Termometer

Digitale termometre til nem måling.

Hvorfor have et termometer?

Når uheldet rammer og du selv, eller dine børn, bliver syge er det vigtigt at kunne afgøre hvorvidt der er feber til stede – og i så fald hvor høj denne er.

Hvis du oplever feber i mere end 3 dage i træk er det som regel en god ide at aflægge din doktor et besøg. Ligeså er temperaturer på over 40°C hos især børn et faresignal der bør føre til et besøg hos lægen.

Det er derfor vigtigt altid at have et funktionelt og præcist termometer liggende i hjemmet.

 

Hvornår har man feber?

Alle kroppens funktioner har brug for, at der er en vis temperatur i kroppen. En normal kropstemperatur for voksne er 37 grader. Hvis temperaturen når 38 grader og derover, er der tale om feber. 

Kroppens temperatur kan variere fra 37-37,9 uden du har feber. Det skyldes, at kroppens påvirkes af den omgivende temperatur – f.eks. om det er sommer, vinter eller om du lige har været i et meget varmt bad.

Hvis du ønsker den mest pålidelige måling, sker det ved at måle temperaturen i endetarmen. Hvis du foretrækker at måle din temperatur i munden, skal du være opmærksom på, at temperaturen her ofte er 0,5 grader under den temperatur du ville kunne måle i endetarmen.

Du kan bruge de nedenstående temperaturer, som en guide til hvordan en normal kropstemperatur er de forskellige steder på kroppen:

  • Rektal, 36,6-38,0 grader
  • Oral, 35,5-37,5 grader
  • Armhulen, 34,7-37,3 grader
  • Panden, 35,4-37,4 grader
 

Hvorfor får man feber?

Det er vigtigt at vide, at feber i sig selv, ikke er en sygdom. Feber er derimod kroppens reaktion på forskellige sygdomme. Sygdom kan f.eks. komme i forbindelse med at fremmede bakterier og vira kommer ind i kroppen. Når vores immunforsvar aktiveres, stiger kroppens temperatur, hvilket øger immunforsvarets effektivitet betydeligt.

 

Hvilket termometer bør man vælge?

Der findes et utal af termometre på markedet og det kan derfor ofte være en uoverskuelig opgave at beslutte sig for hvilket der er det rette for netop dig.

I det følgende har vi samlet vores anbefalinger til hvordan du vælger det helt rette termometer, hvad enten dette er et avanceret infrarødt termometer eller et simpelt stick termometer.

 

Godt at vide når du skal vælge et termometer             

Ligegyldigt hvilken type termometer du vælger, er det vigtigt at det både er nemt at anvende og komfortabelt i brug, da et ubehageligt termometer kan føre til at man ikke foretager tilstrækkeligt hyppige målinger.

I dag findes der et stort udvalg af digitale termometer som fjerner det meste af de ubehag der førhen har været forbundet med et febertermometer.

 

Termometre til børn under 3 år

For børn under 3 år anbefales det generelt altid at måle barnets temperatur ved måling i endetarmen, da dette giver det mest pålidelige resultat hos små børn.

Ved feber hos børn bør der måles hver anden time hvis temperaturen er over 39 grader celsius, ligesom man bør forsøge at finde årsagen til barnets feber.

Til rektal temperaturmåling skal der anvendes et stick termometer, som er beregnet til målinger i endetarmen.

 

Termometre til børn mellem 3 og 12 år.

For børn over 3 år kan man måle temperaturen flere forskellige måder, herunder rektalt, oralt, via ørene og via infrarødt pandetermometer.

Vi anbefaler at anvende et infrarødt pandetermometer, da dette fjerner alle udfordringer med at barnet syntes det er ubehageligt og at termometret skal holdes stille ved oral måling.

Et pandetermometer måler temperaturen på panden helt uden kontakt med huden, og er derfor også en god måde at tage barnets temperatur på mens det sover, uden at barnet vågner.

 

Hvilket termometer er bedst til teenagere og voksne?

Til teenagere og voksne bør man blot vælge den type termometer som virker mest tiltalende til en.

Ofte vil et digitalt øretermometer være et godt valg da denne kombinere hurtig og nem måling med et fornuftigt prisniveau.

 

Indeholder termometre kviksølv?

De analoge glastermometre de fleste er vokset op med som børn indeholdt det giftige tungmetal kviksølv som en nødvendig del af temperaturfunktionen. Alle moderne digitale termometre er fri for kviksølv så man ikke behøver bekymre sig for potentielt at blive udsat for giftige kemikalier hvis glasset knækker.

Hvis du stadig bruger et gammeldags termometer med kviksølv, bør du udskifte dette med et digitaltermometer, da selv de billigste digitale termometre der tit findes til omkring 100 kroner vil være mere præcise og samtidigt er mere sikre i brug.

Bemærk at kviksølvholdige termometre ikke må smides i almindeligt affald, men i stedet skal afleveres til den kommunale indsamling for farligt affald. Tjek i Teknisk Forvaltning i din kommune, hvor du kan aflevere farligt affald.

Der findes termometre som minder om det gamle kviksølvholdige termometer, hvor en søjle stiger og viser kroppens temperatur. I den nye type af disse termometre, er kviksølvet skiftet ud med metallet, gallium. 

 

Hvor kan et termometer bruges? 

Alt efter hvilket termometer du har, kan du bruge det til at måle kropstemperaturen i øret, i munden, i armhulen eller i endetarmen. Vælg det termometer du synes bedst om, men husk på, at et termometer der kan måle temperaturen i endetarmen, er det mest præcise.

 

Lindring af symptomer i forbindelse med feber

I forbindelse med feber kan du opleve at få hovedpine, muskel- og ledsmerter. Hertil kan smertestillende håndkøbslægemidler lindre smerterne, men også nedsætte feberen. Paracetamol har en febernedsættende virkning og findes bl.a. i Panodiler.

Hvis du udover feber også har ondt i halsen, kan strepsils, zyx eller strefen lindre smerterne effektivt. Derudover skal du huske at drikke rigeligt med væske. Når du har feber, sveder du mere, hvorfor du bør sørge for at drikke mindst 1,5 – 2 liter vand pr. dag. Immunforsvaret arbejder bedst, når du har rigeligt med væske i kroppen.