Ayurveda

Til krop og sind.

Ayurveda er en 5000 år gammelt indisk filosofi om det hele menneske. I ayurveda ser man på hele mennesket og indenfor ayurvedisk medicin ser man på sundhed i det daglige liv frem for helbredelse. Indenfor ayurveda-medicin får man guidelines til, hvordan man skal leve og hvad man skal spise for at opnå samhørighed mellem ens omgivelser, krop, sind og ånd.

Læs mere Skjul

Hvad er Ayurveda Naturmedicin?

Ayurveda er navnet for den særlige indiske naturmedicin som har været anvendt traditionelt i over 5.000 år. Den stammer fra den vediske kultur fra det ældgamle Indien og kan med rette kaldes for en af de ældste traditionelle lægevidenskaber.
Ayurveda er baseret på troen på 3 forskellige ”doshaer”: Vata, Pitta og Kapha. Doshaer er 3 energier som menes at forårsage sygdomme og helbredsproblemer, hvis de ikke er i balance. Det primære mål ved alt ayurvedisk naturmedicin er at hjælpe folk med at opnå sundhed og balance i deres liv og helbred helt uden brug kemikalier og medicin.

Ordet Ayurveda kan i Sanskrift oversættes til ”livets videnskab” og anvendes den dag i dag over hele verden af personer, der bruger det mod alt fra fordøjelsesproblemer til ufrugtbarhed.
I løbet af det sidste århundrede er ayurvedisk naturmedicin blevet mere og mere populært udenfor Indien og kan i dag findes i helsekostbutikker og naturapoteker over hele verden. Særligt fremkomsten af moderne livsstilssygdomme som forstoppelse, overvægt og IBS har hjulpet med at gøre ayurveda såvel som Yoga ganske populært i især den vestlige verden.

Hvordan virker ayurvediske kosttilskud?

Ayurveda er baseret på princippet om, at en kombination af naturmedicin, sund kost og livsstilsændringer er alt hvad kroppen har brug for, for at opnå en sund balance.
Fortalerne for ayurveda tror på, at sygdomme er resultatet af en ubalance i de 3 former for energi, ”Doshaer”, benævnt som Vata, Pitta og Kapha. Ifølge ayurvedisk teori vil balancen af Vata, Pitta og Kapha varierer ganske meget fra person til person.
Ofte vil to slags doshaer være dominerende hos en person og de vil være styrende for appetit, vaner, humør og overordnet energiniveau. Hver Dosha har særlige fysiske og emotionelle egenskaber som udnyttes af ayurvediske naturmedicin-udøvere til at beskrive de særlige karakteristika hos en patient.
Det primære mål ved enhver brug af ayurvedisk naturmedicin er at opnå fuldkommen ligevægt mellem de forskellige Doshaer. Det vil afhænge af person til person hvad netop de har af mangler, for at kunne opnå ligevægt mellem Doshaerne.

Hvad er forskellen på de 3 doshaer?

Hvad er Vata?

Denne dosha siges ofte at have indflydelse på mobilitet, cirkulation, motion og vejrtrækning. Der findes forskellige typer af Vata som enten medfører energi og kreativitet, hvis de er i balance, eller stress og angst hvis de er i ubalance. Personer der har Vata som den dominerende energi i kroppen, har sværere ved at tage vægt på og har typisk små knogler, et følsomt fordøjelsessystem og ofte tør hud ifølge ayurvedisk teori.

Hvad er Pitta?

Denne dosha menes at have stor indflydelse på stofskiftet. Pitta siges at bidrage til mange vigtige kropsfunktioner som styring af kropstemperatur, absorbtion af næringstoffer samt energi-omdannelsen. Personer der har Pitta som den dominerende energi i kroppen, er ofte hårdtarbejdende, kloge og konkurrence mennesker, hvis Pitta fremkommer i en balanceret form. Dem der har en ubalance af Pitta er ofte aggressive, udfarende og sure ifølge ayurvedisk teori.

Hvad er Kapha?

Kapha anses som den nærende dosha i kroppen og menes, at hjælpe med at vedligeholde et sund immunforsvar. Personer der har har Kapha som den dominerende energi i kroppen, er ofte meget fornuftige, kærlige og hjælpsomme. I en ubalancet form fører Kapha ofte til usikkerhed, tristhed og dovenskab.

Hvordan opnår jeg ligevægt mellem doshaerne?

Det overordnende mål med Ayurveda er at opnå ligevægt mellem de 3 doshaer, så ingen af de 3 hverken dominerer over de andre eller mangler.
At opnå ligevægt kræver tilpasninger af din livsstil, så din krop kommer i perfekt balance med dens naturlige rytmer. Dette skal, ifølge ayurveda, opnås ved hjælp af en kombination af en særlig diæt, såvel som brug af nøje udvalgte ayurvediske kosttilskud.
Udøvere af ayurvedisk naturmedicin kan også anbefale specifikke livsstilsændringer, som kan hjælpe individet med at komme tættere på sand ligevægt mellem doshaerne.

Hvad er fordelen ved ayurveda?

Mange fortalere of ayurveda peger på, at det er adskiller ayurveda naturmedicin fra mange andre behandlingsformer, er aryurvedaens store fokus på individets helt unikke fysiske og emotionelle sammensætning. 
I auyrveda tror man ikke på ”one fits all” produkter, men tilpasser enhver behandling til den indivudelle persons behov.

Forholdsregler ved ayurveda

De produkter du finder her på siden, er et betegne som kosttilskud/naturmedicin og er ikke tiltænkt til at erstatte medicin eller behandlingsplaner lagt af relevant sundhedsfagligt personale. Der foreligger ingen eller begrænset videnskabelig dokumentation for, at nogen af disse produkter har en terapeutisk effekt.

Spis ayurveda kost og kom i balance!

Indenfor Ayurveda kost taler man om at spise efter sin type, for ayurveda filosofien handler om at skabe balance. Ens kost og spisevaner skal sammensættes efter hvilken ayurveda type man er og dette kan man finde ud af ved en simpel test.
Hos Mecindo kan du købe nogle produkter, som man bruger indenfor ayurveda kost. Ghee er et meget brugt fedtstof i Indien. Ghee er et klart smør og tåler stegning ved høje temperaturer. Schisandra bærret er meget brugt for dets sundhedsfremmende egenskaber og hos Mecindo kan du købe det som pulver, som du kan blande i juice eller vand.

Læs mere Skjul