Generel fodpleje

viser 1 til 48 af 50 (2 sider )

Hvordan skal jeg pleje mine fødder?

63 procent af kvinder filer hård hud af deres fødder, og har man hård hud, er det et tegn på, at fødderne er belastede eksempelvis af for stramme sko.

Vinterfødder?

Om vinteren pakker vi fødderne varmt ind i tykke strømper og tætsluttende sko. Det betyder, at vores fødder lever et indelukket liv, hvor de måske ikke kan ånde, bliver overophedede og mast.

Dette resulterer i hård eller tør hud, nedgroede negle, hælerevner, fugtige fødder og negle- eller fodsvamp. Og når fødderne ikke er glade kan det nemt påvirke kroppens generelle velvære og bevægelsesfrihed.

Her er et par gode råd til, hvordan man kan være ekstra opmærksom på undersåtternes tilstand og pleje i den kolde tid.

En sund fod

En sund fod er, hvis vi ser bort fra problemer som fejlstillinger, først og fremmest en velplejet fod. En hvor neglene er klippet korrekt og huden er blød og smidig.

Det er en god ide ofte at se grundigt på sine fødder og undersøge hvordan huden og neglene har det. Mærk efter om der er områder af huden der gør ondt, om neglenes kulør er i orden og om huden ser frisk og sund ud.

Opdager du revner, sår, vabler, hård hud og ligtorne er det tegn på, at dine fødder ikke har det godt.

Daglig pleje

Vil du gerne gennem vinteren med sunde og glade fødder er det nødvendigt at pleje dem hver dag. For at bevare en sund og stærk hud på fødderne bør de dagligt plejes, vaskes og smøres grundigt med en nærende og blødgørende creme. Eventuel hård hud reduceres med en skrubbecreme. Herved opnår du både dagligt velvære, og samtidig forebygger du fodproblemer. Din fodcreme bør indeholde carbamid eller glycerin som tilfører og binder fugt samt mælkesyre, som genopbygger hudens naturlige fugtbalance og efterlader bløde og smidige fødder. 

Når du kommer hjem bør du altid tage skoene af. Gå på bare tæer eller i et par løse bløde hjemmesko der giver foden fuld bevægelsesfrihed så tæerne kan sprede sig og hele foden kan få luft.

Creme

Smør dagligt dine fødder med en god creme. Den skal være specielt beregnet til fodpleje og gerne indeholde carbamid da almindelig bodylotion ikke er fed nok og carbamid skaber mælkesyre som fjerner hård hud. Det er også vigtigt at den trænger ind i huden (ca. 3-4 minutter).

Hård hud

Har du hård hud på fødderne skal den væk i en fart. Venter du for længe med at behandle og forebygge risikerer du at små blodkar og nerveender vokser ud i den hårde hud. Det kan gøre bekæmpelsen meget smertefuld og svær. Hård hud kan desuden skabe betændte hælerevner og ømme ligtorne.

Du kan udruste dit bad med en almindelig grydesvamp, som du et par gange om ugen skrubber foden med, mens du alligevel er i bad. Peelingprodukter og scrubs til kroppen er også fantastiske at bruge på fødderne.

Tør hud

Har du meget tør hud på fødderne er en billig og nem løsning at putte noget olie i et par plastposer, stikke fødderne i, lukke dem om anklen og lade det virke en times tid.

Du kan også smøre fødderne tykt ind i fodcreme, tage et par løstsiddende bomuldsstrømper på og sove med dem på.

Massage og træning

For at bevare fodens smidighed og styrke muskulaturen, er det en god ide at lave nogle øvelser og massere fødderne jævnligt.

Saml blyanter op med tæerne, spred tæerne alt hvad du kan, brug bolde eller få partneren til at give en rask fodmassage. 

Gode tips til fodbad

Sørg for at finde alle remedier og produkter frem inden du går igang. Det er ikke fedt at skulle gå gennem hele hjemmet med våde eller fedtede fødder, fordi filen skal hentes på badeværelset.

  1. Fodbad - Det første og vigtigste er fodbadet. Fyld balje med varmt vand og hæld fodsalt i. Blødgør dine fødder i mindst 15 minutter. 
  2. Skrub - Tag fodbørsten og skrub og massér dine fødder. Dette er hemmeligheden, der forvandler dine tørre, kedelige fødder til at stråle af velvære. 
  3. Fjern tør hud - Rens dine fødder i fodbadet. Tør dem i et håndklæde, så de stadig er lidt fugtige. 
  4. Arbejde med pimpstenen - Tag pimpstenen og fodfilen og arbejd med problemområderne. Problemområder er de områder, hvor der opbygges hård hud- som regel på hælene og på fodballerne. Fil evt. neglene oven på selve neglepladen for at få dem lyse, jævne og lidt tyndere.
  5. Neglebånd og negle - Nu, hvor fødderne er rene og godt smurt ind, er det neglenes tur. Start med at påføre neglebåndene lidt olie. Med en træ- eller vatpind trykkes neglebåndene derefter forsigtigt ned. Pas på, de ikke går i stykker. Når nu neglen er blevet fri kan du begynde at file den lige over. Hvis man vil, kan man runde kanterne en smule, men pas på med at file for langt ned. Dette kan på længere sigt give nedgroede negle. Man kan også vælge at klippe neglene med en negletang eller -saks. Pas på ikke at klippe dem for korte, og fil gerne kanterne lidt efterfølgende, så de ikke er så skarpe. 
  6. Fugt - Fugt og creme er alfa og omega for at få flotte fødder. Der findes rigtig mange gode produkter til tørre fødder - så det er bare med at smøre dem godt ind. 
  7. Klæd dine fødder på - Klip og fil dine negle samt læg 2-3 lag neglelak på - og tadaa! Du har nu smukke fødder :)

Vedligeholdelse

Giv dig selv en pedicure en gang om måneden. På den måde behøver du ikke gå alle 6 trin igennem hver gang, da dine fødder ikke vil være så tørre.

3 tips til fodpleje:

  • Dryp en halv citron i vandet - det giver fine lyse negle
  •  Undgå at bruge strømper i syntetiske materialer - brug i stedet naturmaterialer, der opsuger fugt
  • Skift fodtøj i løbet af dagen - og husk at der er forskel på hverdag og fest.  

Fodbad & filning.. Eller ikke?

Nogle mener, at fodbadet ikke er den gode løsning til tørre, sprukne fødder med hård hud. Vandet udtørrer huden yderligere og specielt hvis der er salt i vandet. At file fødderne er heller ikke nødvendigvis den bedste løsning mod hård hud. Denne bevægelse giver nemlig varme som for hudcellerne til at producere mere hud som kan beskytte mod varmen. Altså bliver det en ond cirkel hvor fjernelse af død hud giver mere.