Overgangsalder
Naturmedicin til symptomer på overgangsalder
Kosttilskud til kvinder i overgangsalderen
Når kvinder kommer i overgangsalderen, lider mange af svedeture, humørsvingninger, udtørring etc. I denne periode i dit liv er det vigtigt, at du lever sundt, lytter til din krop, lærer at din krop forandrer sig og at du sørger for at få især de rigtige fedtstoffer tilført.
Der findes en del Kosttilskud til brug ved overgangsalder og et rigtig godt tilskud er kæmpenatlysolie, som indeholder store mængder omega 6 fedtsyrer, som din krop har ekstra brug for i denne periode af dit liv.
Hurtig fakta om overgangsalder
- Alder: Kvinder får typisk deres sidste menstruation omkring 52-års alderen.
- Periode: Overgangsalderen, eller klimakteriet, er perioden omkring den sidste menstruation, kendt som menopause.
- Symptomer: Almindelige symptomer inkluderer blødningsforstyrrelser, hedeture, og svedtendens. På længere sigt kan der opstå knogleskørhed og tørre slimhinder.
- Risikofaktorer: Rygere og slanke kvinder oplever ofte flere gener under overgangsalderen.
- Behandling: Den mest effektive behandling er hormonbehandling, som kan gives enten lokalt i skeden eller systemisk i hele kroppen.
Hvad er overgangsalderen?
Overgangsalderen er den periode, hvor en kvinde oplever sin sidste menstruation. Når en kvinde ikke har haft menstruation i et år, betegnes det som menopause. Æggestokkene ophører med at producere østrogen, hvilket fører til de karakteristiske symptomer på overgangsalderen.
De fleste kvinder går i menopause når de er mellem 45 og 55 år. Overgangsalderen starter typisk et par år før den sidste menstruation, og mange kvinder oplever forvarsler som blødningsforstyrrelser og hedeture. Der er dog også kvinder, som slet ikke oplever nogen symptomer.
Kvinder, der har fået fjernet livmoderen før overgangsalderen, oplever overgangsaldersymptomer i samme grad som andre kvinder, medmindre æggestokkene også er fjernet.
Symptomer på overgangsalderen
Blødningsforstyrrelser
Det er normalt med uregelmæssige blødninger under overgangsalderen. Disse kan variere fra kraftige menstruationer til sjældne og uregelmæssige blødninger. Over tid bliver blødningerne typisk mindre hyppige og mindre intense.
Hedeture
Faldet i østrogenniveauet gør kroppen mere følsom over for temperatursvingninger, hvilket kan resultere i hedeture. Nogle kvinder kan opleve hedeture hyppigt, især om natten, hvilket kan påvirke søvnkvaliteten.
Slimhindeforandringer
Efter menopausen bliver slimhinderne i underlivet tyndere og mere sårbare, hvilket kan føre til problemer som blærebetændelse og ubehag ved sex. Tørre slimhinder kan også påvirke andre dele af kroppen, som øjnene.
Tab af knoglemasse
Tab af knoglemasse accelererer efter menopausen, hvilket øger risikoen for knoglebrud. Østrogen hjælper med at bevare knoglevævet, så mindre østrogen fører til større knogletab.
Hjertekarsygdom
Østrogen har en beskyttende effekt på blodkarrene, så risikoen for hjertekarsygdomme stiger efter menopausen.
Psykiske symptomer
Nogle kvinder oplever depression eller humørsvingninger under overgangsalderen, især hvis de tidligere har haft lignende problemer i forbindelse med graviditet eller menstruation.
Diagnostisering og Behandling
Diagnose: Hvis en kvinde over 45 år oplever hedeture og uregelmæssige menstruationer, antages det ofte at være overgangsalderen. Yngre kvinder kan få målt hormonindholdet i blodet for at bekræfte diagnosen.
Behandling: Formålet med behandling i overgangsalderen er at lindre symptomerne, især hedeture og slimhindeforandringer. Hormonbehandling med østrogen er den mest effektive metode.
Lokalbehandling: Kan bruges til at behandle gener i skede og urinveje. Denne behandling er risikofri og kan bruges resten af livet.
Systemisk behandling: Anvendes til behandling af hedeture og indebærer hormontilskud, som påvirker hele kroppen. Det kan dog have bivirkninger og øget risiko for visse sygdomme, så det er vigtigt at diskutere fordele og ulemper med en læge.
Hvad kan du selv gøre?
- Tøj: Brug lag-på-lag tøj.
- Soveværelse: Hold det køligt.
- Provokerende faktorer: Undgå kaffe, alkohol, stærkt krydret mad, stress og varme omgivelser.
- Naturpræparater: Der er mange tilgængelige, men deres effektivitet er ikke videnskabeligt bevist.
- Mindfulness og meditation: Kan hjælpe ved psykologiske problemer.
- Glidecreme: Bruges ved samleje for at undgå ubehag.
Ved betydelige gener bør du søge hjælp hos din læge, som kan vejlede om de bedste behandlingsmuligheder for dig.