Vælg Kategori

Skedesvamp

Effektiv behandling af skedesvamp.

Hvad er skedesvamp?

Vaginal skedesvamp er en almindelig tilstand forårsaget af en infektion af gærsvamp i skeden og det omkringliggende område. Infektionen hedder normalt Candida albicans, men er også kendt som Candida eller vulvovaginal candidiasis. Candida lever i kroppen, men gør ikke skade på huden, i munden, tarmen eller vagina når det ikke er udbrud og kan normalt holdes under kontrol af harmløse bakterier. Nogle gange ændrer dette niveauet af gærsvamp sig og kan stiger hurtigt, hvilket forårsager symptomer som udflåd og irritation.

Hvem kan få skedesvamp?

De fleste kvinder får skedesvamp på et tidspunkt i deres liv, men det er mest almindelig hos kvinder i trediverne og fyrrerne samt hos kvinder der er gravide.

Det ligger ikke klart, hvorfor nogle kvinder er mere tilbøjelige til at få skedesvamp end andre. Diabetes og medicinske tilstande kan forårsager problemer med kroppens immunsystem og øger sandsynligheden for at få skedesvamp.

Andre potentielle muligheder for at få skedesvamp kan omfatte:

 • Stramtsiddende tøj, hvilket forhindrer naturlig ventilation
 • Indtagelse af antibiotika - omkring 30 procent af kvinderne vil få skedesvamp på grund af dette
 • Anvendelse af produkter der irriterer vagina, såsom vaginal sprays eller skumbad med højt niveau af sæbe
 • Hvis du har fået kemoterapi.

Der er ikke meget dokumentation for, at brug af hygiejnebind eller tamponer er en risikofaktor for udvikling af skedesvamp drosler.

Selvom det ikke er normalt opfattes som en seksuelt overført sygdom, kan skedesvamp blive videregivet til din partner efter vaginal, oral -eller analsex samt under forspillet eller hvis der anvendes og deles sexlegetøj.

Hvad er symptomerne på svamp i skeden?

Nogle kvinder der har skedesvamp vil ikke have nogle tegn eller symptomer herpå, og kan derfor være helt uvidende om, at de har skedesvamp. Dette kan kun blive opdaget tilfældigt eller hvis du får foretaget en celleprøve.

Hos kvinder vil typiske symptomer på svamp i skeden omfatte:

 • Kløe, ømhed og irritation internt og eksternt på vagina (vulva)
 • Rødme i vagina (vulva)
 • Udflåd, ofte hvid (ligesom hytteost), og dette kan både være tykt eller tyndt, men er normalt lugtfrit
 • Smerter eller ubehag under sex eller ved vandladning.

Mænd kan også blive smittet med gærsvampen fra skedesvamp, hvor symptomerne være mindre iøjnefaldende end hos kvinder, men omfatter:

 • Ubehag, brændende eller kløe på spidsen af ​​penis eller under forhuden
 • Rødme eller røde pletter på penis eller under forhuden
 • En tyk eller tynd udledning (ligesom hytteost) under forhuden
 • Ubehag ved vandladning.

Hvordan stilles diagnosen skedesvamp?

Ovenstående er eksempler på hyppige symptomer af skedesvamp, men dette er ikke ensbetydende med, at du har skedesvamp – Hvis du oplever symptomer på skedesvamp bør du konsultere din læge

Din læge vil kontrollere dine symptomer, og kan eventuelt foretage en simpel test for at bekræfte diagnosen. Dette er en simpel og smertefri fremgangsmåde, og indebærer anvendelse af en vatpind til, at tage en prøve af celler fra vagina eller penis. Vatpinden er derefter sendt til det lokale laboratorium for videre analyse.

Resultat af testen viser også, hvis symptomerne bliver forårsaget af andre almindelige lidelser såsom bakteriel vaginose eller trichomonas som begge har lignende symptomer på skedesvamp. De fleste læger vil behandle skedesvamp uden prøvning, fordi symptomerne herpå normalt indlysende.

Skedesvamp skal ikke opfattes som en seksuelt overført infektion, så din partner behøver ikke at blive testet eller behandles, medmindre han eller hun også har lignende symptomer.

Hvordan behandles skedesvamp?

Hvis symptomerne er milde, vil din læge normalt anbefale en kort behandling med et svampemiddel som avnedes i 1 til 3 dage. Hvis symptomerne er mere alvorlige kan behandlingsforløbet være længere.

En forskellig række af behandlingsmuligheder er tilgængelige, herunder muligheden for at indtage tabletter oralt, indsætte dem i din vagina (vaginaltablet) eller ved hjælp af cremer. Uanset valget af behandling virker disse lige godt – men individuelt på pågældende person.

Herunder er angivet behandlinger som du kan få hos Mecindo.dk.

Vaginaltabletter / Vagitorier

Vaginaltabletter eller vagitorier forårsager ikke så mange bivirkninger som ved behandling ved tabletter der indtages oralt, men de kan være akavet og rodet at bruge og kan ligeledes forårsage lokal irritation, og kan skade latex kondomer og membraner.

Hos mecindo.dk har vi følgende vaginaltabletter:

 • Canesten Vaginaltablet 100mg – 6 dosseringer
 • Canesten Vaginaltablet 200mg – 3 dosseringer
 • Canesten Vaginaltablet 500mg – 1 dossering

Hvis du er gravid, skal du ikke bruge applikatoren til at indsætte pessar, fordi der er en risiko for at forårsage skade på livmoderhalsen. I stedet skal indsætte pessaret med hånden.

Cremer

Cremer kan anvendes som supplement til pessar eller tablet behandling, hvis der er lokal rødme og ømhed omkring skeden og vulva. Hos Mecindo.d har vi følgende cremer mod skedesvamp:

 • Canesten 1% Creme 20 gram
 • Canesten 1% Creme 50 gram
 • Canesten Creme til intern brug 5 gram

Kombinationsbehandlinger (Vaginaltablet og cremer)

Hos Mecindo.dk har vi kombinationsbehandlinger der indeholder både vaginaltablet og creme. Disse er også kendt som En-dags-kombinationsbehandlinger:

 • Canesten Oral & Cream Duo indeholder Fluconazol 1x 150mg tablet og Clotrimazol 2% creme 20 gram.
 • Canesten kombipakning indeholder clotrimazol 1x 500mg tablet og Clotrimazol 1% creme 20 gram

Hvad kan du gøre for at forhindre skedesvamp?

Korte behandlinger af svampedræbende medicin virker ikke hos én ud af fem kvinder. Din praktiserende læge bør overveje en alternativ behandling, hvis dine symptomer ikke væk inden for 7 til 14 dage.

Herunder er der angivet en række ting, du kan gøre for at hjælpe med at lette skedesvamp:

 • Vask dit vaginale område med ikke-parfumeret sæbe og vand. Undgå at bruge duftende sæber, brusegelé, vaginal deodoranter.
 • Undgå at bruge latex kondomer, sæddræbende cremer og smøremidler, hvis de forårsager irritation. Prøv i stedet at bruge ikke allergifremkaldende kondomer.
 • Undgå at bære tætsiddende tøj lavet af kunstige fibre, såsom nylon.
 • Når det er muligt, bære bomuldsundertøj og løstsiddende tøj fremfor stramt tøj.