Probiotika

Håndkøbsprodukt til fordøjelsessystemet

Probiotika er et håndkøbsprodukt, som indeholder levende mikroorganismer, ofte i form af mælkesyrebakterier. 

Probiotika kan hjælpe på fordøjelsesproblemer, såsom luft, diarré og forstoppelse. Derudover kan probiotika også anvendes som efterbehandling ved antibiotika kure og mave infektioner.

Hos Mecindo har vi et udvalg af probiotika-produkter som kan bruges i forbindelse med fordøjelsesproblemer eller uregelmæssigheder i floraen i tarmen og skeden. 

Læs mere Skjul

Kundernes favoritter

Hvad er probiotika? 

Probiotika er et håndkøbsprodukt, som indeholder levende mikroorganismer, ofte i form af mælkesyrebakterier. 

Disse mikroorganismer kan man anvende til at ændre tarmfloraen i kroppen, og derigennem forbedre tarmens funktion. 


Hvordan virker probiotika? 

Den probiotiske organisme skal kunne skabe balance i tarmens mikroflora. Denne balance opnås, når mikroorganismerne i tarmen har en sammensætning, som fremmer fordøjelsen. 

Den probiotiske organisme skal også kunne undertrykke sygdomsfremkaldende bakterier, eksempelvis ved at optage pladsen eller ved at fremstille forskellige stoffer som hæmmer væksten af eller dræber bakterier.  


Hvilke fordele er der ved at anvende probiotika? 

Probiotika produkter kan hjælpe på en række almindelige fordøjelsesproblemer, såsom luft, diarré og forstoppelse. 

Probiotika kan også fungere som efterbehandling ved antibiotika-kure og maveinfektioner, som kan resultere i diarré. Her kan eksempelvis mælkesyrebakterier være meget nyttige. 

Mange mennesker har for få gavnlige tarmbakterier, hvilket kan skyldes stress, en fiberfattigkost, samt behandling med antibiotika og andre immununderstrykkende medicin. 

Flere studier peger også på, at probiotika kan have en positiv effekt på afføringshyppighed, samt de gener man oplever ved irritabel tarm.


Hvad er mælkesyrebakteriers funktion i kroppen? 

Mælkesyrebakterier er blot en af mange forskellige arter af bakterier som lever i vores tarme. Undersøgelser viser, at de forskellige mælkesyrebakterier har stor betydning for vores sundhed og tarmflora. 

Mælkesyrebakterierne hjælper tarmsystemet med at udnytte næringsstofferne i maden og producerer bakteriehæmmende stoffer. Mælkesyrebakterier danner desuden mælkesyre, som sænker pH-værdien i tarmen. 

Mælkesyren påvirker mange sygdomsfremkaldende bakterier, som ikke kan trives i det sure miljø, mælkesyren skaber. Dermed holdes mange skadelige bakterier i skak. 


Mælkesyrebakterier som probiotika 

Floraen i tarmen kan ødelægges ved brug af antibiotika, diarré, stress og nogle sygdomme. Her kan mælkesyrebakterier sommetider bruges til at genoprette tarmfloraen. 

Mælkesyrebakterier kan altså anvendes til normalisering af tarmfloraen, eksempelvis i forbindelse med forebyggelse af rejsediarré eller antibiotikafremkaldt diarré, samt som behandling af diarré ved tarminfektion. 

Forskning peger på, at man ved rejser til fremmede lande, ofte kan undgå rejsediarré, ved at have en stærk tarmflora. 


Hvilke mælkesyrebakerier er bedst? 

De bakterier der kategoriseres som probiotiske, har en sundhedsfremmende virkning på tarmen. Men alle probiotiske bakterier er ikke ens, og de vil også påvirke kroppen forskelligt. Man kan altså sige at forskellige bakterier har forskellige funktioner, og det er værd at overveje, når man vælger mælkesyrebakterie-produkter. 

Mælkesyrebakterier af arten Lactobacillus acidolpilus, som blandt andet findes i flere surmælksprodukter, kan hjælpe til med at afhjælpe fordøjelsesproblemer som forstoppelse og luft i maven, samt at genoprette en sund tarmflora efter stressfulde hændelser som f.eks. antibiotika kure. 

  • Udo's Choice Super 8  indeholder både fordøjelsesenzymer og mælkesyrebakterier af Lactobacillus acidophilus og Lactobacillus rhamnosus stammen. 
  • Paraghurt Mælkesyrebakterier hjælper med at opretholde et sunds fordøjelsessystem ved at holde tarmfloraen i balance, eksempelvis efter en antibiotikakur. Paraghurt kan desuden anvendes mod diarré, som man kan risikere at få efter en antibiotikakur. 

Bifidobakterier findes i flere probiotiske produkter, men forskning viser at selvom de er probiotiske, har de modsat virkning i forhold til Lactobacillus acidophilus, ved simpelthen at hæmme kroppens immunforsvar. 

Denne egenskab kan nogle dog have glæde af, da det kan hjælpe nogle patienter med visse kroniske tarmsygdomme, som skyldes et for aktivt immunforsvar.

Selvom mælkesyrebakterien Lactobacillus acidophilus styrker immunforsvaret, skal det ikke opfattes som mecidin. Bakterierne er probiotiske og har altså blot en sundhedsfremmende virkning på tarmen. Forskellige probiotiske bakterier vil påvirke kroppen forskelligt.


Mælkesyrebakterier i overgangsalderen 

Kvinder kan opleve mange gener i overgangsalderen, såsom hedeture, ledsmerter og fordøjelsesbesvær. Til sidstnævne kan anvendelsen af mælkesyrebakterier fra kosttilskud være en måde, hvorpå man kan styrke sin tarmflora.

Mælkesyrebakterier kan også afhjælpe blærebetændelser og bakteriel ubalance i skeden, som kan opstå efter en antibiotikakur. Her kan man anvende Canesten produkter, som indeholder mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterierne hjælper med at ændre surhedsgraden i skeden tilbage til den normale pH-værdi på omkring 4. 


Optimal udnyttelse af mælkesyrebakterie-tilskud 

Produktet bør opbevares i køleskab, da mange mælkesyrebakterier er frysetørrede og befinder sig i en dvaletilstand og derfor simpelthen kan gå til, om de opbevares forkert. 

Tilskuddet bør desuden tages på tom mave, da opholdet i mavesækken derved bliver kortere og de transporteres hurtigere ud i tarmen. 

Læs mere Skjul