Ondt i halsen

Effektive behandlinger mod halsonde

Ondt i halsen (eller halsonde) er et symptom på forkølelse eller influenza, der påvirker svælget eller området omkring mandlerne. Ondt i halsen er ofte et resultat af en infektion forårsaget af en virus eller bakterier. 

Hos Mecindo tilbyder vi et bredt udvalg af produkter til smertelindring og behandling af ondt i halsen. Vi har blandt andet et stort udvalg af produkter fra blandt andet Strepsils til både børn og voksne.

Læs mere Skjul

Kundernes favoritter

Ondt i Halsen

Ondt i halsen (eller halsonde) er et symptom på forkølelse eller influenza, der påvirker svælget eller området omkring mandlerne. Ondt i halsen er ofte et resultat af en infektion forårsaget af en virus eller bakterier.

At have ondt i halsen kan være et symptom på selve lidelsen, eller et af en række symptomer på en mere omfattende sygdom som f.eks. influenza eller kyssesyge. Som lidelse forekommer ondt i halsen hyppigst hos børn og unge mennesker, men kan opstå hos folk i alle aldre.

Kendetegnene på symptomet er smerte i halsen og problemer med at synke. Hvis ondt i halsen skyldes en bakterieinfektion kan det behandles med antibiotika - som regel uden komplikationer.
 

Hvorfor har jeg ondt i halsen?

Ondt i halsen opstår som nævnt på baggrund af en virus- eller bakterieinfektion. Virusinfektioner der forårsager ondt i halsen kan stamme fra en række kilder, heriblandt den almindelige forkølelse, influenza eller Epstein-Barr-virussen, der forårsager kyssesyge.

Virale infektioner skyldes enten små, luftbårne dråber der transporteres gennem luften efter nysen eller hosten eller fra f.eks. hænder der ikke er blevet vasket så infektionen spredes fra person til person. Blandt de bakterier, der forårsager ondt i halsen, er gruppe A streptokokker de mest almindelige. Inkubationstiden (perioden mellem at blive ramt af infektionen og sygdomsudbruddet) er op til fire dage.

Hvad er symptomerne på ondt i halsen?

  • Smerte i halsen og besvær med at sluge.
  • Smerte kan sprede sig til ørerne.
  • Halsen er rødlig, mandlerne er hævede og kan være belagte.
  • Muligvis en høj temperatur/feber.
  • Hævede lymfeknuder under kæben og i halsen kan forekomme.
  • Hvis ondt i halsen skyldes en virusinfektion er symptomerne som regel mildere. Symptomerne er oftest forbundet med almindelig forkølelse.
  • Hvis ondt i halsen skyldes en streptokokinfektion er mandlerne som regel hævede, belagte og halsen er øm. Patienten har feber, ildelugtende ånde og føler sig muligvis temmelig syg.

Sådan behandles ondt i halsen

I langt størstedelen af tilfældene kan ondt i halsen forårsaget af en virusinfektion behandles med paracetamol, f.eks. Paracetamol Tabletter eller ibuprofen, f.eks. Ibuprofen Tabletter

Masser af væske og eventuelt varme drikke kan også være gavnlige for at opretholde væskebalancen og dulme smerter i forbindelse med at synke. Nogle af disse mindre alvorlige symptomer kan desuden behandles med håndkøbsmedicin der kan lokalbedøve og sterilisere området i mund og hals.

Et fåtal af patienter med ondt i halsen forårsaget af en bakterieinfektion skal behandles med penicillin. Hvis symptomerne er meget voldsomme bør du derfor konsultere en læge, som i så fald kan udskrive en recept på penicillin. Strepsils har lavet en række produkter, der er udviklet til at lindre smerte og irritation i halsen.

 
Læs mere Skjul