Betacaroten

Kosttilskud med a-vitamin

Her finder du et stort udvalg af Betacaroten, også kendt som A-vitamin, kosttilskud. Et kosttilskud med betacaroten kan hjælpe dig med effektivt at undgå mangel på A-vitamin i kroppen.


Hvad er betacaroten?

Betacaroten er et naturligt pigment der findes i planter og frugter, heraf særligt i gulerødder og andre rødlige grøntsager som søde kartofler.

Det er nemlig indholdet af betacaroten som giver disse frugter deres flotte røde/orange farve.

Navnet betacaroten er et ordspil på det græske ord beta og det latinske ord ”carota” som netop betyder gulerod.

Betacaroten har været kendt siden dets kemiske formel blev opdaget i 1907, og i dag vides det at betacaroten er den vigtigste kilde til A-vitamin (retionol). Når vi indtager betacaroten omdanner kroppen nemlig det naturlige farvestof til A-vitamin. 

Hvor finder man betacaroten?

Betacaroten findes naturligt i mange grøntsager, særligt i gulerødder og andre rødlige grøntsager. Man kan også finde betacaroten piller som et kosttilskud, typisk i tabletform, der indeholder en koncentreret mængde betacaroten.

Her hos Mecindo.dk finder du et stort udvalg af betacaroten piller i flere forskellige varianter.

Et kosttilskud med beta caroten kan enten være et ”rent” betacaroten, der ikke indeholder andre aktive indholdsstoffer, eller det kan ses som et kombinationsprodukt hvor indholdet af betacaroten er kombineret med andre vitaminer og/eller mineraler.

Hvilke symptomer ses ved betacaroten mangel?

Et lavt indtag af betacaroten kan fører til a vitaminmangel, en lidelse som dog ses forholdsvist sjældent i den vestlige verden.

Ved mangel på A-vitamin i kroppen kan følgende symptomer opleves:

  • Natteblindhed 
  • Blindhed  
  • Hårtab 
  • Irriteret hud 
  • Tørre og røde øjne 

Hvordan diagnosticeres mangel på A-vitamin?

Personer der mistænker at de lider af A-vitamin kan få foretaget en blodtest hos deres læge, som vil fastslå hvorvidt de lider af A-vitaminmangel eller ej.

Hvem bør tage et betacaroten kosttilskud?

Et betacaroten kosttilskud kan anbefales til personer der lider af A-vitaminmangel og har svært ved at indtage tilstrækkelige mængder igennem kosten.

OBS: betacaroten bør ikke indtages af rygere.

Hvor meget betacaroten har man brug for?

Den anbefalede daglige dosis ligger på omkring 1 milligram a-vitamin dagligt. Da a-vitamin ikke findes naturligt, men omdannes i kroppen fra betacaroten, angives styrken på kosttilskud ud fra hvor meget beta caroten de indeholder.

En tommelfingerregel for omdannelsen af betacaroten til a-vitamin er at:

1 RE = 1 mikrogram retinol = 12 mikrogram ß-karoten

Kan man indtage for meget betacaroten?

Det er muligt at indtage så meget betacaroten at det fører til forgiftning. Ved et indtag på mere end 100 mg kan der opstår akut forgiftning som kan føre til bl.a. opkastning, hovedpine og kramper.

Såfremt der indtages mere end 15 mg a-vitamin dagligt over en langvarig periode kan andre forgiftningssymptomer også opleves. Her opleves typisk opkastning, hovedpine, tørhed og irriterede slimhinder samt smerter i knoglerne. 

OBS: betacaroten bør ikke indtages af rygere.

Læs mere Skjul