Solpleje
Mangler du ny solcreme til dig og din familie? På Mecindo.dk finder du et stort udvalg til hele familien. Vælg mellem flere solfaktorer og alle de populære mærker. Her på siden kan du læse mere om solcreme, solskoldning og valg af den rigtige solcreme. God fornøjelse.
Hvad er solcreme, og hvorfor er det vigtigt at huske?
Solen er dejlig, men den er også farlig for vores hud. En fornuftig solpleje er derfor nødvendig, hvis du vil undgå solskoldning og nedsætte risikoen for hudkræft. Du kan vælge at bruge en solcreme eller en solspray til at beskytte din hud mod solens UV-stråler. Solspray indeholder de præcis samme beskyttende ingredienser som sol lotion, men kan påføres langt nemmere og på steder der ellers kan være svære at nå selv.
At blive brun af solen er en naturlig proces. Huden danner det brunlige pigment kaldet melanin for at beskytte dig mod solens skadelige UV-stråler. Dette betyder, at selv den mindste formørkelse af hudens farve er et tegn på beskadigelse af huden.
De fleste af os er vilde med at være udenfor i det gode vejr om sommeren. Solskin får ikke bare alting til at se bedre ud, det får os også i bedre humør. Desværre kan solens ultraviolette stråler beskadige kroppens celler, så du bør gøre, hvad du kan for at undgå at blive solskoldet.
Over tid kan selv små hudskader skabt af solskoldning nemlig hobe sig op og potentielt føre til udvikling af hudkræft eller modermærkekræft. Selvom formørkelsen af huden er kroppens måde at beskytte sig selv mod UV-stråler på, så kan de beskadigede celler udvikle kræft, hvis de ikke er i stand til at reparere sig selv. Du bør derfor være særligt påpasselig om foråret, når din hud er mere bleg.
Hvordan virker solcreme?
En solcreme virker ved at bortfiltrere solens UV-stråler, eller i hvert fald en stor del af dem. Solcremen består af både et kemisk filter – det der trænger ind i huden, samt et fysisk filter som lægger sig uden på huden.
Generelt er det vigtigste råd om solbadning og solskoldning, at jo mere du kan begrænse soleksponeringen, desto bedre.
Dette betyder bl.a., at du bør undgå at opholde dig i solen i længere tid ad gangen, ligesom du bør forsøge at begrænse din færden i solen mellem kl. 10 og 14, da solens stråler er kraftigst i dette tidsrum.
Udover at begrænse den mængde tid, du tilbringer i solen, kan følgende råd være godt at huske på, når sommeren begynder:
- Beskyt dit hoved og øjne med en hat, en kasket og/eller solbriller med en effektiv UV-beskyttelse i glassene.
- Selvom det er overskyet og blæsende, kan solen stadig være meget skrap. Sollyset bliver spredt af skyer og støv i luften, men UV-bestrålingen er der stadig. Desuden kan vinden køle huden, så du ikke bemærker solens varme i samme grad som på en vindstille dag.
- Gå helst med løsthængende tøj og anden beklædning, der kan dække din krop mod solen.
- Brug solcreme, inden du bevæger dig ud i solen. Hvis du har en tendens til hurtigt at blive solskoldet, bør du anvende en solcreme med minimum beskyttelsesfaktor 15 (SPF 15).
- Brug solcreme med høj solfaktor på udsatte områder med tynd hud som f.eks. ører, næse, skuldre og oversiden af fødderne.
- Brug ikke almindelig solcreme på læberne - brug i stedet en speciel solstift som f.eks. Piz Buin In Sun Lipstick SPF30 eller Annemarie Börlind SUN Lip Stik SPF 20.
Hvad er UV-stråler?
Når man taler om solen og solbeskyttelse, bliver UVA- og UVB-stråler ofte nævnt. Men hvad er disse stråler og hvad gør de?
UVA-stråler er de stråler der kan give rynker og alderspletter. Det er også de stråler der ikke stoppes af glas, så du udsættes også for dem og deres virkning selvom du sidder i bilen med oprullede vinduer. Når huden udsættes for UVA-stråling sker der en forandring i kollagenfibrenes retning, og huden bliver slap og mister sin spændstighed.
UVB-stråler er noget stærkere end UVA, og det er dem der gør at vi bliver solskoldede samt får hudkræft. Derudover er forskellen de to typer stråler, at UVB-stråler stoppes af glas. Du udsættes derfor ikke for de skadelige stråler når du sidder i bilen.
I dag beskytter de fleste solbeskyttelsesprodukter mod begge typer stråling.
Hvis du er blevet solskoldet
Hvis uheldet allerede er sket, og du er blevet solskoldet, kan du stadig gøre en række ting for at lindre smerten og irritationen:
- Sørg for at holde dig ude af solen den følgende tid, så huden får ro til at restituere.
- Dyp en klud i tempereret vand og læg den på det solskoldede område i ca. 30 min. Gentag processen igen hver anden time.
- Tag et køligt bad, men undgå at bruge et groft håndklæde til at tørre bagefter. Brug i stedet et blødt håndklæde til at duppe dig tør.
- Brug en lindrende aftersun lotion.
Hvilken solfaktor skal du vælge?
Når du skal vælge solcreme, er det ikke helt lige meget, hvilken solfaktor du vælger. De fleste solcremer har en faktor mellem 15 og 50+. Der kan også stå SPF som er en forkortelse af Sun Protection Factor. SPF 6-10 giver lav solbeskyttelse, SPF 15-25 giver mellem beskyttelse, SPF 30-50 giver høj beskyttelse, SPF 50+ giver meget høj beskyttelse.
- Solcreme faktor 15: anbefales til personer med lys, gylden og mørk hud. Blokerer for 93 % af solens UV-stråler.
- Solcreme faktor 30: anbefales til personer med lys hud der opholder sig i stærk sol. Blokerer for 96 % af solens UV-stråler.
- Solcreme faktor 50+: anbefales til personer med meget lys hud der opholder sig i stærk sol. Blokerer for 98 % af solens UV-stråler.
Baby og solcreme
Først og fremmest er det vigtigt at være klar over, at babyer og børn under 1 år, aldrig bør være i direkte sol. I stedet bør de opholde sig i skygge med let solbeklædning. Huden er nemlig slet ikke udviklet nok til at kunne modstå solens stråler – heller ikke selvom der bruges solcreme.
Når barnet bliver ældre end 1 år, og selv kan bevæge sig væk fra skyggen, er det tid til at barnet får solcreme på huden. Brug f.eks. La Roche Posay Anthelios Børn Sollotion eller EVY Kids SPF 30 Sunscreen mousse. Se hele udvalget af solcreme til børn her.
Solcremen virker bedst, hvis du påfører den på huden 20 minutter inden barnet skal ud i solen. For at dække hele barnets krop skal du bruge 20 ml solcreme – det svarer ca. til en god håndfuld. Husk at det ikke er nok at påføre solcreme én gang. Hvis barnet er ude flere gange, eller i længere tid, er det nødvendigt at påføre solcreme endnu en gang.
Solcreme holdbarhed
En åbnet og brugt solcreme bør bruges indenfor et år. Brug ikke en solcreme du har åbnet i år, næste år når sommeren igen kommer. Solcremens effekt og beskyttelse mod solen forsvinder med tiden, og bruger du en solcreme der er for gammel, risikerer du at blive solskoldet og huden tager skade.
Du kan dog sagtens bruge samme solcreme hvis du har åbnet den om sommeren, og om vinteren tager på ferie hvor solen skal nydes. Undgå at solcremen bliver udsat for høj varme og direkte sol. Varmen kan få solcremen til at miste sin effekt, og i sidste ende kan det resultere i at du skal købe en ny solcreme i stedet.
Gode råd til køb af solcreme
- Vælg den rigtige solcreme der passer til dig og dit behov
- Brug den rette mængde solcreme når du smører krop og ansigt
- Smør dig ind i solcremen før du går udenfor
- Husk at gensmøre! Sved, vand og tøj fjerner solcremen og det er derfor nødvendigt at gensmøre hver time til hver anden.
- Solcremen er ikke ensbetydende med, at du kan opholde dig længere tid i solen.
Køb solcreme på Mecindo.dk
Vælg din og familiens solcreme i vores store udvalg af solcremer fra populære mærker som bl.a.: Alteya Organics, Annemarie Börlind, P20, Avene, Beaute Pacifique, Bioderma, Juhldahl, La Roche Posay, Raunsborg og Vichy.
Vidste du, at vi på mecindo.dk også forhandler et stort udvalg af håndkøbsmedicin, sygeplejeartikler, kosttilskud, helsekost og personlig pleje? Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.
Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Du kan kontakte os på telefon og mail. Vi svarer altid på mails inden for 24 timer i hverdagene.