Vælg Kategori

Flystrømper

Forebyg ubehagelige væskeophobninger i ben og ankler.

Hvad er flystrømper?

Flystrømper, rejsestrømper, støttestrømper, er alle navne for det samme koncept, en specialstrømpe der ligger et tryk mod hud, væv og underliggende blodkar for derigennem at opnå en forbedring i kroppens blodomløb.

Flystrømper er udviklet særligt til at hjælpe personer der flyver med at opnå en mere behagelig rejse og samtidigt bidrage til at forebygge kredsløbsrelaterede lidelser som dyb venetrombose (DVT) der kan opstå under flyvning i især højere luftlag.

Hvem bør bruge flystrømper?

Som udgangspunkt kan alle benytte flystrømper for at reducere deres risiko for at udvikle en blodprop i benene samt for at opnå en generel mere behagelig rejse.

Der er dog visse faktorer der kan øge ens risiko for at udvikle blodpropper i benene, også kendt som dyb venetrombose (DVT). Personer der er i risikogruppen bør især overveje at benytte en god flystrømpe under lange flyrejser for at minimere deres risiko for at udvikle DVT.

 

Hvad kan øge chancen for at udvikle blodpropper i benene?

  • Alder: Risikoen for at udvikle blodpropper øges generelt med alderen og ses hyppigst hos personer over 40 år.
  • Arvelige faktorer: Nogen forskning viser at ens risiko for blodpropper kan afhænge af, om der er en udbredt sygdomshistorik for blodpropper i ens familie. 
  • Overvægt: Overvægt og fedme putter hele hjertekredsløbet under pres og kan forøge risikoen for at udvikle DVT. 
  • Graviditet: Risikoen for DVT er let øget både under og lige efter graviditeten, såvel som efter fødsel ved kejsersnit i nogle tilfælde. 
  • Hjertesygdomme: Personer der lider af hjertesygdomme vil ofte have en øget risiko for at udvikle blodpropper generelt. 
  • Kræft: Mange former for kræftsygdomme kan øge risikoen for at udvikle blodpropper. 
  • Operation: Nylig operation i bækkenbensområdet eller benene kan medfører en øget risiko for at udvikle blodpropper, især hvis operationen var ledsaget af en lang indlæggelsesperiode med begrænset bevægelse i benene. 

 

Hvordan virker flystrømper?

Flystrømper virker ved at lægge et blidt pres på de dybe vener i læggene fra knæet og ned. Dette sikrer en bedre cirkulation af blodet i læggene, som ellers under lange perioder i en stillesiddende position risikere at holde op med at flyde ordenligt hvorved en blodprop kan dannes.

Ved at lægge er pres på læggene vil de dybe vener bliver ”presset sammen” og der vil derfor automatisk være en kraftigere gennemløbning af blod og deraf lavere risiko for at en blodprop kan opstå.

Hvilken flystrømpe bør du vælge?

Langt de fleste personer kan med fordel vælge en almindelig flystrømpe for at opnå en mere behagelig flyrejse samt reducere deres risiko for at udvikle DVT.

Hos Mecindo finder du et udvalg af støttestrømper fra den kendte producent Scholl der specialiserer sig i fodpleje generelt.

Disse flystrømper lægger et blid og behageligt pres på læggene og er samtidigt lavet af et antibakterielt materiale som hjælper med at forebygge uønsket svedlugt fra fødderne.

Visse personer kan dog have behov for en mere individuelt tilpasset, og kraftigere kompressionsstrømpe. Især personer der tidligere har været udsat for blodpropper bør rådfører sig med deres læge omkring hvorvidt de kan anvende en almindelig støtte strømpe eller har brug for en medicinsk kompressionsstrømpe.