Vælg Kategori

Influenza

Hvad er influenza?

Influenza har de fleste været ramt af, enten én eller flere gange gennem deres liv – men hvad er influenza og hvordan smitter det? En influenza er en virus som smitter meget og hurtigt og som rammer luftvejene. Oftest bliver folk smittede med influenza i vintermånederne, men influenza kan smitte hele året rundt. Når influenzaen for alvor smitter danskerne, er der tale om en epidemi, mens der er tale om en pandemi, hvis smitten rammer hele verden.

En influenza kan ikke behandles med penicillin, da det som sagt er en virus. Det er kun bakterielle infektioner som kan behandles med penicillin og derfor skal kroppen selv komme sig over influenzaen. 

 

Coronavirus/COVID-19

I 2020 er Danmark og resten af verden ramt af virussen, corona. Da hele verden er ramt, er der tale om en pandemi og der tages mange hensyn for at undgå smittespredning. Personer der tror de er smittet med corona, skal ikke møde op hos lægen. De skal i stedet kontakte lægen hvorefter de vil blive henvist til den nærmeste lokation, hvor der testes for corona. 

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

 

Symptomer på influenza

Der er en række typiske symptomer på influenza, hvoraf nogle kan minde om en forkølelse. Dog gør nogle af symptomerne, at influenza tydeligt adskiller sig fra at være en forkølelse. Hvis du har influenza, oplever du symptomer som:

  • Feber mellem 38 – 40 grader
  • Ømhed i muskler og led
  • Hovedpine
  • Nedsat appetit
  • Ondt i halsen
  • Løbende næse

En forkølelse giver sjældent feber, og det er primært dette symptom der adskiller influenza fra en forkølelse. 

 

Influenza og smitte

Influenza smitter hurtigt og smitter ved at en person hoster eller nyser i området omkring dig. Du kan også smitte eller blive smittet ved at røre borde, stole, telefoner eller andet som en smittet person har været i kontakt med før dig. 

Derfor er det vigtigt at hvis du hoster eller nyser, at du gør det i dit ærme. Host og nys aldrig i din hånd, da du som regel rører ved ting efterfølgende og dermed bringer smitten videre. Du bør desuden holde dig hjemme hvis du oplever symptomer på influenza. 

Børn har nemmere ved at blive smittet med influenza end voksne. Det er bl.a. fordi deres immunforsvar endnu ikke er stærkt, men også fordi de ikke altid har lige så god en hygiejne som voksne. Hvis dit barn får influenza med høj feber, er det vigtigt at du ikke dækker barnet til med tæpper og dyner – også selvom barnet siger det fryser. Når feberen stiger oplever man kulderystelser og føler at man fryser. Det er vigtigt at kroppen kan komme af med varmen. 

I Danmark florerer influenza typisk i december – marts, hvor flest bliver smittet. 

 

Influenza inkubationstid

Inkubationstiden er den tid der går fra du er blevet smittet, til du begynder at udvise symptomer. Ved en influenza kan inkubationstiden være op til 7 dage. Det betyder, at du kan blive smittet en mandag, men først opleve symptomer den efterfølgende mandag. Du kan desuden smitte andre inden du selv oplever symptomer. Det er også derfor influenza smitter så hurtigt og så mange. Folk melder sig først syge når de oplever symptomer, men da de har kunne smitte i op til 7 dage inden, kan mange andre i deres omgangskreds være blevet smittet. 

 

Hvor længe varer influenza

En influenza varer omkring 1-2 uger, hvor den første uge er den værste. Det er også her du oplever at have høj feber og hovedpine. Efter de 2 uger kan der sagtens gå yderlige nogle uger, før du er frisk og på toppen igen. 

Sørg for at drikke rigeligt med væske, få frisk luft ved at lufte ud og slap af. Kroppen har brug for hvilke for at bekæmpe influenzaen. 

 

Forebyg influenzasmitte

En af de vigtigste og mest effektive måder at forebygge influenza på, er ved at have en god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt med sæbe inden du rører ved ting som deles med andre. Vask også hænder efter toiletbesøg, som normalt, og vask hænder hver gang du har rørt dig i ansigtet eller pudset næse. 

Hvis du ikke har adgang til vand og sæbe, kan du i stedet bruge en håndsprit til desinfektion af dine hænder. Når du bruger håndsprit, desinficerer du hænderne. Det betyder, at bakterier fjernes og efterlade hænderne bakteriefri. Brug et par milliliter ad gangen og gnid det rundt i begge hænder. Sørg for at gnide på håndflader, håndryg, mellem fingre og omkring neglene. Gnub og gnid dine hænder indtil de føles tørre. Først dér har håndspritten opnået den endelige effekt.  

Vil du gøre det mest optimale for rene hænder, kan du både vaske hænder og bruge håndsprit bagefter. Dette kan være en god idé hvis du færdes iblandt personer der er syge, eller hvis du selv er syg og vil undgå at smitte andre. 

Du finder hele vores udvalg af håndsprit her – der er flere forskellige at vælge imellem. 

 

Vaccination mod influenza

I Danmark kan flere grupper vaccineres mod influenza – helt gratis. Det gælder personer som tilhører risikogrupperne:

  • Gravide i 2. og 3. trimester
  • Personer med en immundefekt
  • Førtidspensionister
  • Personer som er fyldt 65 år inden den 15. januar 2020

Læs mere om hvem der befinder sig i risikogruppen her. Er du i tvivl om hvordan du skal forholde dig til vaccine mod influenza, kan du kontakte din egen læge. 

 

Lindr influenza symptomer med produkter fra Mecindo 

Som nævnt kan influenza ikke behandles med penicillin, men derfor kan du stadig gøre ting for at lindre symptomerne og de eventuelle smerter virussen kan medføre. 

Smertestillende som panodil, pinex og paracetamol kan nedsætte feber, behandle smerter i muskler og led og mindske hovedpine. Desuden kan en næsepray som Zymelin og Otrivin stoppe den løbende næse og lade dig trække luften frit gennem næsen. Strepsils findes med forskellig smag og virker mod ondt i halsen ved at have en desinficerende virkning i mund og svælg. 

Husk at håndkøbslægemidlerne kun lindrer symptomerne – de forkorter ikke sygdomsperioden. 

Vidste du, at vi på mecindo.dk også forhandler et stort udvalg af håndkøbsmedicin, sygeplejeartikler, kosttilskud, helsekost og personlig pleje? Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Du kan kontakte os på telefon og mail. Vi svarer altid på mails inden for 24 timer i hverdagene.