Vælg Kategori
Betacaroten

Betacaroten

Kosttilskud med a-vitamin

Hvad er betacaroten?

Betacaroten (beta caroten og betacarotene) er et naturligt pigment der findes i planter og frugter, heraf særligt i gulerødder og andre rødlige grøntsager som søde kartofler. Det er nemlig indholdet af betacaroten som giver disse frugter deres flotte røde/orange farve.

Navnet betacaroten er sammensat af det græske ord beta og det latinske ord ”carota” som netop betyder gulerod.

Betacaroten har været kendt siden dets kemiske formel blev opdaget i 1907, og i dag vides det at betacaroten er den vigtigste kilde til A-vitamin (retionol). Når vi indtager betacaroten omdanner kroppen nemlig det naturlige farvestof til A-vitamin. Betacaroten er desuden en antioxidant som beskytter kroppen mod frie radikaler.

 

Hvad er betacaroten godt for?

Når du indtager betacaroten, omdannes det til A-vitamin. Derudover fungerer betacaroten som en antioxidant. Antioxidanter beskytter alle kroppens celler mod oxidativt stress, hvor cellerne nedbrydes og bliver beskadigede. 

A-vitamin bidrager til:

 • En normal omsætning af jern
 • Vedligeholdelse af normale slimhinder
 • Vedligeholdelse af en normal hud
 • Vedligeholdelse af et normalt syn
 • Immunforsvarets normale funktion
 • Cellespecialiseringsprocessen
 

Betacaroten i mad

Betacaroten findes naturligt i mange grøntsager, særligt i gulerødder, tomater, græskar, peberfrugter og abrikoser. Indholdet af betacaroten varierer meget mellem fødevarerne og det er derfor ikke muligt at sige, hvor store mængder betacaroten du går gennem kosten.

 

Betacaroten som kosttilskud

Man kan også finde betacaroten piller (kapsler og tabletter) som et kosttilskud, typisk i tabletform, der indeholder en koncentreret mængde betacaroten.

Her hos Mecindo.dk finder du et stort udvalg af betacaroten piller i flere forskellige varianter.

Et kosttilskud med betacaroten kan enten være et ”rent” betacaroten, der ikke indeholder andre aktive indholdsstoffer, eller det kan ses som et kombinationsprodukt hvor indholdet af betacaroten er kombineret med andre vitaminer og/eller mineraler.

Nogle af de betacaroten kosttilskud vi forhandler er:

 • Camette Beta Carotene
  God kilde til betacaroten – hele 1500 mcg pr. daglige dosis. 
 • Berthelsen Beta Factor
  Kosttilskud med indhold af både A-vitamin og C-vitamin. Beta Factor kan med fordel indtages i hele solsæsonen, hvilket gør din hud mere robust overfor solens eksponering. 
 • Solaray Food Caroten
  Food Caroten indeholder 15 mg naturlig betacaroten, hvilket svarer til 2,5 mg A-vitamin.
 

Hvilke symptomer ses ved betacaroten mangel?

Et lavt indtag af betacaroten kan fører til a vitaminmangel, en lidelse som dog ses forholdsvist sjældent i den vestlige verden.

Ved mangel på A-vitamin i kroppen kan følgende symptomer opleves:

 • Natteblindhed 
 • Blindhed  
 • Hårtab 
 • Irriteret hud 
 • Tørre og røde øjne 
 

Hvordan finder man ud af, at man mangler A-vitamin?

Personer der mistænker, at de lider af A-vitamin, kan få foretaget en blodtest hos deres læge, som vil fastslå hvorvidt de lider af A-vitaminmangel eller ej.

 

Hvem bør tage et betacaroten kosttilskud?

Et betacaroten kosttilskud kan anbefales til personer der lider af A-vitaminmangel og har svært ved at indtage tilstrækkelige mængder igennem kosten.

OBS: betacaroten bør ikke indtages af rygere.

 

Hvor meget betacaroten har man brug for?

Den anbefalede daglige dosis ligger på omkring 1 milligram A-vitamin dagligt. Da A-vitamin ikke findes naturligt, men omdannes i kroppen fra betacaroten, angives styrken på kosttilskud ud fra hvor meget betacaroten de indeholder.

En tommelfingerregel for omdannelsen af betacaroten til A-vitamin er at:

1 RE = 1 mikrogram retinol = 12 mikrogram ß-karoten

 

Kan man indtage for meget betacaroten?

Det er muligt at indtage så meget betacaroten at det fører til forgiftning. Ved et indtag på mere end 100 mg pr. dag, kan der opstå akut forgiftning som kan føre til bl.a. opkastning, hovedpine og kramper.

Hvis der indtages mere end 15 mg A-vitamin dagligt over en langvarig periode kan andre forgiftningssymptomer også opleves. Her opleves typisk opkastning, hovedpine, tørhed og irriterede slimhinder samt smerter i knoglerne. 

Hold dig altid til den anbefalede daglige dosis, som står beskrevet på det enkelte produkt. 

 

Betacaroten og rygning

Hvis du er ryger, er det vigtigt at du ikke indtager store doser betacaroten (15 mg pr dag), da det kan øge risikoen for både lungekræft og hjertesygdomme. 

 

Få en flot kulør med betacaroten

Da betacaroten er et farvende pigment, kan kosttilskud eller store mængder mad med vitaminet, give huden en mere orange/gylden kulør. BeautyBear Tan Vitamins er et kosttilskud med indhold af bl.a. acerola og betacaroten. BeautyBear er smagfulde gummies som kan tygges og har smag af fersken. Tan vitamins giver dig og din hud den bedste forberedelse til solens stråler. 

 

Køb betacaroten på mecindo.dk

Vælg dit betacaroten eller A-vitamin kosttilskud her på mecindo.dk og suppler din kost. Vi fører betacaroten kosttilskud fra mærker som bl.a. BeautyBear, Berthelsen, Camette og Natur Drogeriet. 

På mecindo.dk kan du købe alt inden for håndkøbsmedicin, helsekost, kosttilskud og personlig pleje. Vi har et bredt udvalg i hver kategori, så du finder nemt det du leder efter. Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, mail eller telefon. Du kan kontakte os på telefon og mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af kun 24 timer i hverdagene.