lave frøene til en drik, som kaldes "chia fresca". Denne drik er ideel til at hæve dit energiniveau, og den er perfekt til dig der er på farten og skal bruge noget hurtigt og nærende energi. Udover dette, kan man naturligvis bruge frøene i forbindelse med brød og bagværk, hvor de klart vil hjælpe med at give dit brøds næringsindhold en sundere struktur. 

Du kan også male mel med frøene og bruge den sammen med anden slags mel.

Det synes vi også gør vores chiafrø pris mere attraktiv, da flere anvendelsesmuligheder naturligvis skaber mere værdi. Når du skal male (knuse) dine chiafrø, kan du bruger en kaffekværn, en foodprocessor eller en morter. 

Chiafrø kan også drysses ud over yoghurt, skyr og andre morgenmadsprodukter. Malet/knust chiafrø kan du tilføje dine sunde pandekager, brød eller andet bagværk. 

Er du i gang med et vægttab, eller planlægger du at begynde, kan du med fordel inkludere chiafrø i din kostplan. Chiafrøene giver dig proteiner, omega-3, fibre og bidrager til at holde dit blodsukker stabilt, så du holder dig mæt i længere tid ad gangen. 

Husk altid at holde dig til den anbefalede mængde chiafrø, som du må indtage om dagen. Dette læser du mere om lidt længere nede.

 

Hvad er chiafrø godt for?

Eftersom chiafrø indeholder mange gode næringsstoffer, er der flere ting som de små mørke frø er godt for. Indholdet af protein, gør chiafrø velegnet til dig der træner. Derudover er indholdet af kostfibre med til at understøtte en normal fordøjelse, da tarmene stimuleres af den masse som chiafrøene laver i maven.

 

Hvor mange chiafrø må man spise om dagen?

Hermed mener vi ikke antallet – du skal selvfølgelig ikke sidde og tælle samtlige chiafrø du spiser hver eneste dag. EU har fastlagt en grænse for, hvor mange gram chiafrø en person som maksimum bør indtage dagligt. I 2019 er grænsen 15 gram chiafrø pr. dag.  Første gang chiafrø blev godkendt som fødevare i Danmark, var i 2009, men først i 2018 blev det tilladt for alle at sælge de næringsfyldte frø. 

Husk altid at spise sundt og varieret. Er du i tvivl om hvordan du skal spise, kan du følge Sundhedsstyrelsens officielle kostråd. Et af rådene er at spise mere fuldkorn, hvor kostfibre er vigtige – disse får du via de små chiafrø. 

 

Køb chiafrø hos Mecindo.dk

Find et stort udvalg af lækre chiafrø her på Mecindo.dk. Vi har store og små pakninger, så uanset om du skal bruge lidt eller meget, kan du finde en pakke der passer til dig og dit behov. Ved at købe den mængde du har brug for, er du også med til at skåne miljøet – og hvem vil ikke gerne det?

Et af vores mest populære produkter er Chia Original Chiafrø, som leveres i en praktisk dåse med låg. Men også Spis Økologisk Chiafrø og Diet Food Chiafrø er populære. 

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan kontakte os på telefon og mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af kun 24 timer i hverdagene.