Diarré

Håndkøbsmedicin til effektiv behandling af diarré

Læs mere Skjul

Viser 1 til 22

Diarré

Hvad forårsager diarré?

Maveinfektion kan opstå pludseligt og er hyppigst forårsaget af virusinfektioner, eller bakterierne salmonella og campylobacter. Men en lang række andre bakterier, virus og parasitter kan også udløse diarré. Derudover skyldes ”rejsediarré” oftest en infektion med E. coli.

Diarréen kan skyldes indtagelse af mad, der er forurenet med bakterier på grund af utilstrækkelig køkkenhygiejne. Smitte spredes ligeledes fra afføring til hænderne og derefter til munden. God håndhygiejne er et vigtigt element, for at undgå smitte og håndsprit er effektivt. Det kan medbringes overalt og hvis behovet opstår, har man mulighed for at desinficere hænderne.

Diarré opstår, når mikroorganismerne irriterer slimhinderne i tarmen. Ved madforgiftning med stafylokokker bliver fordøjelseskanalen irriteret og toksinerne påvirker slimhinden hurtigere, end de bakterielle infektioner, idet toksiner påvirker slimhinderne et par efter timer efter indtagelse. Af denne grund bør folk med betændelse eller sår på hænderne ikke tilberede mad til andre.

Hvis du tager antibiotika vil mange mennesker opleve diarré som bivirkning. Dette kan ligeledes fortsætte efter antibiotikabehandlingen er afsluttet. Diarré opstår fordi det pågældende antibiotikum ændrer tarmbakterierne. Dette er dog ikke en allergisk reaktion.

Kronisk diarré kan være et symptom på mange lidelser som for eksempel:

  • Irritabel tyktarm eller kroniske tarminfektioner
  • Kronisk betændelse i bugspytkirtlen der producerer fedtet afføring
  • Laktoseintolerans og Glutenintolerans
  • Metaboliske lidelser, såsom diabetes og thyrotoxicosis

Hvis diarré varer mere end tre uger bør det anses for kronisk og du bør derfor kontakte din læge.

Hvordan kan du behandle akut diarré?

Når man er ramt af akut diarré, har man som regel ikke den store appetit. Man skal dog huske at drikke rigeligt med væske, gerne med sukker, og gerne indtage lidt mad indeholdende salt. Undgå grov og fiberholdig kost så længe afføringen er tynd - det irriterer blot tarmen. Dioralyte Relief Brevemed citrus hjælper til at genoprette væske- og elektrolytbalancen hos både børn og voksne, der lider af diarré eller opkast. Den findes i forskellige smagsvarianter. Loperamid tabletter og Imodium tabletter begge anbefalede præparater mod diarre. Loperamid er den aktive ingrediens i Imodium og dermed et billigere alternativ.

Diarré kan normalt behandles sikkert derhjemme og normalt går diarré væk af sig selv inden for en uges tid. Behandling med antibiotika er derfor sjældent nødvendigt, hvilket kan forårsage bivirkninger, såsom kronisk diarré.