Vælg Kategori

Ondt i halsen

Effektive behandlinger mod halsonde

Ondt i halsen?

Ondt i halsen (eller halsonde) er et symptom på forkølelse eller influenza, der påvirker svælget eller området omkring mandlerne. Ondt i halsen er ofte et resultat af en infektion forårsaget af en virus eller bakterier.

At have ondt i halsen kan være et symptom på selve lidelsen, eller et af en række symptomer på en mere omfattende sygdom som f.eks. influenza eller kyssesyge. Som lidelse forekommer ondt i halsen hyppigst hos børn og unge mennesker, men kan opstå hos folk i alle aldre.

Kendetegnene på symptomet er smerte i halsen og problemer med at synke. Hvis ondt i halsen skyldes en bakterieinfektion, kan det behandles med antibiotika - som regel uden komplikationer.


Hvorfor har jeg ondt i halsen?

Ondt i halsen opstår som nævnt på baggrund af en virus- eller bakterieinfektion. Virusinfektioner der forårsager ondt i halsen, kan stamme fra en række kilder, heriblandt den almindelige forkølelse, influenza eller Epstein-Barr-virussen, der forårsager kyssesyge.

Virale infektioner skyldes enten små, luftbårne dråber der transporteres gennem luften efter nys eller hosten eller fra f.eks. hænder der ikke er blevet vasket så infektionen spredes fra person til person. Blandt de bakterier, der forårsager ondt i halsen, er gruppe A streptokokker de mest almindelige. Inkubationstiden (perioden mellem at blive ramt af infektionen og sygdomsudbruddet) er op til fire dage.


Hvad er symptomerne på ondt i halsen?

 • Smerter i halsen og besvær med at sluge
 • Smerte kan sprede sig til ørerne
 • Halsen er rødlig, mandlerne er hævede og kan være belagte
 • Muligvis en høj temperatur/feber
 • Hævede lymfeknuder under kæben og i halsen kan forekomme

Hvis ondt i halsen skyldes en virusinfektion, er symptomerne som regel mildere. Symptomerne er oftest forbundet med almindelig forkølelse. Virusinfektioner kan ikke behandles med penicillin.

Hvis ondt i halsen skyldes en streptokokinfektion, er mandlerne som regel hævede, belagte og halsen er øm. Patienten har feber, ildelugtende ånde og føler sig muligvis temmelig syg. En bakteriel infektion kan i mange tilfælde behandles med penicillin. 


Hvad hjælper på ondt i halsen?

I langt størstedelen af tilfældene kan ondt i halsen forårsaget af en virusinfektion behandles med paracetamol, f.eks. panodil tabletter eller ibuprofen tabletter.

Masser af væske og eventuelt varme drikke kan også være gavnlige for at opretholde væskebalancen og dulme smerter i forbindelse med at synke. Nogle af disse mindre alvorlige symptomer kan desuden behandles med håndkøbsmedicin der kan lokalbedøve og sterilisere området i mund og hals.

 • Strepsils
  Er et håndkøbslægemiddel mod ondt i halsen og er i form af en sugetablet. Når du bruger strepsils, opnår du sugetablettens virkning som er desinficerende og svagt bakteriedræbende. Strepsils findes i flere smagsvarianter: honning og citron, jordbær, cool og citrus.
 • Strefen
  Minder om strepsils, men indeholder i stedet flurbiprofen som er et nonsteroid antiinflammatorisk lægemiddel. Et NSAID-lægemiddel påvirker kroppens oplevelse af smerter og hævelser og derfor virker de lindrende på halssmerter.
 • Zyx
  Lindrer smerter i halsen pga sit indhold af benzydamin, som virker lokalbedøvende. Du finder Zyx med smag af appelsin og honning, eukalyptus, citron og mint. 

Et fåtal af patienter med ondt i halsen forårsaget af en bakterieinfektion skal behandles med penicillin. Hvis symptomerne er meget voldsomme, bør du derfor konsultere en læge, som i så fald kan udskrive en recept på penicillin. 


Ondt i halsen – halsbetændelse?

Hvis du har fået ondt i halsen, er du måske i tvivl om, om du er ramt af en forkølelse eller halsbetændelse. Men hvordan kan du kende forskel? 

Symptomer på halsbetændelse er:

 • Smerter i svælget
 • Pludselig opstået feber
 • En tyk følelse i halsen
 • Dårlig ånde
 • Hævede lymfeknuder på halsen
 • Evt. belægning på mandlerne

En halsbetændelse går som regel over efter 3-7 dage, hvis ikke du får det bedre, eller hvis du har kraftige belægninger på mandlerne, bør du kontakte din læge, da du måske har behov for en antibiotikakur. Lægen kan teste dig gennem en podning af halsen, en CRP-prøve eller blodprøve og på den måde få svar på, om du har en halsbetændelse. 

Husk at halsbetændelse smitter – uanset om den skyldes virus eller bakterier. Derfor skal du holde afstand og sørge for at rengøre dine hænder ofte. Vask dine hænder med vand og sæbe eller brug håndsprit. 


Kur mod ondt i halsen

Der findes ikke en direkte kur mod ondt i halsen. For at undgå ondt i halsen, er der nogle ting du kan huske at gøre, for at mindske risikoen for at blive smittet med enten virus eller bakterier. 

 • Undgå tæt kontakt med personer som er syge
 • Vask dine hænder med sæbe eller brug håndsprit på arbejdet, i skolen eller når du tager offentlig transport
 • Træk vejret gennem næsen – næsen har et filter der fanger bakterier inden de kommer ned i halsen
 • Sov godt og nok – det er om natten din krop genopbygger sig selv og får ny energi
 • Spis sundt og varieret

Dit svælg og din hals er en del af mundens slimhinder og derfor kan du med fordel spise vitaminer, som bidrager til at vedligeholde normale slimhinder. De vitaminer der bidrager til normale slimhinder er:


Køb behandling af ondt i halsen hos Mecindo

Med håndkøbslægemidler fra mecindo.dk kan du effektivt, hurtigt og nemt lindre halssmerter. Uanset om dine halssmerter skyldes forkølelse eller halsbetændelse, kan produkterne lindre dine smerter. Du finder også vitaminer der bidrager til normale slimhinder.

Vidste du, at vi på mecindo.dk også forhandler et stort udvalg af håndkøbsmedicin, sygeplejeartikler, kosttilskud, helsekost og personlig pleje? Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Du kan kontakte os på telefon og mail. Vi svarer altid på mails inden for 24 timer i hverdagene.